Urgente si pentru durerile de dinti

n curnd, n Spitalul Judetean de Urgent Vaslui va functiona, n regim de permanent, si un cabinet stomatologic. Initiativa vine pe fondul nemultumirilor medicilor dentisti n ceea ce priveste fondurile alocate de la buget pentru preventia si tratamentul afectiunilor stomatologice, dar si pe fondul unei carente evidente n ceea ce priveste asigurarea acestor servicii pe timp de noapte. n curnd, la Spitalul Judetean de Urgent Vaslui, cabinetul de stomatologie, existent deja, va functiona n regim de urgente. „Cabinetul va fi integrat Unittii de Primire Urgente (UPU). Acum, avem un medic cu program zilnic, iar cu alti trei, care deja si-au exprimat intentia de a face grzi, spitalul va ncheia conventii. Vom muta si locatia cabinetului, l vom echipa corespunztor, iar pacientii cu afectiuni stomatologicer acute vor putea s apeleze la serviciile medicale ale unui specialist la orice or din zi si din noapte”, afirm dr. Carmena Piseru, seful UPU Vaslui.

Finantare cu multe „carii”

nfiintarea unui cabinet stomatologic cu program de permanent vine n Vaslui pe fondul unor mari nemultumiri ale specialistilor din domeniu. Acestea sunt legate n primul rnd de finantarea fcut de la bugetul asigurrilor de s- ntate pentru prevenirea si tratamentul afectiunilor stomatologice. Profilaxia stomatologic este un concept aproape nul n tara noastr, iar la Vaslui, situatia este si mai grav, pentru c sumele alocate fiecrui medic specialist nu depsesc 15 milioane lei vechi. Raportat la populatie, specialistii sunt extrem de putini. Legile snttii promoveaz preventia pe diferite segmente medicale, sntatea dintilor rmnnd unul din subiectele omise. Privatizati si fr un organism puternic care s-i reprezinte, stomatologii au rmas”uitati” n toate programele snttii. Asa se face c sumele acordate prin contracte pentru preventie stomatologic au crescut insesizabil, n ultimii ani. Mai exact, un medic stomatolog primeste lunar de la Casa Judetean de Asigurri de Sntate (CJAS) sume cuprinse ntre 11 si 15 milioane lei vechi. Din acesti bani, el trebuie s asigure gratuit urgentele, consultatiile copiilor, ale tinerilor care urmeaz o form de nvtmnt si ale veteranilor de rzboi. La toate controalele efectuate de CJAS Vaslui, n 2008, medicii dentisti au iesit „fr pete” n activitate. Dar, n cadrul tuturor controalelor, s-a nregistrat un fapt deloc de neglijat. „Fondurile sunt insuficiente. Nu se ntocmesc liste de asteptare, pacientii fiind tratati n limita fondurilor”, a subliniat unul membru al echipei de control a CJAS Vaslui. ntrebarea fireasc, n urma unei asemenea constat ri, este una singur: cine asteapt o lun sau dou ca s-si trateze gratuit o durere de dinti?

Dentistii cer mai multi bani

Recent, Colegiul Medicilor Dentisti din Romnia (CMDR) a propus dublarea tarifelor la stomatologie, avnd n vedere c, din 2002, nu a mai avut loc o mrire esential, iar la ora actual, tarifele practicate nu acoper costurile reale ale actelor medicale stomatologice. n legtur cu tarifele, s-a cerut att majorarea plafonului, ct si a sumei alocate pe 2009, ntruct „la ora actual, este un simulacru de buget. Pentru a acorda o asistent corect asiguratilor, avem nevoie de un plafon de aproximativ 5.000 de lei si de 4%”, au sustinut reprezentantii CMDR. Propunerile ce vizeaz tarifele si plafonul nu au putut fi discutate concret, deoarece bugetul pe 2009 nc nu este aprobat de Parlament.

Program scurt, servicii scumpe

Revenind la necesitatera asigurrii unui program de permanent a medicinei stomatologice vasluiene, este suficient s aruncm o privire peste oferta actual a serviciilor din domeniu. Program scurt, tarife mari – aceasta ar fi o parte din oferta cabinetelor stomatologice existente. Desi exist aproximativ 100 de cabinete stomatologice n judet si numrul persoanelor care au nevoie de ngrijiri speciale este n crestere, nu exist nici mcar un cabinet stomatologic care s ofere tratament pe timpul noptii, iar smbata si duminica, doar cteva cabinete au program, si acela de maximum dou-trei ore. Mai mult, costurile practicate de stomatologii privati nu permit prea multor vasluieni s apeleze la serviciile lor. Pentru o consultatie, un pacient trebuie s scoat din buzunar ntre 30 si 50 de lei, pentru un detartraj, ntre 100 si 200 de lei, iar o extractie l cost ntre 40 si 200 de lei. Preturile difer n functie de amplasamentul cabinetului, de dificultatea tratamentului si de… numele medicului. Pentru a atrage clientii, medicii mai fac reduceri pentru copii sau pensionari. Pentru stomatologii care lucreaz prin contract cu Casa Jude- tean de Asigurri de Sntate (CJAS), costurile sunt stabilite prin contract. „Cabinetele lucreaz n regim de ambulatoriu, iar costurile sunt stabilite prin norme la contractul cadru. O consultatie primar, de exemplu, cost 11,57 de lei, un detartraj manual cost 5,84 de lei, cel mecanic 7,68, iar o extractie simpl 24 de lei. Toate acestea sunt decontate 100% de CJAS pentru copii ntre 0 si 18 ani si veteranii de rzboi. Cei cu asigurare de sntate beneficiaz de 60% reducere”, a precizat Mihaela Chitariu, director adjunct la CJAS Vaslui. n aceast situatie, serviciile de urgent oferite n cadrul cabinetului de stomatologie care se va nfiinta la UPU Vaslui vor avea un dublu avantaj pentru vasluieni: vor fi nu numai permanente, ci si gratuite.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.