Activitatea va continua normal n cabinetele medicilor de familie, dup ce, ieri, reprezentantii acestora au semnat un protocol cu Ministerul Snttii. Astfel, prescrierea de medicamente compensate si gratuite si eliberarea biletelor de trimitere ctre specialisti si spitale va continua fr sincope. Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale n sistemului de asigurri sociale de sntate pentru 2009 intr n vigoare astzi, 1 aprilie, dat de la care spitalele vor fi obligate s afiseze cheltuielile pe site-ul Ministerului Snttii, iar medicii de familie s lucreze n centrele de permanent dup program. Activitatea medicilor de familie din judetul Vaslui se va desfsura si astzi ntr-un ritm normal. Ieri, n cadrul unei conferinte de pres, reprezentantii medicilor de familie din judetul Vaslui s-au declarat solidari cu medicii de familie din tar care au protestat public, dar au precizat c, n luna aprile, vor continua s-si desfsoare activitatea, semnnd acte aditionale la contractele din 2008. Astfel, asiguratii vor beneficia gratuit de aceleasi servicii ca si pn acum. Medicii sunt revoltati de bugetul pe care l-au primit pe acest an, dar si de mai multe msuri initiate de Ministerul Snttii. Reprezentantii medicilor de familie spun c bugetul pe 2009 este cu 40% diminuat fat de anul trecut, ceea ce va duce la falimentul multor cabinete. Medicii nu sunt de acord nici cu asigurarea permanent ei. Suntem de acord cu asigurarea serviciilor de permanent, dar n cabinetul medicului de familie, si nu pe ambulant, pentru rezolvarea urgentelor. Sunt atributii care ne depsesc, a precizat dr. Monica Ilisei, presedintele Asociatiei Medicilor de familie din judetul Vaslui. La nivel national, medicii de familie si reprezentantii Ministerul Snttii au reluat, ieri, negocierile privind prevederile care i nemultumesc din Contractul cadru pe 2009 si normele metodologice, dup ce, luni, discutiile pe aceste subiecte nu au dus la nicio concluzie. Pe luna aprilie, furnizorii de servicii medicale si vor desfsura activitatea si vor fi pltiti tot pe baza unor acte aditionale, pe care le vom semna n aceste zile. Chiar astzi (ieri, n.r.) am primit o adres de la Casa National n acest sens, cu specificarea unor reglri care se vor face dup semnarea contractelor, a precizat Mihaela Chitariu, director de contractri n cadrul Casei Judetene de Asigurri de Sntate Vaslui.
Protocolul cu MS, semnat n forma actual
De la 1 aprilie intr n vigoare noul Contract cadru privind acordarea asistentei medicale inclusiv la medicina primar. Potrivit protocolului, reprezentantii medicilor de familie au avut obiectii cu privire la OUG din 25.03.2009 pentru modificarea articolului 7 din Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuittii asistentei medicale primare prin centrele de permanent. Prtile prezente la negocieri au convenit ca asigurarea continuitt ii s fac obiectul unei negocieri separate, nefcnd parte din contractul de furniz ri de servicii n asistenta medical primar pe anul 2009, la niste termene convenite de comun acord. De asemenea, medicii de familie nu vor asigura asistent medical de urgent prespitaliceasc, transport medical si nici consultatii de urgent la domiciliu n timpul programului de permanent. n urma negocierilor privind normele de aplicare a Contractului cadru, negociatorii au stabilit c, n situatia cabinetelor medicale individuale cu medic angajat cu program de activiate distinct (5+2 ore/zi, 5 zile pe sptmn), nu se aplic depunctarea prev zut n norme. n situatia cabinetelor medicale individuale cu medic angajat cu acelas i program cu medicul titular se mentine depunctarea conform normelor. De asemenea, a fost convenit ca, pentru trimestrul IV pe 2009, valoarea minim garantat a unui punct percapita s fie calculat n functie de fondurile aprobate cu aceast destinatie, s fie prevzut n norme si s nu poat fi mai mic dect valoarea minim garantat pentru trimestrul II si III, dic, 4,1 per capita si 1,5 per serviciu, ceva mai mic dect n 2008 cnd a fost 4,6 per capita si 1,8 per serviciu. Reamintim c medicii de familie au refuzat, initial, semnarea Contractului cadru pe anul 2009 sustinnd c forma actual a documentului nu tine cont de propunerile avansate de medici si cuprinde prevederi care le ncalc drepturile. Printre nemultumirile medicilor de familie se numrau faptul c acestia vor fi obligati s asigure si servicii de urgent, c este schimbat modul de prescriere a retetelor, precum si sanctiunile prevzute, unele considerate aberante.
bravo , popescule , bine spus !unii medici de familie sunt de toata jalea…
comentariul asteapta aprobarea ? unde este corectitudinea si libertatea presei ? va este teama ca aceste lucruri sunt ADEVARATE???
rusine acelor medici de familie care mai presus de juramantul lui hipocrate,pun interesele materile.de 10 ani ,stoc bani buni si de multe ori nemunciti de la casele de asigurari.se cearta la minister, la case de asigurari , ameninta cu inchiderea cabinetelor. ati vazut pina acum medic de familie sa-si inchida cabinetul, sa fie in faliment ? nu ! si uite cine vorbea ieri , d-na dr pecheanu ,te umfla rasul … stiati ca este in topul celor 10 doctori ,,biletari ,, din judej? faceti si d-voastra un mic calcul 4,5 valoarea punctului per capita inmultit cu nr. de pacienti , 2000-2500 , plus serviciile medicale ,
si veti vedea veniturile medicilor de familie.in timp ce farmaciilor aflate in contracte cu casa de asigurari nu li s-au decontat retetele eliberare gratuit si compensat in luna ianuarie2009.pentru medicii de familie sunt bani iar pentru farmacii nu ?probabil ar fi bine ca farmaciile sa ameninte si ele cu blocarea eliberarii de retetelor.