Cer frantuzesc, la Brlad

Desi n urm cu cteva zile dou firme din Europa si anuntaser intentia de a licita pentru a procura aparatura necesar planetariului ce va fi construit la Brlad, ieri, la momentul adevrului, doar una s-a mai nscris. Cu toate acestea, comisia va avea la dispozitie cel putin cteva zile pentru a delibera. Proiectul este de tip PHARE si se numes te Diversificarea ofertei turistice din Romnia, n zona transfrontalier Vaslui – Soroca. Conducerea Muzeului Vasile Prvan din Brlad, initiatorul proiectului, a anuntat c, initial, pentru o parte din totalul celor peste 461.000 euro, erau dispuse s-si ncerce norocul o firm din Ungaria si una din Franta. ns, ieri, la ora la care institutia cultural a programat licitatia, doar reprezentantul firmei franceze venise si depusese dosarul cerut. Cei patru membri ai comisiei care va analiza propunerea si vor rezerva cteva zile, timp n care vor verifica informatiile din dosar si vor hotr dac s-a gsit cstig torul. Din comisie fac parte un oficial al Ministerului de Finante, un reprezentant al Consiliului Judetean Vaslui si doi din cadrul Muzeului Vasile Prvan, beneficiarul planetariului. Chiar dac pare curios, la aceast licitatie nu s-a nscris nicio firm din tar, ntruct n Romnia nu sunt firme specializate pe realizarea echipamentelor necesare unui planetariu de ultim generatie. ns, dup desemnarea cstigtorului, muzeul va mai organiza o licitatie pentru alegerea firmei ce va realiza constructia de aproape sapte metri n diametru si aproape trei metri nltime. n acest caz, nu va mai fi nevoie s se nscrie doar firme din strintate, deoarece aceasta va fi amplasat pe terasa Extinderii Pavilionului Marcel Guguianu si va fi realizat din aluminiu si policarbonat, materiale cu care se lucreaz si n tar. A rmas doar un singur ofertant, din Franta, care a depus documentatia cerut. Urmeaz ca membrii comisiei s delibereze, iar sptmna viitoare s organizm si licitatia pentru constructie. Sper s aflm cstigtorii ct mai repede, pentru a ne apuca de treab curnd si pentru a finaliza planetariul la timp. Sunt sigur c va avea succes la public, ne-a spus muzeograful Mircea Mamalauc, directorul muzeului.

Ce si cum…

La finele proiectului, Brladul se va numra printre cele cinci orase din Romnia detintoare ale unui planetariu. Dintre acestea, trei se afl n Moldova, n orase mult mai mari, precum Suceava, Bacu si Iasi. ns, niciunul nu se ridic la nivelul celui de la Brlad. Cea mai mare parte din suma alocat se va duce doar pe aparatura ce va fi gzduit de planetariu. Aceasta va fi de ultim tehnologie, 2D, ce va vedea nu doar bolta cereasc si planetele ci si n profunzimea acestora. Totodat, tehnologia planetariului va avea si un scop reacreativ, respectiv proiectia de materiale instructiv-educative pentru copii pe interiorul cupolei. Mai mult, se vor putea organiza excursii cu prescolari si elevi din toat zona Moldovei, care vor avea posibilitatea s vizioneze tot felul de proiecte, filme si imagini nu doar s priveasc la bolta cereasc. Profesorul Ioan Adam, presedintele Asociatiei Astronomice Sirius Brlad, organizatie ce a dat olimpici internationali la astronomie, este de prere c planetariul este de fapt un cer artificial. Cu alte cuvinte, si cnd afar este nnourat, cei interesati pot observa bolta cereasc, ns cu ajutorul proiectorului ce va transmite imaginea pe cupola planetariului. Pn acum, se stie doar c viitoarea constructie ce va gzdui aparatura digital va cuprinde 40 de scaune pentru tot attia vizitatori, dar si c acestia vor plti un bilet pentru a se bucura de spectacolul de circa 30 de minute oferit.

4 COMENTARII

 1. Ce-i trebuie chelului !
  O alta afacere pentru primar.
  Dar la nenorocitii din Barlad cine se gandeste? De ce nu se face nimic pe social ?
  Solomoane, unde sunt banii pe care i-ai promis ca-i aduci ? Numai vraja ai in tine.
  Cat costa cladirea asta de 7m diametru si inaltime se 3m ?
  500 000 ? Ai pus-o Titi ! So pe ei !

 2. cunosc pe cineva care si-a construit singur telescop si face observatii in afara orasului, am vazut cu el muntii de pe luna. superb…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.