Potrivit datelor statistice centralizate de Directia de Sntate Public (DSP) Vaslui dup primul trimestru al anului n curs, mai mult de 33.000 de vasluieni sunt diagnosticati cu boli hipertensive, peste 17.000 au cardiopatii ischemice, 7.000 au ulcer iar alti 7.000, boli pulmonare. 13.000 de vasluieni sufer de diabet si aproape 6.000 de vasluieni sunt prinsi n evidentele medicilor oncologi. A crescut numrul persoanelor cu afectiuni psihice, dar si al salariatilor care intr n concediu medical din cauza tulburrilor mintale, n trei luni, Inspectoratul Teritorial de Munc nregistrnd nu mai putin de 3.276 de zile de concediu medical prescris pentru acest tip de afectiune. Statisticile arat c nu am scpat nici de TBC, nici de hepatit, si nici de sifilis si de gonoree. E suficient s aruncm o privire pe holurile policlinicilor si spitalelor din judet ca s ne dm seama c suntem din ce n ce mai bolnavi. n statistici, numrul mboln virilor variaz, pe afectiuni, de la un an la altul, dar un lucru este evident: numrul vasluienilor care lupt cu boli greu sau imposibil de vindecat este n continu cres- tere. n parte, aceste afectiuni grave, care pun n pericol viata pacientului, par s fie cauzate de stres, de poluare si de srcie. Din pcate, exist si multi concetteni care si fac ru cu bun stiint, fumnd, abuznd de alcool sau mncnd nesntos. Desi multora le par inofensive, aceste vicii cotidiene pot sta la baza mbolnvirii grave a sistemului cardiovascular si pot duce la producerea atacurilor cerebrale.
Diabetul, o boal ct pentru toat viata
Potrivit statisticilor DSP, n primul trimestru al anului 2009 au fost nregistrate 428 de cazuri noi de diabet. Numrul total al bolnavilor din judet s-a ridicat la 13.362, din care 39 sunt copiii, iar 2.610 sunt insulino-dependenti. Problema este una extrem de serioas, pentru c diabetul de tip II, cel mai ntlnit n rndul adultilor, este asimptomatic. De multe ori, simptomele care l determin pe individ s mearg la medic sunt semne ale complicat iilor pe care diabetul le-a produs deja n organism. De remarcat c, n urm cu un an, n evidentele DSP Vaslui existau nregistrate 11.699 de persoane cu diabet, nregistrndu- se astfel o crestere de aproape 2.000 de cazuri noi n numai un an de zile.
Bolile cardiovasculare rmn n top
Bolile cardiovasculare sunt probabil cele mai frecvent ntlnite n rndul vasluienilor. Astfel, dac la nceputul lunii aprilie 2008 n statistica DSP Vaslui se nregistrau 30.844 de hipertensivi, acum sunt 33.157 de bolnavi, din care 1.120 depistati n primele trei luni ale anului curent. Numrul cardiopatiilor ischemice a crescut, de la 16.665 la 17.668, cu 501 cazuri depistate n 2009, iar numrul persoanelor cu boli cerebrovasculare a crescut de la 2.827 la 3.031. Mai putine ca numr, dar deloc de neglijat, sunt bolile oncologice. n perioada mai sus amintit, medicii oncologi au nregistrat 247 de cazuri noi de cancer de piele, 25 de cazuri de cancer la sn, 16 cazuri noi de col uterin, 41 de persoane cu cancer bronho-pulmonar, 20 cu cancer de stomac si 14 cu cancer de prostat. Numrul total al bolnavilor cu neoplasm se ridic la 5.888 de persoane. Dac n primul trimestru al anului trecut specialistii vasluieni descopereau 207 cazuri noi de bolnavi psihici, anul acesta au fost depistati 280 de bolnavi noi, dintre care 61 cu psihoze alcoolice. Astfel, numrul persoanelor cu boli psihice a ajuns, n acest an, la 6.095, din care 103 considerati periculosi, iar unul, dependent de droguri. Nimeni nu poate nega c, de la o zi la alta, toti mai multi vasluieni si pierd echilibrul psihic, chiar si cei considerati sntosi avnd „scpri”. O demonstreaz din plin cele 23.559 de zile de concediu medical ale salariatilor vasluieni, 3.276 de zile fiind acordate pentru tulburri mintale, mult mai multe dect n aceeasi perioad a anului trecut, cnd, pentru aceleasi tipuri de afectiuni, se nregistrau doar 1.086 de zile de concediu medical.
Tuberculoza e tot cu noi!
Chiar dac, din fericire, nu mai ocup m un loc fruntas la numrul de bolnavi de TBC, n primele trei luni ale acestui an sau nregistrat 142 de noi cazuri de TBC, din care 16 la copii, fcnd ca numrul celor aflati n evidente s se ridice la 482 de adulti si 26 de copii. n rndul „readmisilor” (adic al persoanelor la care boala a revenit, pentru c nu a fost urmat corect tratamentul sau regimul de viat impus) au intrat 28 de persoane. Din datele DSP rezult c stm ceva mai bine n ceea ce priveste celelalte boli contagioase: doar 27 de cazuri de hepatit, fat de 30 anul trecut, 39 de cazuri de sifilis, fat de 62 n 2008, 5 cazuri de rubeol, fat de 10 n primul trimestru al anului 2008, si nici un caz nou de HIV/SIDA. Nu acelasi lucru se poate spune despre parotidit (otit, n.r.), unde, dac n primul trimestru al anului trecut se nregistraser 23 de cazuri, n acest an, s-a ajuns la nu mai putin de 196 de cazuri. Datele prezentate nu fac dect s confirme c pentru cteva zeci de mii de vasluieni fiecare zi e o nou zi de lupt cu boala. O lupt pe care nu o pot cstiga dect cu bani, multi, si cu ajutorul sprijinului oferit de sistemului sanitar, un sistem de la care, cu totii, asteptm mai mult.