Dragostea, ucisa de criza

Recesiunea, cu tot arsenalul ei de probleme, bag n criz si viata de cuplu. Vasluienii nu se mai nghesuie la starea civil s-si jure credint pe viat, n timp ce numrul divorturilor creste alarmant, de la o lun la alta. Potrivit datelor oferite de ctre Directia Judetean de Statistic Vaslui, n ultimul trimestru al anului 2008, miscarea natural a populatiei descrie un haos total, pe fondul dezintegrrii valorilor familiale. Astfel, divorturile sunt pe un tred cresctor nc de la jumtatea lui 2008, cu un vrf spre sfrsitul anului. Dac n luna octombrie 2008, 28 de familii vasluiene au divortat, n noiembrie, numrul cuplurilor care au pus punct relatiei a crescut la 65. Luna decembrie a fost si mai „favorabil” desprtirilor: 79 de perechi si-au consemnat n instant sfrsitul „povestii de dragoste”. Divorturile sunt n crestere si comparativ cu luna decembrie 2007, cnd 61 de cupluri s-au separat definitiv. Potrivit unui raport al CSM, desi majoritatea divorturilor se solutioneaz n jumtate de an, la nivel national s-au nregistrat si sute de dosare care sau prelungit peste 3 ani. Nici n ceea ce priveste cstoriile vasluienii nu mai au „apetitul” din anii precedenti. Nici sprijinul financiar pentru constituirea cstoriei, nici jurmintele de iubire rostite la ceas de sear nu-i mai determin pe tineri s fac pasul decisiv. De la 277 cstorii celebrate n octombrie 2008, numrul acestora a sczut vertiginos la 154, n noiembrie, pentru ca, n ultima lun a anului, doar 142 de cupluri s mai treac pe la ofiterul strii civile. Spre comparatie, n luna octombrie 2007, au fost ncheiate 321 de cstorii, n noiembrie – 236, n timp ce n luna decembrie 2007 au fost oficializate 207 cstorii.

Criza si strintatea, dismanii familiei

Cele dou cauze majore care dinamiteaz linistea din snul familiei si, n final, conduc la divort sunt criza economic si exodul n strintate. Odat cu intrarea n faliment a zeci de societti, tot mai multe persoane sunt disponibilizate, iar bugetele familiilor primesc o lovitur fatal. Standardul de viat scade constant, prin imposibilitatea achitrii serviciilor lunare, prin dificultatea satisfacerii nevoilor casnice (alimente, mbrcminte etc.) sau a cerintelor ridicate din partea copiilor. Astfel, de la lipsa cronic a banilor si pn la conflict nu este dect un pas. Mai mult, la tot acest stres cotidian greu de suportat se adaug si „monstruoasele” rate, care sunt din ce n ce mai greu de achitat. Uneori, n lipsa unui venit sigur si stabil, achitarea bncilor este imposibil. „Cu fiecare zi, avem tot mai putini bani n familie. Sotul meu nu are un serviciu stabil si lucreaz n particular, ns se gseste tot mai greu de lucru. Din aceast cauz, avem certuri din ce n ce mai dese. Nu stiu unde o s ajungem”, spune o vasluianc. La deteriorarea relatiilor de familie, care de multe ori conduce la ruperea definitiv, contribuie si plecarea unui partener n strintate. Pe fondul srciei, sotul sau sotia si gseste de lucru „afar” si, chiar dac acest lucru este n avantajul familiei, nentelegerile nu se las asteptate. „Pe mine, sotia m-a prsit si a plecat n Italia. Eu am lucrat pe tot felul de santiere, ca s aduc acas ct mai multi bani, ns niciodat nu au fost suficienti. Acum, eu am rmas cu biatul, iar pe fat o creste soacra. n jumtatea de an, a trimis n tar doar un pachet cu cteva haine si un telefon, n rest nimic”, ne-a declarat un vasluian. Nu n ultimul rnd, evantaiul impasurilor conjugale este completat si de alte „pcate”, cum ar fi consumul de alcool, violenta casnic, infidelitatea partenerului etc.

Separarea cuplurilor, un „sport” mondial

Tot mai multe cupluri din ntreaga lume fac eforturi mari pentru a rmne mpreun, din cauz c grijile bnesti determinate de criza financiar le zdruncin bunul mers al relatiei. Ultimele studii arat c un numr de 60% de cupluri au cutat ajutor si consiliere marital n luna octombrie si noiembrie, procent n crestere fat de aceeasi perioad a anului trecut. „Principalele probleme ale cuplurilor sunt recesiunea, insecuritatea locului de munc si ratele care se schimb de la o zi la alta. Acestea fac ca atmosfera n familie s fie tensionat”, au declarat specialistii. Potrivit acestora, relatia de cuplu se deterioreaza din cauz c sotul sau sotia se lupt singuri cu anxietatea si grijile, iar comunicarea se blocheaz. Partea pozitiv este c tot mai multe cupluri apeleaz la consiliere marital pentru a depsi aceste momente dificile din casnicia lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.