Mai putine betoane, mai multe parcuri

Municipiile si orasele din judetul Vaslui sunt nc pe minus la capitolul spatii verzi. Chiar dac sunt n expansiune, zonele verzi mai au de „nghitit” multe hectare de beton. Cu exceptia municipiului Brlad, care ndeplineste norma minim european de 26 metri ptrati de spatii verzi pe cap de locuitor, restul localittilor urbane mai au de lucrat. n municipiul Vaslui, parcurile reprezint 21 mp/cap de locuitor, iar n orasul Murgeni, unui locuitor i revin doar 15,6 mp/spatii verzi. Pentru refacerea zestrei de verdeat, autorittile locale au n fat patru ani de investitii, pn n 2013 toate orasele din tar fiind obligate s ating norma european de spatii verzi. n paralel, au fost mrite amenzile pentru persoanele care pun n pericol spatiile verzi existente. Astfel, pentru schimbarea destinatiei terenurilor sau alte ilegalitti, sanctiunile sunt cuprinse ntre 3.000 si 60.000 de lei. Suprafetele verzi din zonele urbane ale judetului Vaslui sunt departe de idealul verde european. Ca si n cazul p- durilor defrisate crunt dup anul 1989 (dou hectare de pdure au disprut zilnic n zona Moldovei), si spatiile verzi au avut mult de suferit. Chiar dac n ultimii ani comunittile locale au pus accentul pe extinderea zonelor verzi, normele europene si mondiale nu ne avantajeaz deloc. n UE, norma minim acceptat este de minim 26 de metri ptrati (mp) de spatii verzi pe cap de locuitor. Pentru a puncta important a deosebit a verdetei, Organizatia Mondial a Snttii pluseaz si recomand o suprafat de 50 mp/spatii verzi pe cap de locuitor. Mai mult, mari capitale europene, precum Stockolm sau Londra, detin adevrate recorduri n domeniu, cu 83, respectiv 64 mp/ spatii verzi pe cap de locuitor. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui, n orasele vasluiene mai este mult de lucrat la dezvoltarea parcurilor, gardurilor vii etc. n municipiul Vaslui, spatiile verzi reprezint 21 mp/cap de locuitor. Conform acelorasi date, n municipiul Brlad, suprafetele verzi amenajate au crescut spectaculos la 26,01 mp/locuitor, iar n municipiul Husi, fiecare locuitor se poate bucura de 19,85 mp de spatii verzi. Nu n ultimul rnd, n orasul Murgeni, parcurile si alte amenajri cu plantatii de arbori si arbusti sunt de 15,6 mp/cap locuitor, iar n Negresti, de 20,13 mp spatii verzi/cap locuitor. „Spatiile verzi reprezint o categorie functional n cadrul localittilor sau aferent acestora, care au drept component principal vegetatia. Scopul principal al amenajrii spatiilor verzi l constituie ameliorarea strii mediului si armonizarea peisajelor modificate sau amenajate cu cele naturale, asigurnd conditii ambientale optime desfsurrii activittilor sociale”, spune Alina Lzrescu, purttor de cuvnt la APM Vaslui.

„Cincinalul” verde

Pentru reabilitarea zonele verzi, autorittile administratiei publice locale au obligatia de a ntocmi un program al crui obiectiv este asigurarea unei suprafete de spatiu verde de minim 26 mp/locuitor. Pentru a se ajunge la aceast suprafat, se va face o trecere gradual, respectiv pn la data de 31 decembrie 2010 s se ajung la 20 mp/cap de locuitor de spa- tiu verde, iar pn la 31 decembrie 2013, la 26 mp/cap locuitor. Adaptarea legislatiei a avut n vedere degradarea spatiilor verzi de pe teritoriul localit- tilor din Romnia, cauzat de distrugerea acestora ca urmare a dezvoltrii activittilor economice si sociale. „Spatiul verde nu este un moft, ci o necesitate esential n orice oras modern, nu doar din motive estetice, urbanistice, peisagistice, ci si pentru sntatea locuitorilor si pentru o viat social normal. Aceste zone tebuie s furnizeze omului un spatiu de recreere si refugiu fizic si psihic, fr de care stresul vietii urbane ar fi greu de stpnit”, sustin specialistii APM Vaslui.

Amenzi grele pentru distrugerea parcurilor

Conform OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, de- tintorii, cu orice titlu, de terenuri pe care se gsesc perdelele si aliniamentele de protect ie, spatiile verzi, parcurile, gardurile vii sunt obligati s le ntretin, pentru mbunttirea capacittii de regenerare a atmosferei, protectia fonic si eolian. Constituie contraventii si se sanctioneaz cu amend de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, nclcarea urmtoarelor prevederi legale: obligatia autorittilor administratiei publice locale, precum si a persoanelor fizice si juridice, dup caz, de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi prevzute n planurile urbanistice. Tot cu amenzi cuprinse ntre 5.000 si 60.000 de lei se sanctioneaz nclcarea urmtoarelor prevederi legale: obligatia autorittilor publice locale de a nu schimba destinat ia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevzute ca atare n documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafet ele acestora, ori obligatia de a nu le strmuta.

4 COMENTARII

  1. daca tot ti-au plantat acolo niste copaci ia o galeata si uda-i ,nu-l astepta pe basescu sau brejnev sa vina sa ti-i ude. fa ceva daca tot te plangi.

  2. „Parcuri , spatii verzi …….. ce vise frumoase!” De 28 ani stau in acelasi bloc(375)si abia acum a inceput amenajarea unui parculet, dar cum? ….s-au plantat 6 brazi si 7 plopi sau paltini ( ce-or fi) si 2 saptamani nu a mai calcat nimeni pe acolo ( ma refer la cei de la administratia locala), nu i-a udat nimeni iar copiii au inceput sa joace prinsa printre „jaloane” si deja incepe distrugerea lor.Si noi platim nu?Pai daca vreti sa faceti parcuri,faceti -le in timp util nu omorati niste biete plante care sunt platite din banii nostri!

  3. CITEZ : Spatiul verde nu este un moft, ci o necesitate esential n orice oras modern” !!!(VORBE GOALE)!!!.Stau si ma gandesc oare cum ar fi aratat un parc
    frumos amenajat in locul mastodontului de beton construit pe locul celui ce se numea „PARCUL TRANDAFIRILOR” ???Cum naiba Ceausescu care si-ar fi turnat beton si in c…… n-a construit pe terenul acela, si a reusi tov. Cristea ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.