Începe execuția „Variantei de Ocolire a Bârladului”!

0
3119

• În sfârșit, după ani și ani de așteptare, investiția „Varianta de Ocolire a Bârladului” pare să ajungă în faza începerii efective a lucrărilor, după ce Ministerul Transporturilor a emis, vineri, Autorizația de Construire. Primele lucrări ar putea fi demarate la sensul giratoriu de la DN 11A cu DN 24, la Sud de Bârlad, în zona cunoscută drept „Țărăncuța”.

Reprezentanții Primăriei Bârlad au anunțat la finele săptămânii trecute că realizarea „Variantei de Ocolire a Bârladului” devine realitate, datorită eforturilor conjugate ale localnicilor și ale autorităților locale, susținute de guvernul actual. Vineri, 24 iulie 2020, a fost eliberată Autorizația de Construire pentru acest important obiectiv de investiții așteptat de zeci de ani. Astfel, coșmarul bârlădenilor este aproape de sfârșit, iar traficul greu, ce a distrus infrastructura orașului ani de zile, antrenând cheltuieli mari din bugetul local pentru reparații, precum și disconfortul provocat de poluare, de zgomot și trepidații (micile cutremure zilnice), vor dispărea din oraș. Potrivit oficialilor primăriei, șoseaua de centură este una dintre cele mai mari investiții ale actualului guvern pentru Bârlad și zonele adiacente.

„Mulțumesc celor care au avut încredere în informațiile pe care le-am adus la cunoștință publică și demersurilor pe care le-am făcut în ultimii ani. Celorlalți le transmit că sunt și în administrație și politică oameni corecți, de cuvânt, care se implică și care reușesc să facă lucruri importante pentru comunitate, mai ales având sprijin și la nivel central. Mulțumesc Guvernului Orban, ministrului Transporturilor, ministrului Sănătății, CNAIR București, DRDP Iași, consilierului onorific de la Ministerul Transporturilor, bârlădenior, pentru miile de semnături date, creînd presiuni asupra decidenților, precum și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui obiectiv de-a lungul anilor. Un vis frumos care se transformă în realitate!”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Această veste bună a fost transmisă localnicilor și de bârlădeanul Adrian Covăsnianu (36 ani), consilier onorific în cadrul Ministerului Transporturilor, prin intermediul unei postări pe contul său de socializare.

„Moment important pentru municipiul Bârlad! Pe 24.07.2020, a fost emisă Autorizația de Construire nr. 34 pentru obiectivul «Varianta de Ocolire a municipiului Bârlad km 0+000 – km 11+281 – Etapa 1». Termen de execuție 22 luni! Valoarea lucrărilor autorizate fără TVA este de 118.077.071,26 lei. Link autorizație http://www.mt.gov.ro/web14/documente/interes-public/autorizatii/2020/34/AC%2034%202020.PDF?fbclidâIwAR2kp_mmuL4XNwdSJ3w1B0-F5KQHpiJNwvcDSf-d0AMcEc85HYs3pm5jqfo. Prin acest document, Varianta de Ocolire a Bârladului intră în linie dreaptă! În câteva zile, utilajele se pot mobiliza și începe lucrările în teren! Se va începe pe «capete». Posibil, primele lucrări vor fi începute de la giratoriul DN 11A cu DN 24, la Sud de municipiul Bârlad, în zona denumită local «Țărăncuța». Este un obiectiv de infrastructură rutieră extrem de important pentru cel mai aglomerat și greu de tranzitat oraș din sudul Moldovei! Alături de Varianta de Ocolire Bacău și Varianta de Ocolire Rădăuți, este rândul municipiului Bârlad să intre în rândul orașelor ce au în lucru variante ocolitoare! Mă bucur că, după îndelungi discuții, negocieri și dezbateri, un proiect așteptat de peste 20 ani de bârlădeni (inclusiv de mine) intră în linie dreaptă în etapa de CONSTRUCȚIE! Am fost și voi fi un partener al dialogului și al identificării de soluții care să poată grăbi acest obiectiv extrem de necesar pentru Bârlad! Să urăm succes și spor constructorului!”, este mesajul postat duminică de Adrian Covăsnianu pe pagina sa de socializare.

Reamintim că licitația organizată de CNAIR pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de Asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC Tass Infra Logistic SRL Botoșani, iar proiectant este Search Corporation SRL București. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar valoarea totală a contractului de finanțare este de 186.686.985,54 lei. Din total, 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională (134.388.803,25 lei), în timp ce 15% reprezintă contribuția proprie (23.715.671,15 lei).

„Centura” Bârladului este formată dintr-un segment distinct și anume Varianta de Est, ce se desfășoară între DN 24, la intrarea în Barlad, și DN 24, la ieșirea din Bârlad spre Vaslui. Va avea o lungime totală de 11,281 kilometri, o lățime platformă de 10 metri, patru poduri, trei pasaje, două intersecții la nivel și două parcări. Prin execuția acestui contract ce va trebui să fie gata până pe data de 5 iunie 2021, se va realiza decongestionarea traficului de pe raza Bârladului, prin redirecționarea traficului greu în afara orașului. Pe site-ul CNAIR, termenul final de execuție a investiției a fost „mutat” până în decembrie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.