Anghel Rugina a fost nhumat la Cimitirul Bellu Militar

Rmsitele pmntesti ale economistului american de origine romn Anghel Rugin au fost nhumate, cu onoruri militare, miercuri, 21 ianuarie, la Cimitirul Bellu Militar, la mai bine de o lun de la decesul acestuia. La ceremonie au fost prezenti si reprezentanti ai Primriei municipiului Vaslui, al crui cettean de onoare este din anul 2005, si ai Colegiului Economic Anghel Rugin. Cteva zeci de persoane au participat la ceremonia de nhumare care a avut loc la capela cimitirului, alturi de membri si cunoscuti ai familiei Rugin fiind prezenti la ceremonie si guvernatorul Bncii Nationale a Romniei (BNR), Mugur Isrescu, precum si academicianul Tudorel Postolache. A fost un romn plecat din Moldova, ajuns la Banca National. A fost veteran de rzboi, un om cu dou doctorate, unul n Romnia si altul n strintate, ajuns un economist de reputatie international. i aducem un ultim omagiu profesorului Anghel Rugin, dar l omagiem si ca om. Suntem siguri c opera dnsului, oper economic, dar nu numai, va rzbate prin ani, iar numele su, noi, cei de la Banca National si Academia Romn, l asociem cu cel al altui mare economist romn, profesorul Chiritescu, a declarat Mugur Isrescu. La mormntul reputatului economist au fost depuse coroane de flori din partea BNR, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, Colegiului Economic Anghel Rugin din Vaslui, Primriei Municipiului Vaslui, academicianului fiindu-i acordat titlul de cettean de onoare al municipiului Vaslui, n anul 2005.

Cine a fost Anghel Rugin?

Anghel Rugin, membru de onoare al Academiei Romne, a murit pe 14 decembrie 2008, n SUA, la vrsta de 95 de ani. Rugin s-a nscut la 24 mai 1913, n comuna Varvovesti, judetul Galati. n 1942, si-a sustinut teza de doctorat despre Viata si opera lui Dionisie Pop Martian. Si-a continuat specializarea la Universitatea din Freiburg, Germania, unde a luat un al doilea doctorat pe o tem de teorie monetar. n 1949, a publicat lucrarea sa fundamental Geldttypen und Geltordnungen Fundamente fur eine echteallgemeine Gelt-und Wirtschaft Theorie. Din 1953, a lucrat n cadrul Fondului Monetar International. A mai tinut cursuri la Niagara University si Northeastern University, unde a r- mas pn n 1983. A devenit cettean american n 1955. Profesorul Rugin este autorul unui proiect de reform economic, pe care l-a prezentat guvernului romn n anii 1991-1992. Ca oaspete al BNR, n 2005, la o conferint de pres, alturi de guvernatorul BNR, Mugur Isrescu, reputatul economist si-a reafirmat convingerea c un miracol economic este nc posibil n Romnia. Tot n 2005, profesorul Anghel Rugin si-a exprimat dorinta de a dona Academiei Romne biblioteca sa si o sum consistent de bani pentru instituirea unui premiu acordat pentru ideile noi aduse n domeniile economiei si stiin- telor sociale din Romnia. A fost membru al Asociatiei economice americane, al Asociatiei canadiene de economie, al Asociatiei internationale de istoria economiei. n 1990, Anghel Rugin a devenit membru de onoare al Academiei Romne.

1 COMENTARIU

  1. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe marele om Anghel Rugina! Pacat, la una dintre vizitele in Romania, ,,bunicuta” , cocotata atunci in varful Palatului Cotroceni, nu a vrut cu nici un pret, sa-i asculte sfaturile si sa inceapa acel proiect, ( neinteles de comunisti!) astfel am mai fost tarati in istorie , cu multi ani in urma, iar comunistii, tot la putere! Felicitari Institutiei Prezidentiale si a celor care au infaptuit aceasta indreptare a istoriei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.