SOS Psihiatria!

Cu o cazuistic extrem de bogat si cu o patologie variat, serviciul medical de psihiatrie din municipiul Vaslui functioneaz n doar doi medici, n loc de sase, asa cum ar fi normal. Mai mult, aici grzile sunt asigurate de medicii de la Sectia de… Contagioase. Viitorul este si mai sumbru n conditiile n care se preconizeaz un buget extrem de mic pentru acest an. Doctorul Gheorghe Silvestrovici, seful Sectiei de Psihiatrie se revolt si fat de un act de barbarie care a umplut paharul suprrilor: tierea unui numr de sase arbori din parcul aflat n curtea spitalului. Conform normelor n vigoare, la Spitalul Judetean de Urgent ar trebui s lucreze patru medici psihiatri si la Centrul de Sntate Mintal nc doi. n acest moment, ns, cele dou servicii, din spital si ambulatoriu, sunt asigurate doar de doi medici psihiatri. Eu vin n fiecare zi dimineat si plec pe la ora 18.00. Duminic am stat aici pn la 21.00 seara si am completat foi de observatie. Am avut perioade n care am avut si 139 de bolnavi pe 80 de paturi, spune dr. Gheorghe Silvestrovici, seful Sectiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgent Vaslui. Epuizat, acesta simte c nu mai face fat, iar spitalul i este de mult timp cea de-a doua sa cas. O privire de ansamblu a cazuisticii din domeniu spune totul: peste 35 de pacienti pe zi, peste 300 pe lun, la acestia adugndu-se cei veniti pentru consultatii, retete, etc. Specialitate complex, psihiatria implic n acelasi timp si foarte multe discutii cu bolnavii. O descriere succint a patologiei descris de medic arat aproximativ 30 de psihoze alcoolice pe sptmn, 5 tentative de suicid, zeci de persoane cu depresii. Oamenii ajung la noi din srcie si disperare. Nu sunt locuri de munc si tot mai multi vasluieni ajung la noi. S le fie rusine politicienilor care, ani la rnd, nu au fcut nimic pentru acest oras. A crescut enorm de mult numrul celor care ajung la noi afectati de plecarea rudelor directe, sot, sotie, copii sau printi, n strin- tate, a crescut numrul consumatorilor de alcool. Societatea noastr nu le ofer nimic, nici mcar atunci cnd nu mai rezist si ajung la noi, sustine dr. Silvestrovici.

Copaci ucisi

Pe lng alte multe motive de suprare, Dr. Gheorghe Silvestrovici mai are unul. Cu dou zile n urm, parcul din curtea Spitalului nr. 2, Spitalul Vechi, cum l stiu vasluienii, a fost pngrit. Unul din motivele pentru care, n urm cu 30 de ani, am rmas n Vaslui a fost parcul din curtea spitalului. Exist un termen olandez care la noi s-ar traduce prin terapia mediului, iar acest parc era o oaz de frumusete si liniste, cu copaci nalti de peste 30 de metri, vechi de peste 120 de ani. Cu ctiva ani n urm au fost tiati sase dintre acesti copaci, iar ieri (joi,n.r.) au venit niste oameni de la Goscom si au tiat alti sase copaci. Cnd am vzut masacrul care se pregteste am pus mna pe telefon si l-am sunat pe managerul unittii. Acesta a spus c echipele au fost solicitate doar s taie pomii uscati si crengile care ar fi putut cdea pe acoperi- sul cldirii. Au fost extrasi cu macaraua sase pomi. Am vzut si eu trunchuiurile tiate, dar sunt toate verzi, a declarat dr. Silvestrovici. Sup rarea acestuia nu a putut fi alinat nici mcar de promisiunea c n locul pomilor tiati vor fi plantati altii. Cu toat mhnirea, medicul declar c, dac pomii l-au fcut s rmn n Vaslui, disparitia acestora nu-l va determina s plece.

2 COMENTARII

  1. In momentul in care a ajuns medicul la spital fusesera taiati doar doi pomi. Desi a incercat sa opreasca „masacrul”, au mai fost taiati inca patru pomi. Multumim ptr. observatii.

  2. dna mihaela, in ziarul concurent am citit ca au fost taiati doar doi copaci. dumneavoastra scrieti ca au fost taiati sase. pana la urma cati au fost taiati? sau si-a batut doctorul joc de voi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.