Bolnavii de diabet, expusi riscului ncetinirii capacitatilor mintale

Adultii care sufer de diabet de tipul II pot s se confrunte cu o scdere a capacittilor lor mintale la scurt timp dup aparitia maladiei, potrivit unui studiu recent al cercettorilor canadieni, publicat n jurnalul Neuropsychology, informeaz timesonline.co.uk. Cercettorii de la Universitatea Alberta au descoperit c viteza de vorbire si alte functii cognitive superioare, precum planificarea, organizarea si atentia pentru detalii, sunt serios agravate n cazul pacientilor diagnosticati cu diabet de tipul II, comparativ cu adultii sntosi. Studiul a fost efectuat pe 41 de adulti suferind de diabet de tipul II si 424 de adulti sntosi, voluntarii avnd vrste cuprinse ntre 53 si 90 de ani. n Marea Britanie, numrul bolnavilor de diabet este n continu crestere, iar aceast descoperire i-a fcut pe specialisti s afirme c, ntr-un viitor nu foarte ndeprtat, milioane de persoane vor fi n pericol s-si vad capacittile mintale diminundu-se tot mai mult. Cercettorii au descoperit c functiile mintale sunt serios agravate si n cazul tinerilor bolnavi de diabet, ceea ce nseamn c diminuarea capacittilor cognitive se produce la nceputul maladiei si se mentine pe toat durata bolii. „Vestea cea bun este c ncetinirea capacittilor mintale nu afecteaz activittile de zi cu zi, dar poate fi remarcat n sarcinile psihomotorii (precum jocurile video, n.r.), care necesit activitti de monitorizare si reactii rapide”, a declarat Roger Dixon, unul dintre autorii studiului. „Vestea proast este c acest fenomen indic „punctul de ncetinire” al progresului cognitiv care apare n cazul diabeticilor si care se agraveaz dac pacientul nu urmeaz un tratament adecvat”, a adugat Dixon. Profesorul a declarat c este vital ca pacientii diagnosticati cu diabet de tipul II s fie testati pentru stabilirea vitezei lor cognitive, pentru a fi siguri c primesc tratamentul medicamentos adecvat, dieta corespunztoare si sfaturi n privinta antrenamentelor mintale. Diabetul este un factor de risc important n declansarea altor boli degenerative, precum maladia Alzheimer, iar cercettorii sustin necesitatea unor studii suplimentare care s vizeze scderea sever a capacittilor cognitive, ce survine mai trziu, n stadiile finale ale bolilor. Obezitatea este principala cauz declansatoare a diabetului de tipul II si a contribuit la cresterea rapid a numrului pacientilor afectati de aceast maladie. Aproape un sfert dintre britanici sunt obezi, iar un studiu recent prognozeaz c, pn n 2050, nou adulti din zece vor fi supraponderali sau chiar obezi. Diabetul este adeseori asociat cu maladiile cardiace, atacurile cerebrale, amputrile, blocajele renale si pierderea vederii si reprezint, totodat, cauza a nou decese din zece nregistrate n rndul tinerilor.

1 COMENTARIU

  1. Ace pentru stilou injector (pen) preumplut De ce pentru bonlavii de diabet insulinodependenti, farmaciile elibereaza un singur ac pentru un stilou injector (PEN) preumplut,
    desi pe cutia in care sunt ambalate scrie clar ca la fiecare folosire se ataseaza un ac nou, la fel si in prospectul insulinei. Deasemeni se cunoaste faptul ca datorita grosimii foarte mici (0,25-0,3 mm)acestea se pot infunda si deteriora foarte usor.
    Intreb acest lucru deoarece nu stiu cui sa ma adresez, intrucat nu mai pot suporta sa ma intep de 15-20 ori cu acelasi ac.
    Am citit pe forumuri ale suferinzilor de diabet insulinodependent si numai in Romania se intampla asa ceva.
    In celelalte tari se elibereaza ace pentru fiecare administrare de insulina. Cine face aceasta economie pe pielea suferinzilor de diabet, farmaciile sau ministerul sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.