Peste 22 de trupe de actori-elevi de la școli din municipiul Vaslui, Pogana, Muntenii de Jos sau Negrești, ca și din județe Prahova sau Brăila și Republica Moldova vor susține câte un moment teatral de până la 30 de minute, pentru a-și demonstra talentul în cadrul Festivalului de teatru școlar „Victor Ion Popa”, care va avea loc în perioada 28 februarie-1 martie 2025 la Centrul Cultural „Dimitrie Cantemir” Vaslui.

După decizia de a găzdui o sesiune permanentă de teatru la Vaslui, cu spectacole în fiecare lună, în ultima zi de vineri ale actorilor Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad, în organizarea Centrului Județean de Excelență Vaslui și cu suportul Primăriei și a Consiliului Județean, Centrul Cultural Județean Vaslui, Inspectoratului Școlar Județean și unităților de învățământ din județ, în municipiul Vaslui va avea loc prima ediție a Festivalului Național de Teatru Școlar, manifestare care va purta numele cunoscutului dramaturg bârlădean Victor Ion Popa.
Festivalul de teatru școlar „Victor Ion Popa” va avea două secțiuni: teatru cu actori-elevi și teatru de păpuși.
„Felicit organizatorii pentru inițiativă. Sunt convins că tinerii actori vor oferi momente memorabile publicului prezent în cele două zile de festival. Este un eveniment care are caracter internațional, ținând cont că vor participa și trupe de teatru școlar din Republica Moldova. Sper ca festivalul să devină o platformă pentru elevi, prin intermediul căreia să-și exprime talentul artistic”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui.
La Festival vor fi 22 de trupe de teatru care vor evolua pe parcursul celor două zile de concurs.
„Festivalul Național de Teatru Școlar „Victor Ion Popa” este o sărbătoare a talentului, creativității și pasiunii pentru arta scenică. Organizat de Centrul Județean de Excelență Vaslui, festivalul aduce pe scenă trupe ale unităților școlare din județ, din țară și din Republica Moldova, oferind elevilor o platformă pentru a-și exprima liber talentul artistic și pentru a celebra moștenirea culturală a marelui dramaturg Victor Ion Popa. Fiecare spectacol este o ocazie pentru tinerii actori de a-și demonstra talentul și de a oferi publicului momente memorabile. În fond, teatrul ne învață să descoperim în noi fascinanta “scenă a vieții”… o răsturnare a realității într-o lume miniaturală, unde toți putem fi mai buni și mai fericiți”, a explicat prof. Gabriela Plăcintă, directorul Centrului Județean de Excelență Vaslui, inițiatorul și organizatorul festivalului.