După aproape un an și jumătate, lucrările la proiectul „Reabilitarea, restaurarea și consolidarea clădirii «Casa Cuza» din Bârlad” au fost finalizate, iar pe 20 martie, când se împlinesc 205 ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, obiectivul inclus pe Lista Monumentelor Istorice va fi inaugurat.

Zilele trecute, primarul Dumitru Boroș a anunțat că se fac ultimele pregătiri pentru inaugurarea „Casei Cuza”, pe 20 martie, când vor debuta și Zilele „Alexandru Ioan Cuza” – 2025. Imobilul a fost vizat de proiectul „Reabilitarea, restaurarea și consolidarea clădirii «Casa Cuza» din Bârlad”, ale cărui lucrări au fost executate de Asocierea SC Urban Proiect SA (lider) – SC KTZ Edil International SRL. Este vorba despre casa în care s-a născut domnitorul Alexandru Ioan Cuza, inclusă pe Lista Monumentelor Istorice, ce este situată pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 95A și care a fost construită în secolul al XIX-lea (în anul 1812). Investiția a avut o valoare de circa 1,7 milioane de lei fără TVA, din care 1.450.000 lei cu TVA reprezintă o finanțare de la Guvern, obținută în mandatul 2020-2024, în urma amendamentului depus de către senatorul Iulian Mihail Bîca și deputatul Tudor Polak.
„Vă invit, dragi bârlădeni, să fiți alături de noi la acest moment atât de important în viața culturală a Bârladului! Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când va fi reluat ceremonialul militar în curtea casei ce a aparținut familiei domnitorului, așa cum se obișnuia cândva în cadrul pelerinajelor anuale organizate aici în memoria lui Cuza. Pun accent pe faptul că evenimentul de joi, 20 martie, nu este o inaugurare a Muzeului «Cuza», pe care intenționăm să-l înființăm în această clădire. Acum organizăm doar un moment festiv prin care marcăm finalizarea lucrărilor de reabilitare și consolidare a casei. Fondarea muzeului este un proces de durată, pe care îl vom începe în curând, și care va implica negreșit colaborarea cu istorici, achiziționarea de obiecte, documente și mobilier specifice perioadei lui Cuza, crearea unor cadre tematice etc. Deocamdată, vă invit să ne bucurăm împreună de faptul că am reușit să salvăm de la pieire această casă simbol, cu scopul de a o dedica memoriei celui căruia îi datorăm România unită de astăzi. Și căruia Dumnezeu i-a hărăzit Bârladul drept loc de naștere. Vom marca cei 205 ani care s-au scurs de atunci, prin ceremonialul militar de care v-am spus, printr-o slujbă de sfințire a «Casei Cuza», dar și prin depunerea de flori – buchete, coșuri și mini-aranjamente florale, nicidecum coroane sau jerbe, pentru că nu este o comemorare, ci o celebrare a vieții domnitorului. Și încă o surpriză: am renovat vechea cișmea din fața curții «Casei Cuza», cea pe care localnicii o știu de peste 70 de ani sub numele de «cișmeaua Păpușoi». Nu va fi funcțională, pentru că nu se poate din punct de vedere tehnic, însă am ținut să-i refacem arhitectura și să-i redăm înfățișarea care a făcut-o faimoasă”, a transmis edilul Bârladului.
De menționat că, așa cum au fost aprobați indicatorii tehnico-economici de către consilierii locali în septembrie 2022, valoarea totală a investiției se ridica la suma de 2.701.589,38 lei cu TVA, din care 1.881.674,81 lei cu TVA reprezentau cheltuieli cu construcții și montaj. De asemenea, se estima o durată de 24 de luni pentru implementare (contractare și execuție) a investiției. Clădirea are o suprafață desfășurată de 144 metri pătrați și este situată pe un teren cu suprafața de 1.351 metri pătrați.
Principalele intervenții avute în vedere au fost: • desfacerea șerpantei existente din lemn, a dușumelei, precum și a prispei exterioare; • rostuirea și curățarea zidăriei de piatră de la fundații; • realizarea de subziduri din beton simplu pentru fundațiile exterioare și consolidarea acestora cu centuri de beton armat; • înlocuirea tuturor elementelor de tâmplărie din lemn sau PVC; • refacerea integrală a planșeului din lemn de peste parter; • refacerea integrală a șerpantei din lemn ecarisat de rășinoase, tratate ignifug și împotriva agenților xilofagi; • refacerea învelitorii; • refacerea tuturor instalațiilor; • refacerea tencuielilor și a finisajelor; • refacerea trotuarelor și a sistematizării verticale perimetrale clădirii.