Ieri, medicii de familie din judetul Vaslui s-au ntlnit n cadrul unui simpozion, care dureaz pn pe 20 februarie. Prin participarea la acest simpozion, medicii vor primi credite, necesare n vizarea anual a avizului de liber practic. „Chiar dac participm la simpozion, am renuntat la vacanta de trei zile pe care o planificasem ca form de protest fat de bugetul alocat n acest an. Ne facem ns n continuare certificate de conformitate pentru Uniunea European, pentru c, n cazul n care vom mai fi pusi n situatia de a da faliment, s avem alternativ. Ne respectm munca, dar, n paralel, continum s strngem semnturi de la cetteni, pentru ca s devin text de lege garantarea a 6% din PIB si 12% din FNUASS (Fondul National Unic al Asigurrilor Sociale de Sntate, n.r.) pentru medicii de familie. n acest fel, dorim ca sntatea cettenilor din tara noastr s fie o prioritate pentru orice guvern”, spune dr. Monica Ilisei, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din judetul Vaslui. Potrivit afirmatiilor acesteia, valul de proteste declansat de bugetul prea mic a fcut ca, pentru prima dat, Patronatului Medicilor de Familie si Societatea Romn a Medicilor de Familie s fie parteneri directi la negocieri cu Ministerul Snttii si Casa National de Asigurri de Sntate. „Acesta a fost rezultatul unittii extraordinare de care au dat dovad medicii de familie. Am demonstrat c suntem uniti si vom demonstra c putem fi si mai uniti”, a mai spus dr. Ilisei.
In mod cert banii sunt ochii dracului, mai ales atunci cand sunt putini. Reactia mea nu a vizat in mod direct nivelul bugetului alocat ci felul in care este el administrat si cu permisiunea dvs, rezultatul alocarii acestor resurse financiare. Personal, pot spune ca am contribuit la bugetul asigurarilor sociale de sanatate pentru luna ianuarie ac cu 93. Admit ca alocatia per capita este insuficienta si ca redistribuirea ei pentru a umple atatea goluri este o munca de sisif. Si lumea s-a facut in sapte zile fiindca Dumnezeu si-a stabilit prioritati. Mai nou, aud ca unii, dintre cei de care vorbim, vor sa devina Dumnezeu daca nu chiar au si facut-o. Am intrat in destule cabinete de medici de familie (bineinteles, atunci cand erau la program) si fara sa fiu malitios am vazut acelasi antic inventar, aceeasi timorare in doua cu dezamagire la asistenta atunci cand o intrebi despre salariu. mai nou in dispensarele rurale dulapiorul cu medicamente a fost scos deoarece in sediul nou construit de primarie, cu alura de clinica, a aparut farmacia si de aceea componenta bugetara alocata pacientului este exclusiv de competenta lui. Domnu` farmcist da numai pe bani cache. Ca baiet al moasei va pot spune ca doctorul ovrei era singurul medic la o comuna cu peste 4000 locuitori pe-atunci si ca in sareta mai poposea cate un ulcior cu chisleag ori cateva oua acolo. Repet, cred in nevoia de demnitate a medicului si daca ati observat poporul roman va folosi mereu cu deosebita consideratie apelativul „doamna sau dom` doctor”. Sa stiti ca in toate este nevoie de reciprocitate pentru a construi armonia. Si el parlitul are nevoie, in primul rand, de prezenta medicului, de disponibilitatea lui, de un interes manifestat si nu simulat. Medicul trateaza dar in primul rand previne, am citat dintr-o somitate. Care ar fi fost atitudinea medicului de familie daca sistemul de asigurari era facultativ si el devene intreprinzator? Nu se poate sa fii intreprinzator foloisindu-te sistemul public de asigurari, sistem care consacra solidaritatea. Nimeni nu cere sa faci performanta pe stomacul gol si cu capul plecat. Sunt destule lucruri putrede in sistem si tata n-are alt medic la care sa migreze. De colegiul medicilor n-a auzit si atunci:ce-i de facut? Poate n-am vazut padurea din cauza uscaturilor, asa cum cred in buna-credinta fetei care tocmai voia sa plece in Italia pentru ca, paradoxal, intr-un judet cu deficit de medici toate usile ii erau inchise. Acum este medic pe langa Tutova, sunt convins ca-si face meseria ca la juramant iar eu ma bucur ca seful dsp-ului de-atunci i-a acordat o sansa. Nimeni nu a ajuns specialist fara fi mai intai ucenic. Medicina de familie este o ucenicie in care nu totu-i roz. Accept cu placere sa va spun,farajena, sa fiti sanatos ori sanatoasa!
