Pusi pe jar

La aceastã datã, în judetul Vaslui, existã douã focare de trichinelozã (unul la Fãlciu, unul în satul Bozia, tot din zona Fãlciu) si 22 de persoane suspecte de trichinelozã. Directia Sanitar Veterinarã si de Sigurantã a Alimentelor (DSVSA) si Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui au demarat anchete epidemiologice, pentru a depista toate persoanele care au consumat din carnea infestatã. Trei persoane s-au prezentat, în ultima perioadã, la medic cu simptome specifice trichinelozei. Cele trei persoane proveneau din Fãlciu si din satul Bozia. Cazurile au pus în alertã atât lucrãtorii DSVSA, cât si pe cei ai DSP Vaslui, care au demarat câte o anchetã epidemiologicã în fiecare caz. „La aceastã datã, avem douã focare de trichinelozã si 22 de persoane suspecte de trichinelozã, persoane care au consumat din carnea animalelor bolnave. Ceea ce este trist si ar trebui sã ne ridice un semn de întrebare, este cã în România secolului XXI mai sunt persoane care consumã carne fãrã sã analizeze în prealabil carnea animalului sacrificat“, a spus dr. Decebal Sãraru, medic veterinar. Acestea sunt primele focare de trichinelozã, depistate în acest an de medicii veterinari. Posibilitatea ca si alte animale sã fi fost infestate si carnea consumatã fãrã a fi supusã analizelor nu este exclusã de conducerea DSP. „Am avut doi ani în care nu am avut nici un bolnav cu trichinelozã. Dar cazurile de acum ne confirmã cã mai sunt încã oameni care nu constientizeazã riscurile la care se expun consumând carne de porc fãrã a-si lua toate precaut iile. Existã mentalitatea cã trichineloza este o boalã care poate fi repede vindecatã. Dar nu este deloc asa: boala nu se vindecã complet, rãmân sechele pentru o viatã întreagã, iar în cazul cardiaciilor poate fi fatalã“, spune dr. Luminita Costache, directorul DSP Vaslui.

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boalã periculoasã care se transmite la om de la rozãtoare (sobolani) prin intermediul porcilor. Acestia se infesteazã cu trichinã dacã mãnâncã sobolani sau excrementele acestora infestate. La rândul lor, oamenii se îmbolnãvesc în urma consumului de carne de porc infestatã, insuficient sau deloc prelucratã termic pentru a omorî larvele închistate în tesuturi si mai ales în muschi. Trichineloza, boalã parazitarã, este produsã de un vierme nematod denumit Trichinela Spiralis. Viermii adulti au 0,2 – 0,4 cm. Dupã consumul de carne de porc infestatã, capsula de calcar care înconjoarã parazitul este dizolvatã cu alimentele în stomacul omului, în intestinul subtire. Aici larvele se maturizeazã si devenite adulte se acupleazã. Femelele mature fecundate se insinueaza în peretele intestinal de unde vor elibera larve direct în sânge. „Fiecare vierme femelã fecundat pune în circulatia sanguinã pânã la 2.000 de larve pe zi. Prin sânge aceste larve ajung în creier, musculatura inimii (miocard) si în musculatura striatã (corp si membre) unde determinã un proces inflamator local. Ele pot determina în acest fel tulburãri severe de tip encefalitã, miocarditã, mielitã si tulburãri de conducere. Practic, sunt atinse centrele vitale ale organismului: sistemul nervos central, maduva spinãrii si inima. Gravitatea bolii este datã de cantitatea de larve care se gãseste în carnea mâncatã de oameni“, explicã dr. Luminit a Costache.

Ce este de fãcut în cazul în care s-a consumat carne suspectã?

Înainte de a face analize si a astepta sã treacã timpul pentru a vedea daca v-ati îmbolnãvit sau nu, trebuie sã scãpati cât mai repede de ce ati mâncat. În acest sens, trebuie imediat sã luati purgative (sulfat de sodiu – sare amarã) si sã începeti tratamentul cu vermicide, între care mentionã m: Tiapentazol, Medendazol, Dietil – carbazina, sau, mai nou, Albendazol. Tratamentul instituit cât mai repede este eficient pentru cã existã o perioadã de timp pânã ce viermii din intestin ajung la maturitate, se împerecheazã si încep sã elimine în circulatia generalã parazitii care vor produce boala omului. „Simptomele bolnavului apar dupã 2- 3 sãptãmâni de la consumul de carne infestatã: febrã, diaree, stãri de vomã, dureri musculare si, în functie de cantitatea de larve care ajunge în creier, mãduva spinãrii sau miocard, bolnavul poate avea dureri puternice de cap. Pentru trichinelozã este caracteristic edemul fetei uneori cu închiderea totalã a fantelor palpebrale. Formele usoare pot fi suportate pe picioare. În unele cazuri însa boala poate avea un sfârsit tragic, fiind fatalã mai ales în cazul cardiacilor. De aceea consumatorii trebuie sã evite sã consume carne neverificatã sanitar, comercializatã la margine de târguri, pe sosele, în dreptul curtilor oamenilor sau în locuri neamenajate special pentru acest scop. O preparare termicã atentã, prin fierbere sau prãjire corectã ne pune oarecum la adãpost fatã de aceastã boalã gravã. În acelas i sens, este indicat sã nu se consume fripturã în sânge sau carne crudã de porc dacã nu se cunoaste provenienta acesteia“, mai spune dr. Costache.

Examenul trichinescopic este obligatoriu si gratuit

Diagnosticul parazitologic se pune prin examinarea la microscop a mai multor bucãtele de carne de la animalul sacrificat, prelevate din diverse pãrti ale corpului si în general din zonele bine vascularizate cum sunt muschii. Examenul se numeste trichineloscopie, este gratuit si obligatoriu pentru totii porcii care se comercializeazã în mod oficial. „Pânã la aceastã datã, medicii veterinari din pietele oraselor din judet au efectuat probe provenind de la câteva mii de porci sacrificati. Practic, pericolul de a consuma carne de porc infestat cu trichinã apare în situatia comertului neautorizat, în care animalul sacrificat nu are certificat de trichineloscopie. Acelasi pericol îl prezintã consumul de carne de porc mistret. De obicei, vânã- torii nu se obosesc sã-i facã animalului vânat analiza necesarã sau chiar încep consumarea cãrnii la locul vânãtorii. Un alt factor agravant îl constituie modul de preparare al carnii. Prin fierbere sau pregãtire corespunzãtoare, toate, sau majoritatea larvelor, mor si consumul de carne chiar infestatã are un efect mai mic asupra organismului, cu o îmbolnã vire mai usoarã sau chiar fãrã îmbolnavire“, precizeazã dr. Decebal Sãraru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.