Saracia costa mai putin

Guvernul este pe cale s oficializeze srcia lucie n care triesc locuitorii judetului Vaslui. n loc de investitii masive n infrastructur si de mult trmbitata relansare economic, vasluienii au parte de majorarea plafoanelor venitului minim garantat. Potrivit unui proiect de act normativ, nivelul lunar al ajutorului social ar putea creste cu 15%, ncepnd cu luna iulie. Estimrile cele mai optimiste indic faptul c peste 16.000 de familii vasluiene (n jur de 65.000 de persoane nevoiase) vor solicita asistent. Dar, pentru o mare parte a populatiei judetului, viitorul este si mai negru: recesiunea economic va duce la o crestere accelerat a ratei somajului. Pe de alt parte, si natura ne „lucreaz”: seceta va ruina foarte multi dintre micii fermieri. Cu venituri lunare sub limita subzistentei, singura scpare a cetteanului este completarea unei cereri, oficializndu-si, astfel, srcia. Un proiect de act normativ promovat de Ministerul Muncii ar putea transforma judetul Vaslui n „patria” venitului minim. Potrivit Ordonantei de Urgent, valoarea venitului minim garantat pentru familiile srace ar putea creste cu 15%. Noul cuantum lunar al ajutorului social se va aplica ncepnd cu luna iulie 2009. Conform documentului, fondurile necesare pentru plata sprijinului financiar vor fi suportate din bugetele locale, din sume defalcate din unele venituri de la bugetul statului. Ordonant a mai stipuleaz c valoarea venitului minim garantat se va indexa annual, prin Hotrre de Guvernului, n raport cu evolutia preturilor de consum. Sumele care vor fi pltite n plus de la bugetul de stat pentru anul curent se vor acoperi din sponsorizrile acordate de productorii interni si distribuitorii de gaze naturale. Valorile grilei de acordare a venitului minim garantat vor evolua astfel: 125 lei pentru o singur persoan, 225 lei pentru familiile formate din dou persoane; 313 lei pentru familiile formate din trei persoane, 390 lei pentru familiile formate din patru persoane si de 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane. Autorittile statului vor mai asigura cte 31 lei pentru fiecare alt persoan care face parte din familie, peste numrul de cinci persoane.

Venitul minim, ultima solutie

La nivelul judetului Vaslui, majorarea venitului minim garantat va produce un adevrat cutremur n plan social. n contextul situatiei economice tot mai dificile, cu impact direct asupra cresterii fenomenului de srciei absolut, numrul asistatilor se va ngrosa masiv. Mai mult, seceta excesiv prognozat pentru vara acestui an va diminua si mai mult veniturile populatiei din mediul rural, care vor profita din plin de majorarea plafoanelor. Astfel, la cele 14.490 de familii aflate n plat n luna aprilie, s-ar putea aduga cel putin alte 2.000 de familii srace. Mai exact, de la circa 57.960 persoane defavorizate beneficiare ale venitului minim garantat, numrul defavorizatilor va creste la peste 65.000 de persoane. Tinnd cont de faptul c numai n luna aprilie pltile realizate sau cifrat la suma de 1.992.125 lei, si efortul financiar n plan local fi consistent. De altfel, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, autorittile locale vasluiene au efectuat cele mai multe plti n 2008, adic 144.897 de ajutoare sociale achitate efectiv, cu o sum de peste 17 milioane de lei. Spre comparatie, judetul Botosani a realizat plti pentru 40.398 de ajutoare, judetul Suceava – 33.622 de ajutoare, judetul Bacu – 82.763 de ajutoare etc.

Srcie lucie

Rata somajului n crestere, prbusirea ofertei locurilor de munc, nghetarea sau reducerea veniturilor cresc de la o lun la alta numrul nevoiasilor. ncepnd din trimestrul IV al anului precedent, numrul beneficiarilor de venit minim garantat s-a majorat constant. Dac n luna septembrie 2008, 12.433 de familii au solicitat asistent social n baza Legii nr. 416/2001, n ianuarie 2009, numrul beneficiarilor s-a ridicat la 13.100 de familii. n februarie, numrul familiilor care au solicitat venitul minim a fost de 12.999 familii, pentru ca, n luna martie, numrul asistatilor s creasc la 13.310 familii. Luna aprilie a adus o crestere semnificativ, ajungndu-se la 14.490 de familii nevoiase care au solicitat ajutor social. ns, datele oficiale sunt departe de realittile din snul comunittilor, num rul familiilor care nu dispun de resurse minime de supravietuire fiind mult mai mare. Pe de alt parte, din cauza lipsei resurselor financiare, pltile care se fac reprezint, n general, circ 50% din cele convenite initial. Printre comunele cu cei mai multi beneficiari de venit minim garantat se numr Dragomiresti – 601 familii; Pungesti – 456 familii; Grceni – 369 familii etc.

2 COMENTARII

  1. Daca mai erau unii romani cu salarii si pensii mai rasarite , au sarit sacalii portocalii sa ii aduca pe toti la sapa de lemn. Ordiunl ocultei mondiale este ca romanii sa saraceasca prin politica imbecila a guvernantilor si nicidecum sa fie marite veniturile . In afara de gargara , nimic nu s-a facut in tara. Daca Nicolaiciuc la CFR a praduit peste 1.000 de miliarde , de platit platesc palmasii care au fost dati in somaj , adica 4000 de oameni.Daca s-a praduit 2,2 miliarde de dolari de la Bancorex platesc fraierii care voteaza. Daca s-a praduit Flota tarii , nu raspunde nimeni , actiunea fiind cu A.N. , dar platesc fraierii . daca s-a praduit Petrom, Combinatul de la Galati, Slatina, si cite altele nu raspunde nimeni , platesc romanii carora nu trebuie sa li se mareasca veniturile ca se mareste inflatia. Si tot asa poporul roman este adus pe zi ce trece la nefiinta. Nu mai este mult si tara va fi dezmembrata ca si vechea Iugoslavie prin tradarea propriilor conducatori care conduc la distrugerea fiintei neamului . Adevaratul GENOCID nu l-a creat Ceausescu ci BURGHEZIA PROLETARA ROSIE CARE S-A INSTAURAT DUPA 1989. SA TRAITI BINE SI VA FI SI MAI RAU LA ANUL CIND VOR incepe platile cu dobinzi cu tot la FMI.

  2. Eu daca ma chinui de 1000 de ani sa va spun ca astia-s incompetentii Romaniei de la Burebista si pana acum… Habar nu au ce e aia „proiect de lege”, ca sa nu mai vorbesc de o lege care sa fiesi competitiva. PDL si PSD s-au intors sa fure, nu sa construiasca. Ce a facut in anii ’90 FSN-ul din Romania, asta fac acum aceeasi oameni si noi nu intelegem nimic. TREBUIE SA-I SCHIMBAM, pt ca va fi JALE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.