În această lună, vulpile din pădurile județului vor fi vaccinate antirabic. Chiar dacă, de mulți ani, nu au fost înregistrate focare de rabie în județ, campania de vaccinare a vulpilor se desfășoară în toată țara, cu scopul de a diminua răspândirea turbării în cadrul efectivelor de animale domestice şi sălbatice, eliminând astfel riscul transmiterii bolii la om.
De câțiva ani buni, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor desfășoară, la nivel național, o campanie de vaccinare antirabică a vulpilor, măsură inclusă în Programul strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea turbării la vulpe în România.
Concret, campania prevede vaccinarea profilactică antirabică cu momeli vaccinale a populației de vulpi de pe întreg teritoriul României prin distribuție aeriană și manuală. Modalitatea propriu-zisă constă în amplasarea unor momeli vaccinale, produse din carne tocată și diferite alte substanțe, care au ca principal scop prevenirea apariției rabiei la vulpi.
Acțiunea se va derula fie prin intermediul elicopterelor sau avioanelor de mici dimensiuni, din care se vor arunca momelile vaccinale, fie direct prin împrăștierea lor de către medicii veterinari împreună cu reprezentanții fondurilor de vânătoare, în jurul localităților, a lacurilor și a drumurilor publice.
La nivel județean, conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a transmis informări autorităților locale din toate unitățile administrativ-teritoriale prin care le aduce la cunoștință că, în cel mai scurt timp, pe raza judeţului Vaslui va începe o campanie de vaccinare antirabică la vulpi.
„Vaccinarea orală a vulpilor prin distribuţie manuală la vizuină se va realiza prin medicii veterinari oficiali ai DSVSA Vaslui împreună cu gestionarii fondurilor cinegetice. Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor, trebuie restricţionată circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animate reprezintă competitori pentru momeala vaccinală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora. Cetăţenii sunt informaţi: • Dacă găsiţi o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsaţi momeala în acel loc; • Dacă găsiţi o momeală intactă, într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, protejaţi mâinile cu ajutorul mănuşilor şi, cu ajutorul unei pungi de plastic, luaţi momeala şi plasaţi-o într-o zonă îndepărtată; • Dacă găsiţi o momeală al cărui ambalaj este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuşi plasaţi momeala într-o pungă de plastic şi anunţaţi medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă!”, este informarea transmisă de conducerea DSVSA Vaslui.