Hai sa vedem cum este cu bugetul. Afirmati ca de bugetul unui cabinet se ocupa numai pacientul. Sa spunem ca da, dar si medicii de familie platesc asigurari de sanatate la nivelul venitului din anul respectiv exemplu:la venit de 50.000 ron plateste 5.5% adica 2750 ron. Daca bugetul este acceptabil, astfel incat sa se plateasca salariile angajatilor, sa se plateasca cheltuielile cu chiriile, intretinerea, materialele de igiena, sa se plateasca tipizatele, abonamentele la serviciile de metrologie, arderi, internet, sa se plateasca medicamentele, sa ramana pentru medic un 2500-3000 de ron atunci din banii ramasi se pot face investitii in aspectul cabinetului, in mobilarea acestuia corespunzator, in dotarea cu aparatura necesara efectuarii unor investigatii la fata locului, care sunt in ajutorul pacientului. Daca medicul nu are banii necesari, va fi nevoit sa carpeasca pe ici pe colo ca sa aiba aprobarea dsp-ului de functionare a cabinetului si apoi ce-o da domnul.
Ar fi ideal ca medicul sa poata actiona la fel ca doctorul ovrei, dar ganditiva la 2100 de pacienti punand in medie 3 per familie rezulta 700 de familii. In cat timp poate medicul sa viziteze cele 700 de familii? Tineti cont ca o parte dintre pacienti sunt din mediul rural. Nu sunt medicii vinovati de faptul ca onor ministerul a denumit aceasta breasla”medicina de familie”. Contributia unui pacient la bugetul medicului de familie este de 6.2 lei pe luna. Restul banilor se duc in alte directii.
Cate familii avea medicul ovreu? Cat ridica dumnealui de la pacienti. Cum era remunerat?
In trecut medicul era cineva intr-o urbe, dar avea si bani, de unde? Ca de furat nu fura, afaceri nu facea, de unde?
Stiti cat ridica un medic de familie buget pentru 2100 de pacienti? 10.200 ron pe luna la plata per punct de 4.8 ron.
Daca impartiti la 2 aflati cat primea un medic in luna ianuarie 2008 adica 5.100 ron.
Atunci nu s-a sesizat nimeni ca sunt bani insuficienti, atunci medicii se duceau la munca si nu se plageau, atunci cand nu stiuau daca va ramane cu vre-un ban la sfarsitul lunii ei au continuat sa spere in timpuri mai bune. Si au facut asta din anul 2000 pana in ianuarie 2008. Tot nu a fost bine.
Oare medicii care si-au facut treaba cu banii aia putini care au fost la inceput nu pot fi comparati cu medicul ovrei?
A venit si contractul de anul trecut cand aproape s-au dublat bugetele. Nu era normal sa se mareasca salariile personalului? Nu era normal sa se schimbe mobilierul? Nu era normal ca medicul sa faca o rata de leasing si sa-si achizitioneze un autoturism? Nu era normal sa cumpere in rate un ekg, un ecograf, un glucometru, sa-si cumpere un calculator, o imprimanta?
Si acum daca au ceru sa nu se diminueze venitul cabinetului este rau.
