Interviu cu Mihaela Chircu, directorul Directiei de Dezvoltare Local, Integrare European si Relatii Internationale din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Vaslui.
Reporter: Ct de important este Parlamentul European n cadrul constructiei institutionale europene? Mihaela Chircu: Parlamentul European este singurul parlament din lume transnational si multilingv ales n mod direct, precum si singura institutie a Uniunii Europene aleas n mod direct. Din acest motiv, putem spune c Parlamentul European este singura institutie european prin care cettenii si pot face auzit vocea n mod direct si, din acest motiv, mai este numit „vocea cettenilor”.
Reporter: Care sunt atributiile Parlamentul European?
Mihaela Chircu: Parlamentul European, alturi de Consiliul Uniunii Europene (alctuit din reprezentanti ai tuturor guvernelor statelor membre, mai este numit si „vocea guvernelor”), adopt cam dou treimi din legislatia comunitar, n domenii cum ar fi politica de mediu, transport, protectia consumatorilor, imigratie ilegal si toate aspectele legate de libera circulatie a mrfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor pe piata unic. De asemenea, rolul su este foarte important n elaborarea bugetului comunitar, avnd ultimul cuvnt n ceea ce priveste mai mult de 50% din bugetul Uniunii Europene. Parlamentul poate decide asupra cheltuielilor din domeniile: fonduri sociale si regionale, energie, cercetare, transporturi, asistent pentru dezvoltare, mediu, educatie si cultur. Parlamentul are responsabilitatea de a monitoriza n mod constant cheltuielile Uniunii si poate decide dac fondurile comunitare pe care le-au avut la dispozitie institutiile Uniunii Europene au fost cheltuite corect, acordnd asa-numita descrcare de gestiune. Parlamentul european are atributia de a numi presedintele Comisiei Europene, care este „executivul” Uniunii Europene, aprob si destituie Comisia. Si n domeniul politicii externe a Uniunii Europene rolul Parlamentului European este foarte important, pentru c acesta si d avizul pentru negocierea tratatelor internationale, precum si pentru aderarea unor noi tri. Prin urmare, extinderea Uniunii Europene poate avea loc doar cu acordul Parlamentului European.
Reporter: Cum poate influenta activitatea Parlamentului European tara noastr?
Mihaela Chircu: Influenta reiese din atributiile descrise mai sus. n primul rnd, dac ne referim la rolul su n politica extern a Uniunii, trebuie s spunem c, fr avizul su, Romnia nu ar fi devenit membru al Uniunii Europene. n al doilea rnd, tara noastr este influentat de legislatia comunitar adoptat de Parlament, mpreun cu Consiliul Uniunii, ntruct o mare parte a acesteia este obligatorie pentru noi (regulamentele sunt obligatorii n mod direct, iar directivele sunt transpuse obligatoriu n legislatia romneasc). Apoi, tara noastr este influentat de bugetul Uniunii (stim cu totii c avem la dispozitie mai bine de 30 de miliarde de euro din acest buget pentru dezvoltare si apropierea de nivelul de trai european), la a crui elaborare Parlamentul particip.
Reporter: Ce pot face eurodeputatii romni pentru a-si servi electoratul n Parlamentul European?
Mihaela Chircu: Eurodeputatii romni pot face ceea ce poate face orice eurodeputat: s participe n mod activ la elaborarea si adoptarea legilor, s adreseze ntrebri n scris sau oral celorlalte institutii europene, s participe la adoptarea unor pozitii oficiale. Desigur, fiecare n grupul politic de care apartine, pentru c, n Parlamentul European, eurodeputatii romni sunt afiliati unui grup politic, ei reprezint Romnia din cadrul grupurilor politice europene.
Reporter: Dati-mi cteva exemple de hot rri ale Parlamentului European care au avut repercursiuni directe asupra trii noastre.
Mihaela Chircu: De exemplu, deputatii europeni au facilitat recunoasterea reciproc a diplomelor si calificrilor profesionale de ctre statele membre. n prezent, este mai simplu pentru romni s si exercite meseria n Uniunea European. Un alt exemplu l constituie plafonarea, urmat de reducerea tarifelor de roaming, astfel nct factura la telefoanele mobile este mai mic, atunci cnd vorbim n trile membre ale Uniunii Europene. Datorit deputatilor europeni, avem juc rii mai sigure, prin interzicerea produselor cancerigene si limitarea produselor chimice periculoase n compozitia acestora, precum si norme mai stricte de securitate si etichetare a produselor. Au fost aduse mbunttiri si drepturilor cltorilor, care pot beneficia acum de desp gubiri sau compensatii pentru ntrzieri sau suprarezervri la transportul feroviar sau aerian.
Reporter: De ce este important ca vasluienii s se prezinte la vot pe 7 iunie?
