Pe 15 iunie, consilierii locali ai Vasluiului se vor ntlni din nou pentru a adopta una dintre variantele propuse pentru viitorul SC Termica SA. Consiliul Local (CL) nu a putut face acest lucru n sedinta de miercuri, din cauza faptului c planurile nu cuprindeau cifrele exacte ale abonatilor si nici estimri realiste asupra costurilor implicate. n oricare dintre cele trei variante, Termica va fi nevoit s recurg la mari „renuntri”. n primul rnd, se va renunta la functionarea uzinei n sine, „mamutul” de lng Pdurea Paiu, care, de ani buni, nghite zeci de miliarde de la Guvern si din bugetul orasului. Nu mai exist nici o ndoial c uzina nu va mai functiona n iarna 2009-2010. „Aleluia!”, ar fi putut striga, n cor, consilierii, pentru c toti – unii cu un entuziasm vizibil – au salutat nchiderea uzinei. De asemenea, oricare dintre cele trei variante va fi aprobat, vor exista disponibilizri de personal, ar si debransri „fortate”.
Varianta 1
Prima variant de dezvoltare cuprinde functionarea societtii cu centrala termic de pe „13 Decembrie”, cea din zona Confectii, precum si cele care deservesc blocurile ANL si blocul 40G. n aceast variant, SC Termica SA va furniza agent termic unui numr de 1.336 apartamente, iar schema de personal se va reduce la 90 de angajati, urmnd s fie disponibilizat i 224 de oameni.
Varianta 2
Cea de-a doua variant prevede functionarea cu centralele termice din „13 Decembrie”, Confectii, Bloc ANL, Bloc 40G, Piat, Scarlat si Donici. n cazul adoptrii acestei formule, num rul abonatilor se va reduce la 2.140, iar cel al angajatilor, la 105, 119 urmnd s fie disponibilizati.
Varianta 3
n cea de-a treia variant, cea mai favorabil att abonatilor, ct si angajat ilor, societatea va functiona prin exploatarea centralelor termice din „13 Decembrie”, Confectii, Bloc ANL, Bloc 40G, Piat, Scarlat, Dinici, Bolintineanu, Cuza, si a substatiilor Stefan si Alexandru. n aceast variant, SC Termica SA va furniza agent termic unui numr de 2.657 de apartamente, iar numrul angajatilor se va reduce cu 104, societatea pstrnd 120 de salariati. Cel mai probabil, n sedinta din 15 iunie, consilierii locali vor merge pe cea din urm strategie de dezvoltare a Termica, n favoarea acesteia pronun- tndu-se att consilierii pesedisti, ct si cei pedisti. „Indiferent de varianta pe care o adoptati, principiul economico-financiar trebuie s stea la baz. Sursele de la CL ctre Termica vor fi din ce n ce mai mici din dou considerente: Termica trebuie s nceap s lucreze pe profit, iar din cauza situatiei economico- financiare, care ne afecteaz pe toti, nu mai putem s dm subvent ii de 69 de miliarde de lei vechi pe an, cum s-a ntmplat n 2008”, a spus primarul Vasile Pavl. De asemenea, primarul le-a cerut celor din conducerea societtii s aib grij de inventarul societtii, orice „disparitie” fiind „prohibit”.”S nu dispar nimic din acel inventar, astfel nct, dac vom gsi surse de finantare, s poat fi pus n functiune. Nu vreau ca, n primvar, s nu mai avem utilaje”, a mai spus Pavl.
a patra solutie este nivelaria obeectivului si redaria terenului agriculturi ca multi bani a mai inghitit