Simpozionul științific național „Femei celebre ale RomânieiI”, ediția a VII-a, la Muzeul Județean

În preajma Zilei Internaționale a Femeii, Muzeul Județean anunță organizarea, în zilele de 6 – 7 martie 2025, în sala „Arta”, a lucrărilor celei de a VII – a ediții a Simpozionului Științific Național „Femei Celebre ale României”, manifestări devenite tradiționale prin care sunt readuse în lumină nume sonore din istoria feminină a României.

„Devenită o tradiție în luna martie, manifestarea reunește sub cupola sa nume sonore din istoria feminină a României, prezentate în fața publicului de numeroși istorici, cercetători, profesori universitari, arhiviști sosiți la Vaslui din toate colțurile țării. Tot atunci va fi lansat și volumul VI – „Femei celebre ale României” cu lucrările susținute la ediția din 2024, editat și tipărit la Editura Mega din Cluj-Napoca”, transmite Muzeul Județean „Ștefan cel Mare, instituție organizatoare a lucrărilor celei de a VII – a ediții a Simpozionului Științific Național „Femei Celebre ale României”.

„Așa cum v-am obișnuit, în fiecare an, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui organizează, sub egida Zilei Internaționale a Femeii, un amplu eveniment – Simpozionul Științific Național „Femei Celebre ale României”, având în prim plan personalități feminine care au adus o contribuție semnificativă la istoria și cultura României. Evenimentul va cuprinde o sesiune de comunicări științifice susținute de cercetători, profesori universitari și istorici din întreaga țară, vernisajul a două expoziții de pictură “Arta vasluiană la feminin” și “Vise în culori”, un concert dedicat și, bineînțeles, lansarea volumului VI – „Femei celebre ale României” cu lucrările susținute la ediția din 2024. Cu ocazia zilei de 8 martie -“Ziua Internațională a Femeii” aducem recunoaștere, nu numai la nivel simbolic, a locului pe care femeia îl deține în societatea contemporană, dar și a rolului jucat în istoria și conturarea lumii. Adresez tuturor femeilor din România un sincer “La mulți ani” și vă lansăm o invitație oficială la eveniment”, a declarat Ramona Maria Mocanu, managerul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în cadrul unei conferințe de presă.

La acest eveniment, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

În cadrul celei de-a VII-a ediții a Simpozionului Științific Național „Femei celebre” va avea loc vernisajul expoziției personale de pictură „Vise în culori”. „Maria Lupu, absolventă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău și artistă autodidactă, explorează granițele dintre realitate și vis, dând viață emoțiilor și trăirilor sale interioare prin culoare. Lucrările sale, realizate în tehnica ulei sau culori acrilice pe pânză sau lemn, dezvăluie o viziune realistă, îmbogățită de tușe de peisagistică și o atmosferă luminoasă și vibrantă. Artista își compune lucrările urmărind traseul figurativ al studiului formei și naturii, dublat de disciplină în muncă și forță interioară. Tematica expoziției este variată, incluzând peisaje marine și colțuri de natură, studii detaliate de insecte și păsări, precum și compoziții figurative originale, toate reflectând sensibilitatea și viziunea creativă unică a artistei. Maria Lupu îmbină frumosul, utilul și plăcutul într-un limbaj pictural personal, invitând privitorul la un dialog intim cu opera sa”, au transmis cei de la Muzeul Județean.

Un alt eveniment organizat în cadrul acestei ediții este vernisajul expoziției „Arta vasluiană la feminin”. „Expoziția reunește lucrări diverse, create de artiste vasluiene de diferite generații, de la autodidacte pasionate până la artiste plastice profesioniste, membre ale Uniunii Artiștilor Plastici din România. Au răspuns invitației de a expune artistele: Alexandra ACHIHAEI–MIREA, Maria Alexandra ACHIRICIOAE, Carmen CHOLLET–MOCANU, Maria CIOBANU, Adina-Georgiana CLISU, Ramona Diana COSTIN, Maria-Magdalena HÂNCU, Georgiana GEORGESCU, Ina ISTRATE, Maricela ISTRATE, Maria LUPU, Crina-Bianca MUNGIU, Mariana MUNTEANU, Elena PÎNZARU și Irina Mihaela URECHE. Veți putea admira o varietate de stiluri și tehnici: grafică, pictură, artă textilă și artă decorativă, de la lucrări clasice la creații moderne, figurative și abstracte. Tematica expoziției include portrete, peisaje, naturi statice și compoziții originale, toate reflectând sensibilitatea și viziunea artistică feminină. Scopul evenimentului este de a promova arta contemporană vasluiană și de a oferi publicului un dialog vizual cu frumosul și diversitatea creațiilor artistelor locale”, au mai arătat reprezentanții instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.