Gripa cu tulpina de origine porcina pune pe jar autoritatile

Ieri, 27 aprilie, Comitetul de coordonare al Ministerului Snttii a luat primele m- suri de prevenire si control al aparitiei cazurilor de grip uman cu tulpin de origine porcin. Comitetul a stabilit, n prim faz, pasii care trebuie urmati n identificarea, transportul si modalit- tile de internare la aparitia unor cazuri suspecte. Ca urmare a cazurilor de grip porcin, n perioada urmtoare se va acorda o atentie mrit monitorizrii si supravegherii mbolnvirilor prin grip, conform recomandrilor Organizatiei Mondiale a Snttii. A fost avertizat sistemul national de sntate public – DSP, spitale de boli infectioase, spitale de urgen- t si medici de familie – pentru identificarea, din timp, a posibilelor cazuri de grip de origine porcin. Orice caz suspect, aprut la o persoan care a cltorit n zonele afectate, va fi anuntat si internat la Spitalul de Boli Infect ioase Matei Bals, cu respectarea msurilor de izolare. Populatia va fi intens informat privind gripa de origine porcin, att n ceea ce priveste modalittile de transmitere, ct si posibilitt ile de prevenire a gripei. Cltorii vor fi informati privind deplasrile dinspre si nspre zonele cu risc. Din rezerva Ministerului Snttii vor fi scoase medicamentele antivirale si substantele dezinfectante si vor fi trimise ctre spitalele de boli infectioase din centrele universitare.

Recomandri

Gripa uman cu tulpin porcin nu se transmite prin consumul de carne de porc preparat termic. Simptomele gripei umane cu tulpin porcin sunt similare cu cele ntlnite n cazul gripei obis- nuite. Specialistii epidemiologi recomand ca orice persoan care prezint semne de grip – febr, simptome respiratorii – si care a cltorit, n ultima perioad n zonele afectate (n SUA – California, Texas, Kansas, Ontario si n Mexic) trebuie s se prezinte la medic si s evite automedicat ia. n caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, se va avea n vedere izolarea bolnavului la domiciliu, purtarea de masc care s acopere att gura, ct si nasul (inclusiv la domiciliu), anuntarea imediat a medicului de familie. n cazul n care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgent la camera de gard a unei unitti de boli infectioase.

Situatia actual a cazurilor de grip uman

n data de 26 aprilie, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor Transmisibile din SUA (US-CDC) a confirmat 20 cazuri de mboln vire. n Mexic, sunt suspectate 1.149 de persoane care prezint infectii asemn- toare gripei si s-au nregistrat 103 decese. Dup declansarea alertei de grip porcin, medicii din toat lumea testeaz persoanele cu simptome de grip, pentru a vedea dac sunt infectate cu acest nou virus. Aceasta necesit teste ADN, pentru c este un virus gripal tip A – asa cum sunt alte dou tulpini foarte comune de grip sezonier. Este, de asemenea, un virus H1N1, iar aceasta este o tulpin sezonier. Pn cnd nu se face analiza ADN-ului, nu este clar dac pacientul sufer de grip obisnuit sau este infectat cu acest virus nou al gripei porcine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.