Criza transform asistenta social oferit de stat ntr-o surs de venit extrem de important. Dac anul n 2008 postasii alergau dup tineri pentru a le plti alocatiile de stat, acum, situatia s-a inversat. La fiecare nceput de lun, sute de tineri si mame vin la sediul Agentiei de Prestatii Sociale, cu o singur ntrebare pe buze: cnd vin banii? Pentru c presiunea populatiei este foarte mare, pltile se efectueaz n regim de urgent. Mai exact, n aceeasi or n care ajung n Trezoreria Vaslui, deciziile de plat sunt puse n executie. Mai mult, de la peste 800 de alocatii suspendate anul trecut, la ultima raportare lunar au rmas neachitate doar 110 alocatii. Pe lng „foamea” de bani care se manifest n rndul cettenilor, revirimentul pltilor se datoreaz si ntoarcerii n tar a unui numr tot mai mare de familii. Pentru c nici n tar nu gsesc locuri de munc iar perspectivele de angajare sunt aproape nule, vasluienii transform alocatiile copiilor n stlpi ai bugetelor proprii. Alocatia oferit copiilor de ctre statul romn ncepe s devin venit de baz pentru tot mai multi vasluieni. Dac anul trecut postasii sunau n gol la usile a sute de beneficiari, „fiii risipitori” au nceput s se ntoarc la locurile de domiciliu. La vremea respectiv, inspectorii sociali au solicitat lucrtorilor de la Post explicatii cu privire la numrul mare de mandate de plat care nu erau puse n executie. n general, motivele returnrii banilor erau aceleasi: plecat din localitate, plecat n strintate, neprezentat la Oficiul Postal pentru ridicarea banilor etc. n prezent, situatia statistic privind volumul pltilor efectuate la nivelul judetului Vaslui este radical schimbat. Potrivit datelor Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui, n ultima lun, au rmas neachitate numai 110 alocatii de stat, dintr-un total de 100.509 alocatii aflate n plat. Spre comparatie, n perioada similar a anului trecut, peste 800 de alocatii nu au putut fi pltite, din cauza lipsei beneficiarilor. Principala explicatie a „reabilitrii” spectaculoase a pltilor alocatiilor pentru copii este conjunctura economic tot mai dificil. Pe de o parte, fortate de criza economic grav din trile de rezident, tot mai multe familii vasluiene se vd obligate s revin acas. Chiar dac au primit, sau nu, prestatii sociale n euro n trile de „adoptie”, tinerii ntorsi acas si cer drepturile bnesti pentru perioadele n care alocatia a fost suspendat. Pe de alt parte, viata tot mai grea determin populat ia s acorde o atentie maxim fiec rei surse de venit de care poate dispune. De altfel, n ultimul timp, foarte multe persoane vin la sediul AJPS Vaslui, pentru a ntreba cnd se fac pltile. Mamele se plng c nu mai au cu ce s- si cupere laptele praf, medicamente, lenjeria pentru bebelusi etc. Tocmai pentru a face ct mai repede operatiunile necesare virrii banilor n conturile familiilor, toate pltile au ajuns s se fac n regim de urgent. Mai exact, n aceeasi or n care sosesc ordinele de plat la Trezoreria Vaslui, reprezentantii AJPS pun deciziile n executie.
Cum s devii creditor?
Pentru a face pltile alocatiilor de stat n teritoriu, factorii postali merg la adresele beneficiarilor. n perioada 8 – 25 ale fiecrei luni, drepturile sociale pentru copii se achit la locuintele acestora. Dac beneficiarii nu sunt gsiti acas, postasii las un aviz de plat, prin care i nstiinteaz ca, n perioada 26 – 27 a fiecrei luni, s se prezinte la Oficiul Postal pentru a ridica banii. Nechita Mitrita, directorul AJPS Vaslui, a precizat c, n cazurile n care trei luni consecutiv rmn mandate neachitate, alocatiile sunt suspendate de la plat. „n aceast situatie, beneficiarii devin creditori si au dreptul s-si revendice sumele acumulate n timp de trei ani”, a spus Nechita Mitrita.
Peste 100.000 alocatii n plat
n prezent, cuantumul alocatiei de stat pentru copiii de pn la 18 ani este n valoare de 42 de lei, inclusiv pentru tinerii peste 18 ani care continu studiile fr ntrerupere. Pentru copiii de pn la doi ani, alocatia este de 200 lei, iar pentru copiii cu handicap, alocatia de 200 lei este acordat pn la vrsta de trei ani. Dup trei ani, alocatia pentru copiii cu handicap este dubl, adic 84 de lei. n cazul alocatiei complementare, cuantumul acestei variaz ntre 50 si 88 de lei, n functie de numrul de copii si veniturile realizate pe membru de familie. La aceast dat, la nivelul judet ului Vaslui sunt n plat 89.612 alocat ii de stat n valoare de 42 de lei si 1.670 alocatii duble, pentru copii cu handicap. De asemenea, pentru copiii pn la doi, respectiv trei ani, numrul alocatiilor aflate n plat este de 227. Tot pe acest segment de asistent social, 22.938 de familii vasluiene primesc alocat ie complementar si 6.674 de beneficiari primesc alocatie monoparental.