A debutat sezonul infecțiilor respiratorii: peste 450 de bolnavi în prima săptămână de monitorizare!

Sezonul rece 2024-2025 a debutat în forță: în prima săptămână de monitorizare, mai mult de 450 de persoane din județ au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au fost diagnosticate cu viroze respiratorii și pneumonii. Cele mai multe au fost cazurile de viroză, respectiv 420, pentru care a fost nevoie de spitalizarea a 36 de pacienți. Deocamdată, nu au fost diagnosticate persoane cu gripă, însă administrarea vaccinului antigripal a început deja.

Ca în fiecare toamnă, când medicii de familie și cei specialiști se confruntă cu numeroși pacienți cu viroze și pneumonii, și sezonul rece 2024-2025 pare să urmeze același trend. Astfel, potrivit unei situații centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în intervalul 30 septembrie – 6 octombrie, adică în decurs de o săptămână, timp în care vremea a fost destul de capricioasă, medicii din județ s-au confruntat cu 452 de cazuri de infecții respiratorii, dintre care 420 au fost viroze și 32 pneumonii. Din fericire, doar o mică parte dintre persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare au necesitat internare, respectiv 36 dintre cele cu viroze și 18 dintre cele cu pneumonii.

La viroze, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 5 – 14 ani (148 cazuri), 2 – 4 ani (98 cazuri) și 15 – 49 ani (88 cazuri), ponderea internărilor fiind în rândul copiilor. În ceea ce privește cele 32 de pneumonii raportate săptămâna trecută, nu se constată o diferență prea mare între grupe de vârstă, incidența cea mai crescută fiind înregistrată la grupa de vârstă 5 – 14 ani (8 cazuri) și în rândul persoanelor de peste 65 de ani (7 cazuri). În privința internărilor, tot la copii sunt cei mai mulți spitalizați.

Din fericire, până acum nu au fost înregistrate cazuri de gripă la nivelul județului. Însă, la fel ca și iarna trecută, și în acest sezon rece, vaccinarea antigripală a populației nu se mai desfășoară ca în anii precedenți, când pacienții se înscriau pe listele medicilor de familie pentru a primi vaccinul gratuit. Acum, pe baza rețetelor eliberate de medicii de familie, doritorii vor merge la farmacie pentru a-și cumpăra singuri doza de vaccin (decontată 100% sau 50%, în funcție de categoria din care fac parte), după care vor reveni la cabinetele medicilor de familie pentru a fi imunizați.

Recomandări pentru sezonul rece

Medicii recomandă populației ca, în această perioadă, să respecte măsurile de igienă personală precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor sau folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, pentru a preveni îmbolnăvirile prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. De asemenea, trebuie să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, dar și să consume cât mai multe fructe, legume și alimente bogate în proteine.

„Pentru a preveni apariţia şi extinderea infecţiilor respiratorii, recomandăm populaţiei să evite contactul cu persoanele bolnave şi zonele aglomerate, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm consumul de alimente bogate în proteine, fructe şi legume şi, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală, mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, în special gripă. În cazul alterării stării de sănătate, să se evite automedicaţia şi se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.