Spitalul de Urgenta Brlad, in reparatii capitale

Dup ani de solicitri oficiale si proiecte peste proiecte, trei dintre corpurile de cldire ale Spitalului Municipal de Urgent „Elena Beldiman” din Brlad vor intra n reparatii capitale. Chiar dac investitia fusese aprobat scriptic nc de anul trecut, abia vineri a devenit realitate. Adic odat cu livrarea imensei sume n contul spitalului de ctre cei trei parteneri implicati n investitie. Tot ce a mai rmas de fcut este organizarea licitatiei pentru alegerea antreprenorului si demararea lucrrilor propriu-zise. Au trecut ani de zile n care unele sectii ale spitalului n-au mai fost reconsolidate si aproape c se drm. ns, dup problema cu tomograful care va fi instalat sau nu va fi instalat, n sfrsit conducerea unittii a primit o veste bun. Institutia va beneficia de reparatiile att de necesare, iar cele trei corpuri care sunt vizate pentru „cosmetizare” sunt C, D si E. Suma total se ridic la peste 120 de miliarde lei vechi, bani ce provin de la Ministerul Snttii (MS), Ministerul Dezvoltrii, Lucrrilor Publice si Locuintei si Consiliul Local (CL) Brlad. Motivul pentru care investitia major a fost aprobat este schimbarea formei de functionare a spitalului de adulti n spital de urgent. Ca urmare, institutia a intrat n atentia MS, pentru a primi mare parte din fondurile de care are nevoie pentru reconsolidare. Mai exact, aproape 70 de miliarde lei vechi, care au fost solicitate nc din luna iulie a anului trecut, aprobate n luna septembrie si virate vineri. Pe lng acestea, Ministerul Dezvoltrii a mai „scos din buzunar” nc vreo 45 de miliarde, iar CL Brlad vreo 9 miliarde. „A venit grila de buget pentru trimestrele 2, 3 si 4 si pentru care MS ne-a alocat deja 27 de miliarde lei vechi, ca urmare a cererii noastre pentru reconsolidarea celor trei corpuri. Cu alte cuvinte, Ministerul Snttii va intra n parteneriat cu Ministerul Dezvoltrii, CL, Primria si cu spitalul nostru pentru a repara corpurile C, D si E. Acum produce efect solicitarea fcut de noi, banii fiind deja virati n conturile spitalului si putnd fi cheltuiti chiar de la 1 aprilie. Abia am primit nstiintarea de la MS si suntem foarte bucurosi de finalitate, pentru c am tras tare de proiect. l putem considera o reusit a echipei noastre, ntruct n urmtorii doi ani vor intra dou milioane de euro n Brlad”, ne-a spus Dionisie Lefter, managerul spitalului.

Ce e mai greu abia vine

Chiar dac miliardele au umplut deja visteria spitalului si vor putea fi cheltuite cu ncepere din prima zi a trimestrului al IIlea, abia de acum urmeaz „distractia” propriu-zis. n termen de trei luni se va organiza licitatia pentru stabilirea antrepronorului, atributie ce revine Ministerului Dezvoltrii. Ulterior, adic prin toamn, lucrrile de consolidare la cteva din sectii pot ncepe fr nicio problem. Adic aproape fr probleme. Asta deoarece pentru ca activitatea medical s poat fi continuat si pe durata reparatiilor, este necesar mutarea unor sectii n alte locatii. Mai exact, aparatura medical, mobilierul, instrumentarul si tot ceea ce tine de buna desfsurare a activittii vor fi „teleportate” n spatiile alese n prealabil. Din cte afirma Lefter, la sfrsitul anului trecut, a fost identificat o cldire goal si spatioas, numai bun pentru sectii nechirurgicale, precum Oncologia si Neurologia. n locul acestora, respectiv la parter si primul etaj, va fi mutat Blocul operator, pentru a se putea face operatii ntr-un mediu steril. Mai rmne doar de vzut dac va primi si aprobarea necesar, ntruct cldirea vizat este situat pe Bulevardul Epureanu si se afl n administrarea Consiliului Judetean. „Lucrrile vor trebui s fie finalizate pn la sfrsitul anului 2010, pentru c banii pe care i vom primi de la Ministerul Dezvoltrii provin dintr-un mprumut fcut de Guvern la Banca Mondial si se vor pierde dac nu i folosim. Astfel, n acesti doi ani, vom lucra prin rotatie la diverse sectii pentru a nu perturba activitatea n tot spitalul. Din cte am aflat, alturi de spitalul nostru, n acest proiect au mai fost incluse alte dou spitale din Bucuresti, care trebuie s se ncadreze n termen”, a adugat Lefter. Toate aceste reparatii sunt necesare pentru obtinerea avizelor sanitare de functionare definitive, deoarece, pentru moment, sectiile functioneaz pe baza unor avize provizorii.

8 COMENTARII

  1. Nenea Lefter incepe renovarea cu urgentele ca de aia se numeste Spital de Urgenta nu.
    Dute la Vaslui sa vezi cum arata spatiul ala asta ca sa nu te trimit in Iasi.

  2. dar oare Lefter nu are nici o contributie? Pacat ca se fac schimbari taman acum si daca pune psd-ist la conducerea spitalului nu mai are nici copilul minune(Solomonica) nici Titisor cu cine sa se certe, nu? Sa mute oncologia si poate da afara doctorita aia Pagu care nu stie decat spaga sa ia.

  3. D’om primar ia aminte la cetateni ca altfel cine stie!
    s’ar putea so iei la goana si sa nu apuci sfirsitu mandatului.
    pana acu esti cam titi contra.

  4. In perioda asta aproape ca nu-ti vine a crede ca mai sunt institutii care primesc finantari de nivelul asta.Sunt intradevar de felicitat barladenii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.