La aceast dat, n judetul Vaslui, exist dou focare de trichineloz (unul la Flciu, unul n satul Bozia, tot din zona Flciu) si 22 de persoane suspecte de trichineloz. Directia Sanitar Veterinar si de Sigurant a Alimentelor (DSVSA) si Directia de Sntate Public (DSP) Vaslui au demarat anchete epidemiologice, pentru a depista toate persoanele care au consumat din carnea infestat. Trei persoane s-au prezentat, n ultima perioad, la medic cu simptome specifice trichinelozei. Cele trei persoane proveneau din Flciu si din satul Bozia. Cazurile au pus n alert att lucrtorii DSVSA, ct si pe cei ai DSP Vaslui, care au demarat cte o anchet epidemiologic n fiecare caz. La aceast dat, avem dou focare de trichineloz si 22 de persoane suspecte de trichineloz, persoane care au consumat din carnea animalelor bolnave. Ceea ce este trist si ar trebui s ne ridice un semn de ntrebare, este c n Romnia secolului XXI mai sunt persoane care consum carne fr s analizeze n prealabil carnea animalului sacrificat, a spus dr. Decebal Sraru, medic veterinar. Acestea sunt primele focare de trichineloz, depistate n acest an de medicii veterinari. Posibilitatea ca si alte animale s fi fost infestate si carnea consumat fr a fi supus analizelor nu este exclus de conducerea DSP. Am avut doi ani n care nu am avut nici un bolnav cu trichineloz. Dar cazurile de acum ne confirm c mai sunt nc oameni care nu constientizeaz riscurile la care se expun consumnd carne de porc fr a-si lua toate precaut iile. Exist mentalitatea c trichineloza este o boal care poate fi repede vindecat. Dar nu este deloc asa: boala nu se vindec complet, rmn sechele pentru o viat ntreag, iar n cazul cardiaciilor poate fi fatal, spune dr. Luminita Costache, directorul DSP Vaslui.
Ce este trichineloza?
Trichineloza este o boal periculoas care se transmite la om de la roztoare (sobolani) prin intermediul porcilor. Acestia se infesteaz cu trichin dac mnnc sobolani sau excrementele acestora infestate. La rndul lor, oamenii se mbolnvesc n urma consumului de carne de porc infestat, insuficient sau deloc prelucrat termic pentru a omor larvele nchistate n tesuturi si mai ales n muschi. Trichineloza, boal parazitar, este produs de un vierme nematod denumit Trichinela Spiralis. Viermii adulti au 0,2 – 0,4 cm. Dup consumul de carne de porc infestat, capsula de calcar care nconjoar parazitul este dizolvat cu alimentele n stomacul omului, n intestinul subtire. Aici larvele se maturizeaz si devenite adulte se acupleaz. Femelele mature fecundate se insinueaza n peretele intestinal de unde vor elibera larve direct n snge. Fiecare vierme femel fecundat pune n circulatia sanguin pn la 2.000 de larve pe zi. Prin snge aceste larve ajung n creier, musculatura inimii (miocard) si n musculatura striat (corp si membre) unde determin un proces inflamator local. Ele pot determina n acest fel tulburri severe de tip encefalit, miocardit, mielit si tulburri de conducere. Practic, sunt atinse centrele vitale ale organismului: sistemul nervos central, maduva spinrii si inima. Gravitatea bolii este dat de cantitatea de larve care se gseste n carnea mncat de oameni, explic dr. Luminit a Costache.
Ce este de fcut n cazul n care s-a consumat carne suspect?
nainte de a face analize si a astepta s treac timpul pentru a vedea daca v-ati mbolnvit sau nu, trebuie s scpati ct mai repede de ce ati mncat. n acest sens, trebuie imediat s luati purgative (sulfat de sodiu – sare amar) si s ncepeti tratamentul cu vermicide, ntre care mention m: Tiapentazol, Medendazol, Dietil – carbazina, sau, mai nou, Albendazol. Tratamentul instituit ct mai repede este eficient pentru c exist o perioad de timp pn ce viermii din intestin ajung la maturitate, se mperecheaz si ncep s elimine n circulatia general parazitii care vor produce boala omului. Simptomele bolnavului apar dup 2- 3 sptmni de la consumul de carne infestat: febr, diaree, stri de vom, dureri musculare si, n functie de cantitatea de larve care ajunge n creier, mduva spinrii sau miocard, bolnavul poate avea dureri puternice de cap. Pentru trichineloz este caracteristic edemul fetei uneori cu nchiderea total a fantelor palpebrale. Formele usoare pot fi suportate pe picioare. n unele cazuri nsa boala poate avea un sfrsit tragic, fiind fatal mai ales n cazul cardiacilor. De aceea consumatorii trebuie s evite s consume carne neverificat sanitar, comercializat la margine de trguri, pe sosele, n dreptul curtilor oamenilor sau n locuri neamenajate special pentru acest scop. O preparare termic atent, prin fierbere sau prjire corect ne pune oarecum la adpost fat de aceast boal grav. n acelas i sens, este indicat s nu se consume friptur n snge sau carne crud de porc dac nu se cunoaste provenienta acesteia, mai spune dr. Costache.
Examenul trichinescopic este obligatoriu si gratuit
Diagnosticul parazitologic se pune prin examinarea la microscop a mai multor buctele de carne de la animalul sacrificat, prelevate din diverse prti ale corpului si n general din zonele bine vascularizate cum sunt muschii. Examenul se numeste trichineloscopie, este gratuit si obligatoriu pentru totii porcii care se comercializeaz n mod oficial. Pn la aceast dat, medicii veterinari din pietele oraselor din judet au efectuat probe provenind de la cteva mii de porci sacrificati. Practic, pericolul de a consuma carne de porc infestat cu trichin apare n situatia comertului neautorizat, n care animalul sacrificat nu are certificat de trichineloscopie. Acelasi pericol l prezint consumul de carne de porc mistret. De obicei, vn- torii nu se obosesc s-i fac animalului vnat analiza necesar sau chiar ncep consumarea crnii la locul vntorii. Un alt factor agravant l constituie modul de preparare al carnii. Prin fierbere sau pregtire corespunztoare, toate, sau majoritatea larvelor, mor si consumul de carne chiar infestat are un efect mai mic asupra organismului, cu o mboln vire mai usoar sau chiar fr mbolnavire, precizeaz dr. Decebal Sraru.