Folkistul Ion Chiriac, comemorat printr-un spectacol artistic

Centrul Cultural „Dimitrie Cantemir” Vaslui va găzdui luni, 17 februarie 2025, de la ora 17:30, spectacolul artistic „Remember Ion Chiriac”.Vasluienii sunt așteptați să reasculte o parte din creațiile regretatului interpret și compozitor de muzică folk, trecut la cele veșnice în urmă cu 4 ani.

Consiliul Județean Vaslui și Centrul Cultural Județean Vaslui organizează Festivalul de muzică folk care poartă numele filkistului Ion Chiriac, ajuns la a treia ediție, ultima fiind organizată la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani și la Ghermănești, satul natal, care s-a bucurat de participare a 100 de tineri din România și Moldova.
Spectacol „Remember Ion Chiriac” este organizat de Consiliul Județean Vaslui, Centrul Cultural Județean și Primăria Vaslui, iar la ediția din acest an vor participa Andrei Păunescu, fiica interpretului, Ioana Chiriac Siia, Romică Brunchi, Liviu Tănase, dar și Grupul folk „Dacii liberi” din Bârlad, care vor aduce un omagiu regretatului cantautor, care în acest an ar fi împlinit vârsta de 62 de ani.
Cunsocut din perioada în care cânta alături de fratele său la Cenaclul „Flacăra”, Ion Chiriac este vasluianul care a promovat muzica folk în județ ca nimeni altul.

Provenea dintr-o familie cu opt fraţi și a început să cânte încă de pe băncile şcolii primare, când cânta alături de fratele său la un grup de mandoline al şcolii. În clasa I, tatăl său i-a cumpărat un aparat „Traviata” şi a putut să asculte muzica lui Mircea Baniciu pe un disc de vinil primit de la fratele său mai mare, care lucra la Bucureşti.

„Cei care m-au descoperit au fost regretaţii profesori Teodor Lemnaru şi Anton Gheorghe Ieremia. Ei ne-au compus primele piese şi s-au ocupat de mine şi de fratele meu timp de 10 ani”, îşi amintea Ion Chiriac.

După ce fratele mai mare le-a cumpărat o chitară, instrument de care Ion Chiriac a fost aproape nedespărțit pe scenă, aceeaşi profesori le–au compus celor doi frați prima piesă folk, „Torna, torna, fratre!” (Întoarce-te, întoarce-te, frate!).

Fraţii Chiriac au devenit nelipsiţi la evenimentele culturale din judeţ. În 1976, poetul Adrian Păunescu a venit la Vaslui, unde a realizat în direct vestita emisiune din acea vreme „Antena vă aparţine”.  „Atunci ne-a auzit maestrul Păunescu şi a rămas fără cuvinte. El a fost cel care le-a solicitat profesorilor mei să pună pe muzică folk versurile poeziei lui Nicolae Labiş, „Moartea căprioarei” şi aşa am ajuns vedete naţionale, cu participări numeroase la Radio Iaşi şi la TVR1”, mai povestea artistul.

Apoi fraţii Chiriac au devenit nelipsiţi de la spectacolele Cenaclului „Flacăra”. Alături de soţii Ion şi Aldea Teodorovici au participat la mii de spectacole.

„Am început să cânt pe scenă din anul 1974 şi am la activ peste 9.000 de spectacole. Practic, muzica folk înseamnă poezie, iar acest gen de muzică te face să trăieşti cu adevărat ceea ce simţi. Nu există piesă de-a mea care să nu aibă legătură cu o întâmplare din viaţă. Eu nu am cântat niciodată piese de genul: „Am prins un greier şi-un ţânţar/ Şi i-am stropit cu var/ Şi i-am vopsit pe amândoi/ Să vadă că sunt doi”, spunea Ion Chiriac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.