Mihaela Chircu: Este la fel de important ca pentru toti romnii, pentru c trebuie s ntelegem odat c nu avem dreptul s ne plngem si s criticm dac stm acas si ne manifestm optiunile doar n fata televizorului sau a prietenilor. Uniunea European nu este ceva ndeprtat, chiar dac mult lume are prea multe necazuri pentru a se mai gndi si la alegerile europene. Uniunea European face parte din viata de zi cu zi a noastr, a tuturor. Fiecare vot conteaz, pentru c, dac votm, exist o sans ca dorintele noastre s se mplineasc. Dac stm acas, atunci cu sigurant nimeni nu va tine cont de prerile noastre, de durerile noastre, fie ele orict de pertinente. n alt ordine de idei, este important si ce imagine transmitem n Europa, noi, romnii, prin participarea la aceste alegeri. n sondajele fcute nainte de aderarea trii noastre la Uniunea European, peste 75 % dintre romni doreau aderarea. Pi, de ce neam dorit-o, dac nu ne ducem s ne votm reprezentantii n Parlamentul European?! De ce am dorit s devenim membri ai Uniunii Europene dac nu dorim s influentm politica si legislatia Uniunii?
STATI ACASA CA TOT DEGEABA MERGEM LA VOT.
TRAIM IN ROMANICA SI E NASPA’
de cand sau eftinit fasolele, PSD+PC si PD-L fac campanie pt euro parlamentare numai in BACHINIIII……
In totala contradictie cu CONSTITUTIA ROMANIEI, parlamentarii orbiti de votanti , prin H.G. 1588/2007 la art.26 enunta:
-ASOCIATIA DE PROPRIETARI are potrivit legii , un PRIVILEGIU IMOBILIAR cu rang prioritar asupra apartamentelor si a altor spatii , PROPRIETATI INDIVIDUALE ALE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINIU , precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari dupa cheltuielile de judecata , datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute. In dreptul comercial , exista necesitatea de a avea un contract de prestare de servicii, insa in aceasta aberatie ori ca esti ori ca nu esti membru care aderi la asociatia de proprietari , averea ti se poate lua in numele asociatiei de proprietari , fara ca sa mai ai „drept” de proprietate in aceasta tara.La asa abuzuri , nu e de mirare ca incep jafurile sa se inteteasca. Ma intreb daca Romania mai este membra a Uniunii Europene sau a NATO cu asa aberatii care anuleaza statul de drept si drepturile omului in aceasta tara balcanica plina de talhari?
Mihail a pus punctul pe „i”
Nu mergeti la VOT!
mihai, subscriu. mai mult intrarea in uniunea europeana a fost conditionata de vanzarea bancilor, vanzarea industriei energetice, vanzarea comunicatiilor, vanzarea economiei rentabile. am ramas doar cu pierderile, cu agricultura care a fost pusa la pamant inclusiv de uniunea europeana si am devenit doar o piata de desfacere a produselor lor. asteptam ca europarlamentarii care au fost pana acum sa faca ceva in sprijinul romaniei. itrebati taranii care nu mai au voie sa-si vanda produsele, crescatorii de animale, viticultorii, etc.
Cateva motive pentru a nu merge la vot pe 7 iunie :
1. Parlamentul european nu poate impune Romaniei sa-i judece si sa-i inchida pe toti politcienii romani care au furat tot ce s-a putut fura in aceasta tara din 1990 pana acum ;
2.Parlamentul european nu poate impune justitiei din Romania sa-si faca datoria si sa judece corect ;
3. Parlamentul european nu poate interveni pe langa guvernul si Parlamentul Romaniei sa elaboreze o lege corecta a salarizarii bugetare asemanatoare cu cele din Austria sau Germania ;
4.Am ajuns o tara atat de neseriaoasa datorita politicienilor incat nu ne mai baga nimeni in seama incat sa avem un cuvant de spus in Parlamentul european ;
5.Europarlamentarii romani din perioada 2007-2009 au stat mai mult prin tara pentru a-si rezolva treburile personale si un loc de munca cat mai caldut dupa ce-si termina mandatul ;
6.Pentru judetul Vaslui, chiar ca nu are rost sa mai mearga cineva la vot de vreme ce pe locurile din fruntea listelor sunt numai oameni care nu au nici o treaba cu judetul nostru ci mai degraba cu structurile mafiote din fruntea partidelor ;
7. Contribuim cu o suma mult mai mare la bugetul uniunii decat suma pe care o primim inapoi de la uniune datorita incompetentei si jafului comis de politicieni ;
8. Ce influenta are parlamentul european in politica externa romaneasca de vreme ce conducatorii nostri vand din nou tara rusilor prin abandonarea proiectelor europene in domeniul energiei si acceptarea proiectului rusesc .
Nota : Faptul ca avem jucarii mai sigure datorita parlamentului european este de rasul curcilor doamna Chircu !!!