Repet si sunt intrutotul de acord ca pacientii sa reclame medicii care nu sunt la program, care nu i-si fac treaba cum trebuie, care nu se comporta corect cu pacientii, doar asa se vor indrepta lucrurile. Fara sanctiuni care sa-i doara nu se vor schimba(vorbesc despre cei cativa care nu s-au debarasar de vechile metehne), dar acele sanctiuni sa fie aplicate unui buget decent, nu unui buget de mizerie.
Referitor la pseudomedicii care folosesc doar carnetul de trimitere, cine sunt vinovati de existenta lor? Pacientii care nu pleaca de la ei, de ce stau? De ce nu se duc la alt medic? In felul acesta daca nu vor mai avea 1000 de pacienti vor fi eliminati din sistem. Astfel in cativa ani se va primeni aceasta breasla si vor ramani cei care-si respecta meseria, implicit pacientul,
Sa stiti ca nu sunt medic, dar cunosc sistemul si sincer i-mi pare rau de inertia care exista, dar nu prin defaimarea medicilor se rezolva problema ci prin amendarea celor care nu respecta si nu cinsteste locul pe care-l ocupa, prin sabotarea listelor acestora, prin reclamarea lor repetata la CJAS, la Colegiul medicilor, prin cererea instiintarii de catre foruri a masurilor care se iau.
Mi-a facut placere.
O zi buna, si oricnd la dispozitia dumneavoastra pe orice subiect doriti
ptr. FARA JENA Nici eu nu am jena in a-mi spune punctul de vedere chiar daca ma repet. Ieri imi spuneai ca n-am rusine pentru ca repet ca papagalul (corect se spune copy/paste) o atitudine fata de o categorie socio profesionala precum cea a medicilor de familie. De unde ai scos ca ei ar fi o casta cand ei sunt mai apropiati de spiritul de breasla? Imi place sa te citez „Stii
ca interesul cresterii bugetului unui cabinet medical este interes comun si pentru medic si pentru pacient?” te-am citat pentru ca recunosc doar prima parte a retoricii tale si fiindca de partea doua, adica bugetul pentru pacient, se ocupa exclusiv bolnavul. Credeam c-ai retinut expresia lui Marin Sorescu, cea cu seringa aruncat-n cur din pragul usii de catre doftorul venit la el. Vezi, si poetul vorbea de medicul familiei aflat in exercitiul fonctiunii. Intamplator sunt specialist in reparatii, este adevarat ca la fundul meu nu sta avida presa si ca nu ma preocupa durerea ca stare de spirit. De ce credeti ca numai voi aveti nevoie de concentrare si precizie pentru „a-l analiza pe cel nou”? Stii ca si pe noi, pacientii, ne streseaza pseudo medicii, de pseudo familie, cu pseudo activitate, care au ca unica indeletnicire folosirea carnetului de trimiteri?
Cand este sa fie vorba si de banii mei, cei de la asigurari, te intreb si eu fara jena (fara bun simt?): te-ai simtit pupat(a)-n cur asa cum spui? Te citez: „E rusinos sa arunci cu noroi atunci cand nu ai nevoie de medic, iar cand esti la anaghie sa fii in stare sa-i pupi si in c ca sa te faca bine.” Exemplul
meu cu doctorul ovrei (retine, venit la sat dintr-un spital din Iasi. Mai stii un exemplu similar im vremurile astea schimbate?) a fost o dovada, neinteleasa de tine, ca in fata valorilor pot si trebuie sa-mi scot palaria. Eu am spus ca notiunea de medic de familie este improprie, cel mult medic cu liste de posibili si probabili pacienti, nicidecum de familie. Nu-mi este rusine sa accept ca sunt multi „meseriasi” care-si fac profesionist treaba, asa cu nu voi ezita sa afirm ca sistemul trebuie schimbat deoarece promoveaza apucaturi si naravuri de chelneri la oameni la care nu se mai vede educatia universitara.