Atac la pensii!

Din 2010, pensiile se vor majora n raport cu inflatia si nu cu evolutia salariului mediu brut. Ruperea pensiilor de economie nu nseamn nimic altceva dect niste cresteri infime, care s acopere puterea de cumprare. Msura soc este prevzut n noua Lege a pensiilor, care va fi finalizat pn cel trziu n luna octombrie. Cum acest an este extrem de sensibil la astfel de msuri reformiste, proiectul de act normativ va intra n dezbaterea Parlamentului ncepnd cu 2010. Suprimarea majorrii punctului de pensie la 45% din salariu mediu brut a produs o nemultumire general n rndul pensionarilor vasluieni. Cei n vrst acuz autorittile c, si n prezent, sunt furati din cauz diferentei dintre salariu mediu brut prognozat si cel real. O s iesim n strad, amenint vrstnicii vasluieni. n loc de pensii generoase si tot felul de facilitti, pensionarii tremur tot mai mult pentru drepturile lor. Proiectul noii legi a pensiilor, care va fi finalizat pn n luna octombrie, prevede unele reglementri care nu au nimic n comun cu carul de promisiuni rsturnat peste pensionari. Cum anul 2009 este interzis oricror m- suri nepopulare, setul de binefaceri pentru cei n vrst este amnat pentru prima parte a anului viitor. Potrivit actului normativ, ncepnd din 2010, pensiile se vor majora n raport cu inflatia si nu se va mai tine cont de evolutia salariului mediu pe economie. Pentru beneficiarii sistemului public de pensii, renuntarea la majorarea punctului de pensie la 45% din salariu mediu brut prognozat reprezint o lovitur fatal. Cu alte cuvinte, viitoarele cresteri de pensii nu vor fi mai mari de ctiva lei anual, adic echivalentul ratei inflatiei. Tot n noua lege a pensiilor, egalitatea dintre femei si brbati este pe cale s triumfe. Mai exact, pn n anul 2030, vrsta de pensionare a femeilor va fi egal cu cea a brbatilor, respectiv de 65 de ani. Dincolo de faptul c femeile aduc pe lume unul sau mai multi copii, c duc n spate ndatoririle casnice, femeile si brbatii vor prsi cmpul muncii brat la brat. Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, noua lege a pensiilor va introduce si o serie de reglementri pentru a descuraja angajatii s ias la pensie pe caz de boal. Conform datelor oficiale, la nivel national exist aproape un milion de pensionari, care au iesit la pensie apelnd la aceast modalitate. Totodat, se dores te limitarea numrului de persoane ce apeleaz la pensionarea anticipat, deoarece, n fiecare an, se tripleaz num rul celor care sunt pltiti, n acest fel, din bugetul de pensii.

Vom iesi n strad!

Ioan Stamate, presedintele Comitetului Judetean al Sindicatelor Pensionarilor (CJSP) Vaslui, a spus c pensionarii nu sunt de acord cu majorarea pensiilor n raport cu inflatia. Reprezentantii pensionarilor apreciaz c o astfel de msur ar trebui s ngrijoreze pe toat lumea, inclusiv pe salariat ii care acum sunt activi. Pe durata activittii unei persoane i s-a oprit taxe si impozite pe salariul cstigat. Nu este corect ca pensiile s se acorde n functie de inflatie si s nu te mai intereseze ce a pltit omul, a spus Ioan Stamate. Liderul pensionarilor vasluieni a adugat c, n prezent, cei n vrst sunt furati deoarece salariul mediu brut a fost cu mult peste cel prognozat anul trecut. n luna noiembrie s-a estimat salariul mediu pentru anul 2009 la circa 16,8 milioane de lei vechi. n unele luni din acest an, cuantumul salariului a fost mai mare, de peste 19 milioane de lei. Noi o s iesim n strad, pentru c nu suntem de acord cu astfel de msuri, n conditiile n care obligatiile financiare cresc si iarna bate la us, a explicat Stamate.

Retete minune

La sugestia Comisiei Europene, privind echilibrarea raportului dintre numrul pensionarilor si cel al cotizantilor, autorittile au identificat mai multe solutii salvatoare. Cum era de asteptat, nu se intentioneaz lrgirea bazei de colectare prin crearea de noi locuri de munc, ci cresterea vrstei de pensionare. Astfel, din anul 2014, brbatii ar putea iesi la pensie la 65 de ani, si nu la 63,5 ani, care este vrsta legal de pensionare n prezent, iar femeile la 60 de ani, n loc de 58,5 ani. O alt msur, menit s reduc deficitul bugetului de pensii, este si mrirea stagiului minim de cotizare, de la 10 la 15 ani. Cresterea vrstei de pensionare intr n coliziune frontal cu realittile de pe piata muncii autohtone. n general, patronii nu sunt dispus i s lucreze cu persoane de peste 55 de ani si, pentru acestea, gsirea unui serviciu este aproape imposibil. De asemenea, n micile orase care nu sunt dezvoltate economic, iesirea la pensie reprezint singura solutie de supravie- tuire. n astfel de cazuri, prelungirea vrstei de pensionare nu face altceva dect s prelungeasc agonia multor persoane, pe fondul actualei recesiuni economice. Nu n ultimul rnd, este cunoscut faptul c salariatul romn are o sntate subred, care nu i permite s lucreze la un potent ial maxim pn la o etate naintat. De alfel, Romnia este tara cu cea mai scurt sperant de viat din Uniunea European. Astfel, speranta de viat a femeilor din tara noastr este de 75 de ani, fat de 84 de ani n Spania. Ct priveste speranta de viat la brbati, aceasta este cea mai scurt din Europa, de numai 68,2 ani, comparativ cu 78,4 ani n Suedia.

3 COMENTARII

  1. Au avut bietii oameni salarii mici, au muncit mult, si au plecat la pensie cu buzunarele goale si se descurca destul de greu, nu isi pot cumpara si eu un fruct s.a.

  2. Pai …. nu e normal?? Punctul de pensie se calculeaza tot in raport cu inflatia doar nu? Magistratii si cei de la diverse agentii de monitorizat …… cucii…. trebuie obligatoriu sa aiba salarii din care sa isi poata cumpara lunar macar o viluta….. Pansionarii …. ce le trebuie ? doar pomenile ca vremea lor a trecut … a celor enumerati mai sus la pensie abia incepe. Aceasta este conceptia omenirii din Romania dupa marea revolutie ….. care nici nu cred ca a fost …. Au murit tineri si oameni care au avut un crez …. ca sa ce? Sa traiasca nu omul de rand ca asta e prostan si naiv …. sa traiasca cei de sunt la putere…. Eu zic ca ar trebui sa va treziti si sa vedeti realitatea ….. nu postul Realitatea TV ci realitatea ce ne inconjoara !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.