Nefertiti era frumoasa sau doar bine machiata?

Nefertiti, celebra regin a Egiptului, considerat o veritabil Mona Lisa a lumii antice, nu a fost att de frumoas pe ct spun legendele. Potrivit unui studiu publicat n revista Radiology, ea folosea produse cosmetice pentru a-si ascunde imperfectiunile fetei. Marti, a fost detonat bomba: bustul este un fals fabricat n 1912 pentru teste de policromie, a declarat un reputat specialist n istoria artei, Henri Stierlin, ntr-o lucrare a sa care a fost lansat pe piat. O tietur efectuat n faimosul bust de calcar al reginei Nefertiti sugereaz faptul c sculptorul acelei epoci a dorit s ndulceasc ridurile din jurul gurii si s repare nasul coroiat al acesteia, pentru a o prezenta pe Regina de pe Nil ntr-o lumin mai bun. Bustul a fost descoperit n Egipt, n 1912, n Tell el-Amarna, orasul devenit pentru scurt vreme capitala imperiului condus de sotul lui Nefertiti, faraonul Akhenaten. Acest bust este expus n prezent n Altes Museum din Berlin. Este posibil ca bustul lui Nefertiti s fi fost comandat, probabil chiar de faraonul Akhenaten, pentru a o prezenta pe aceasta potrivit propriei sale perceptii, a declarat Alexander Huppertz, directorul Imaging Science Institute din Berlin, coordonatorul acestui studiu. nalt de 50 de centimetri, bustul, descoperit de arheologul german Ludwig Borchardt n timpul spturilor din jurul atelierului sculptorului regal Thutmose, este confectionat dintr-o bucat de calcar, acoperit cu straturi de stuc de diverse grosimi. Cercettorii au analizat pentru prima oar acest bust n 1992, folosind metoda tomografiei medicale, dar progresul tehnologic le-a permis specialistilor germani s fac descoperiri noi. Analiza lor a relevat faptul c, n comparatie cu alte busturi realizate dup aceeasi metod, acesta avea obrajii mai putin proeminenti, prezenta o ridictur la mijlocul nasului, avea riduri n jurul gurii si pe obraji, iar orbitele erau mai putin adnci. Modificrile efectuate ulterior de sculptorul original au avut rolul de a o prezenta pe faimoasa regin egiptean mai aproape de idealurile de frumusete ale acelor vremuri. Din 1923, de fiecare dat cnd este expus n public, liniile simetrice precise ale acestei sculpturi vechi de 3.300 de ani si finetea trsturilor au fcut ca acest bust s aib mii de admiratori n lumea ntreag. Oficialittile egiptene au inclus bustul lui Nefertiti si Piatra de la Rosetta, aflat la British Museum din Londra, pe lista celor mai pretioase cinci artefacte pe care doresc s le repatrieze, prin medierea UNESCO.

Bustul reginei, motiv de disput ntre Germania si Egipt

Egiptul va cere Germaniei s-i restituie bustul reginei Nefertiti, o pies de art faraonic, n cazul n care va fi autentificat un document conform cruia aceast oper a fost sustras din tar fraudulos, a declarat Consiliul suprem pentru antichitti al acestui stat. Cotidianul britanic The Times a raportat, ntr-un articol publicat n luna februarie, c n arhivele Institutului german de studii orientale a fost descoperit un document conform cruia, la nceputul secolului al XX-lea, celebrul arheolog german Ludwig Borchardt l-ar fi nselat pe unul dintre oficialii egipteni, care i-a permis s aduc bustul n Germania. Borchardt a ascuns bustul, vechi de 3.400 de ani, punndu-l ntr-o camer slab luminat, pentru ca autorittile s cread c nu este o descoperire foarte important. Documentul, un proces verbal al secretariatului Companiei Orientale Germane, ntocmit n urma unei ntlniri ntre Borchardt si autorittile egiptene n 1913, arat c arheologul a nregistrat o fotografie putin mgulitoare a bustului si la descris ca fiind fcut din ghips, desi acesta e realizat din calcar. Dup ce am vzut acest articol, am transmis o scrisoare Institutului german de studii orientale pentru a cere o copie a documentului, a declarat Zahi Hawass. Dac e autentic, vom face toate demersurile posibile la guvernul german pentru a recupera statuia, a mai precizat acesta. La nceputul lui 2007, autorittile de la Cairo s-au suprat dup ce Altes Museum din Berlin, unde este expus bustul, a refuzat s mprumute piesa pentru o expozitie temporar n capitala Egiptului.

Un specialist n istoria artei sustine c bustul este un fals

Celebrul bust al lui Nefertiti, conservat la Berlin, este un fals fabricat n 1912 pentru teste de policromie, a spus, marti, un reputat specialist n istoria artei, Henri Stierlin, ntr-o lucrare a sa care a fost lansat pe piat. Se adun din ce n ce mai multe indicii care ne permit s spunem c este imposibil ca bustul reginei egiptene, de o frumusete legendar, s fie vechi de 3.400 de ani, a declarat specialistul elvetian, care tocmai si-a publicat lucrarea Le buste de Nfertiti, une imposture de lgyptologie? (Bustul lui Nefertiti, o nseltorie a egiptologiei?). Potrivit lui Stierlin, autor a zeci de lucrri despre Egipt, Orient si lumea islamic veche, bustul a fost fabricat pe santierul aflat chiar pe situl arheologic Tell el-Amarna, unde sar fi fcut descoperirea, n 1912, de artistul Gerardt Marks, la initiativa arheologului german responsabil cu spturile, Ludwig Borchardt. Arheologul dorea s fac un portret al reginei purtnd celebra sa tiar, pe baza numeroaselor reprezentri ale acesteia, care fuseser deja descoperite. Borchardt dorea, de altfel, s fac teste de policromie cu pigmentii vechi descoperiti n timpul spturilor, spune Stierlin. Descoperit n timpul unei vizite a unui print german, pe 6 decembrie 1912, bustul a fost luat drept autentic si foarte admirat. Arheologul nu a avut curajul s-si ridiculizeze oaspetii, potrivit specialistului elvetian. Nu expunem n vitrinele noastre opere de o autenticitate ndoielnic pentru cei aproximativ 700.000 vizitatori pe care i primim anual, a reactionat Dietrich Wildung, director al Muzeului Egiptean din Berlin, care gzduieste bustul, ce va fi mutat n octombrie la Neues Museum. O tomografie, analize materiale si o documentatie complet a istoriei sale (a bustului, n.r.) i dovedesc autenticitatea, a mai spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.