Petru Botez, victima subventiilor europene

Petru Botez, directorul Agentiei de Plti si Interventie pentru Agricultur (APIA) Vaslui, a fost demis. Joi, Ilie Srbu, ministrul Agriculturii, a hotrt schimbarea conducerii centrale si locale APIA, ca urmare a nerespectrii termenului de ncepere a pltilor pe suprafat din fondurile europene pentru anul 2008. Cu toate acestea, conducerea APIA Vaslui sustine c autorizatiile se ncadreaz n calendarul stabilit, primul esantion, de 759 de fermieri, fiind acceptat la plat. n paralel, s-a declansat al doile control administrativ, pentru nc 10.590 de fermieri. „Nu am primit nici un act n form scris prin care s fiu informat c nceteaz relatiile de serviciu”, ne-a spus Botez, care prea, ieri, destul de resemnat: „Ca functionar public, eu trebuie s respect hotrrile luate”. Joi, 19 martie 2009, Ilie Srbu, ministrul Agriculturii, a decis demiterea conducerii centrale si locale a Agentiei de Plti si Interventie pentru Agricultur. Motiviul oficial al demiterii a fost nerespectarea termenului de ncepere a pltilor pe suprafat din fondurile europene aferente anului 2008. „Cu toate c ministrul Ilie Srbu a cerut Agentiei s depun eforturi pentru a efectua pltile ncepnd cu data de 15 martie si conducerea Agentiei s-a angajat pentru realizarea tuturor demersurilor necesare, APIA nu s-a achitat de obiectivul promis. Astfel, avnd n vedere ntrzierea de un an n ceea ce priveste pltile pe suprafat, precum si solicitarea fcut de domnul ministru Ilie Srbu la preluarea mandatului ctre conducerea APIA, n sensul de reducere a ntrzierilor, si nu de perpetuare sau chiar de prelungire a lor, nlocuirea conducerii Agentiei a reprezentat singura solutie n deblocarea pltilor. Demersurile pentru nceperea pl- tilor vor fi fcute de domnul secretar de stat Liviu Harbuz, domnia sa coordonnd activitatea APIA si dup ce va fi numit noua conducere”. Asa a sunat comunicatul remis de biroul de pres al Ministerului Agriculturii, Pdurilor si Dezvoltrii Rurale. Referindu-se la decizia de demitere a conducerii APIA, Ilie Srbu a declarat: „Am demis, joi, 42 de directori ai APIA de la nivelul local si 18 de la centru, pentru c nu au respectat termenul stabilit de 15 martie pentru nceperea pltilor la hectar. Le-am dat si un rgaz de patru zile, dar dnsii mi-au spus c au nevoie de trei sptmni. Nu pot accepta un asemenea termen pentru c ne batem joc de niste oameni (de fermieri, n.r.)”, a declarat Ilie Srbu. Cele 42 de persoane demise din conducerea local a agentiei sunt directorii executivi ai centrelor judetene ale APIA.

APIA Vaslui este n grafic

Pentru Botez, directorul demis al APIA Vaslui, a spus c, la nivelul judetului Vaslui, autorizrile pentru plata subventiilor directe pe suprafat sunt n graficul stabilit initial. El a subliniat c joi, 19 martie, s-a dat drumul la primul lot de autorizri pentru fermierii vasluieni care au depus cereri pentru 2008. „Am finalizat al doilea control administrativ pentru primul esantion, care reprezint un numr de 763 fermieri, din care pentru 759 am si emis autorizrile de plat. n paralel, ncepnd de astzi (ieri, n.r.) va ncepe controlul administrativ pentru al doilea esantion care este de 10.590 fermieri”, a precizat Pentru Botez. Potrivit reglementrilor legale, dup ce este emis acceptul la plat, documentat iile sunt transmise la sediul central APIA de la Bucuresti, pentru ca ulterior pltile s se realizeze direct n conturile deschise de fermieri la bncile comerciale. „Pn n acest moment, nu am primit un act n form scris, care s m infomeze c nceteaz relatiile de serviciu, precum si motivatia acestei decizii. Ca functionar public, eu trebuie s respect hotrrile luate”, a explicat Botez. Reamintim c, pentru anul trecut, la nivelul judetului Vaslui sunt n plat aproximativ 278.000 hectare. Subventiile reprezint pltile directe pe unitatea de suprafat din fondurile europene si pltile complementare de la bugetul national.

1 COMENTARIU

  1. Victima in mintea voastra. Fiind membru marcant la PD-L este cea mai mare valoare pentru APIA Vaslui. Chiar dac il scoate, la concurs iese din nou pe primul loc. Concursurile la ei sunt ca permisele auto. Le ia cine are chemare , nu valoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.