Mai putine avorturi

Statisticile Directiei de Sntate Public Vaslui nregistreaz o scdere a avorturilor, n primele luni ale acestui an, fat de perioada similar a anului trecut. n continuare, foarte multe dintre ntreruperile de sarcin sunt fcute de tinere cu vrste de pn la 20 de ani. Pe de alt parte, femeile din aceeasi categorie de vrst contribuie substantial la cresterea indicelui de natalitate. Tot mai putine vasluience recurg la avort. n primele luni ale anului n curs, numrul ntreruperilor de sarcin nregistrate n statisticile Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui au nregistrat cifre mai mici dect n aceeasi perioad a anului 2008. Astfel, dac anul trecut au fost 604 ntreruperi de sarcin, n 2009, prin cabinetele medicilor ginecologi au trecut doar 503 femei care nu au dus sarcina pn la capt. ngrijortor rmne faptul c multe dintre acestea (77 – n 2008, 54 – n 2009) sunt tinere cu vrste cuprinse ntre 15 si 19 ani. „Scderea numrului de avorturi este n primul rnd o consecint a intenselor campanii de educatie sexual si a programelor de acordare gratuit a produselor anticoncept ionale. Si totusi, la aceste cifre nu putem spune c situatia este foarte bun. Factorii sociali rmn determinanti n ceea ce priveste hotrrea unei femei de a renunta la un copil. Si cnd spun asta m refer la faptul c multe tinere si doresc nti o cas, o promovare si o sigurant profesional si abia pe urm unul sau doi copii”, explic dr. Luminita Costache, directorul DSP Vaslui. De la nceputul acestui an, s-au nregistrat 1.202 nou-nscuti, dar si 1.347 de gravide luate n evidentele medicilor de familie sau a cabinetelor de specialitate. De remarcat c 7 viitoare mmici au vrste sub 15 ani, iar 182 au vrste cuprinse ntre 15 ani si 19 ani, numrul tinerelor mmici fiind n crestere fat de aceeasi perioad a anului precedent, cnd se nregistrau 1.335 de gravide, din care 6 cu vrste sub 15 ani si 159 cu vrste ntre 15 si 19 ani. Unul dintre factorii care contribuie la cresterea natalittii pare s fie cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului de pn la doi ani, de multe ori mai mare dect salariul realizat. Din nefericire, la nivelul judet ului, nc se nregistreaz un numr foarte mare de avorturi spontane. De cele mai multe ori, acestea sunt grefate pe fondul unor boli netratate la timp. Si, cum multe din tinere, provenite mai ales din mediul rural, nu se nregistreaz si nu se prezint la medic dect atunci cnd este prea trziu, interventia specialistilor se rezum la ncercarea de a salva viata tinerelor. De la nceputul acestui an, DSP Vaslui a nregistrat 137 avorturi spontane. Cifra poate prea mare, dar este mult mai mic dect n 2008, cnd se nregistrau 195 de pierderi de sarcin. Desi specialistii recunosc c munca de preventie si educatia au nceput s-si arate roadele, se arat sceptici n ceea ce priveste eradicarea fenomenului de avort.

2 COMENTARII

  1. sa va spun de nasa mea? femeie moderna cica, tunsa, colorata lunar cu alta culoare-n par, apartament de lux, sot in germania, ramanand gravida din prostie, nu a calcat la medic, frate, deloc. a nascut modern, prin cezariana, ca asa e ultima fita, dar nu stia nimic despre copii si stadiul lor din burti. nici cand misca, nici nimic. si e la al doilea copil. ignoranta si prostie taraneasca. asa a invatat de la ma-sa, asa face si ea. fereasca dumnezeu. daca avea vreo boala si -i iesea albastru sau sui, se crucea si zicea: asa o fost sa fie, na. in secolul asta, cand informatiile circula, si ai de toate la dispozitie, sa mai ramai gravida din prostie, suna a prostie crunta, sau sa nu stii ca trebuie sa mergi la doctor,asa, preventiv. NU FACETI ASA!

  2. ASTA PENTRU CA SE DAU BANI PE COPII… SI CUI II IESE O SARCINA TRIPLA, SE UMPLE DE PARALE. DA LE-AR DUMNEZEU LA VASLUIENCE NUMAI TRIPLETI. SA O DUCA SI ELE BINE. CA, CU SOTI IN SPANIA, POATE RAMAN FARA EI – GRIPANDU-SE PORCIN. POATE IESE SI JUDETUL DIN COLTUL NEGRU AL RUSINII SI SARACIEI. ACUM FETELE DE LA TARA IAU SI ELE ANTICONCEPTIONALE, CE SA MAI FACA ELE 12 COPII?? uH….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.