Bolnavii vor plati mai mult pentru sanatatea lor

Ministerul Snttii doreste ca, de la 1 iulie, s fie introdus coplta n sistemul asigurrii serviciilor medicale. Medicii cred, ns, c nu este o idee bun n conditiile n care majoritatea pacientilor sunt pensionari cu venituri mici. Presedintele Colegiului Medicilor Vaslui sustine c aceast procedur este greu de introdus n cazul n care sistemul nu este suficient finantat si exist riscul ca spitalele s piard procesele cu pacientii nemultumiti. Iar co-plata nu va elimina atentiile date de pacienti medicilor. Sistemul de sntate romnesc ar putea fi bazat, n curnd, pe servicio contra cost, si asta n mod legal. Ministrul Snttii, Ion Bazac, ia n calcul introducerea, din iulie, a coplatei pentru o parte dintre servicii. Bazac ar mai dori si introducerea unui sistem de asigurri complementare, alturi de stabilirea unui pachet general de servicii. Se consider c n acest fel se va elimina sistemul de spgi si va scdea presiunea pe unittile medicale. Msura este acceptat si de seful Casei Nationale de Asigurri de Sntate (CNAS), prof. dr. Irinel Popescu, care apreciaz c bugetul pentru sntate este insuficient. El ar sustine introducerea n Romnia a unui sistem de asigurare asemntor celui din SUA, de altfel, unul dintre cele mai criticate sisteme din lume. Medicii vasluieni nu vd cu ochi buni aceast msur. S spunem c o serie de serviciile efectuate nu sunt decontate de Casa Judetean de Asigurri de Sntate. Pe toate listele de asigurati majoritatea este detinut de pensionari care, o stie toat lumea, nu au venituri fantastice. Dimpotriv. Dar ei sunt cei care au cele mai multe probleme de sntate si tot ei sunt cei care vin cel mai des la cabinet. Uneori nu au nici mcar bani s plteasc diferent a dintre compensare si pretul de pe raft al medicamentului. I-am omor cu zile dac le-am mai pretinde si noi bani, a declarat un medic de familie vasluian.

Idee scoas de la naftalin

Ideea de coplat nu este nou n sistemul de asistent medical. Ea a fost lansat de fostul ministru Eugen Nicol- escu nc de la nceputul anului 2006, dar nu a fost pus n aplicare tocmai pentru c nu au fost ntocmite pachetele de servicii medicale minimale (echivalente cu asazisele protocoale terapeutice ale noului Guvern). ns, ncepnd din 2006, spitalele elibereaz fiecrui pacient un decont de cheltuieli pentru valoarea serviciilor acordate. Pentru stabilirea sumei din decontul de cheltuieli pentru fiecare bolnav externat, unitatea sanitar calculeaz tariful pe zi de spitalizare, numrul de zile de spitalizare, contravaloarea medicamentelor, a materialelor sanitare utilizate, a analizelor de laborator si investigatiilor efectuate, alocat ia de hran. Fiecare decont de cheltuieli se ntocmeste n trei exemplare, din care unul se nmneaz pacientului, unul rmne atasat la foaia de observatie, iar al treilea este trimis compartimentului financiar contabil.

Coplata nu anuleaz spaga

Legiferarea decontrii de ctre pacient a unei prti din serviciile medicale este introdus cu intentia declarat de a elimina spaga. Dar procedura pare greu de pus n practic. Ca s introduci coplata este necesar mai nti elaborarea pachetului de servicii medicale de baz. Au existat pe masa Ministeruilui Snttii cteva proiecte ale acestui pachet dar nici unul nu a fost introdus. Motivul este simplu: nu sunt bani la buget pentru a asigura n totalitate pacientilor aceste servicii minime de baz. Pentru c, dac n acest pachet te angajezi s-i dai unui bolnav de inim anumite medicamente si s efectuezi anumite analize, atunci obligatoriu trebuie s asiguri si banii necesari pentru acestea. n caz contrar pacientul are dreptul s dea spitalul n judecat si cstig, cernd despgubiri. Coplata este oferirea unor servicii suplimentare celor din pachetul de baz, pe care pacientul le poate primi la cerere. Asta nu va elimin ns atentiile oferite de bolnav doctorului, a spus dr. Mircea Zavate, presedintele Colegiului Medicilor Vaslui.

1 COMENTARIU

  1. nu cred ca au curajul sa aplice acest sistem. medicii sunt cei mai mari opozanti din motive lesne de inteles: buzunarul propriu. sa nu uitam ca in minister cei care iau decizii sunt tot medici. pentru noi ar fi mai bine, cred eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.