Lucrări de dezinsecție aeriană în municipiul Vaslui, în această dimineață

Pentru astăzi, Primăria municipiului Vaslui avertizează, în special crescătorii de albine și pasionații de sericicultură de pe raza orașului și localitățile limitrofe pentru a-și lua măsuri de precauție specifice în cursul dimineții, când vor fi efectuate lucrări de dezinsecție aeriană. Persoanele care se vor regăsi în perioada respectivă în aer liber, în zonele în care se pulverizează insecticid, sunt avertizate ca, în cazul în care simt efecte adverse, să recurgă la măsuri de prim ajutor, și să se prezinte la medic ori la o unitate medicală.

Primăria Municipiului Vaslui continuă lucrările de combatere a țânțarilor. Astfel, astăzi, joi, 20 iunie 2024, între orele 5.00 – 8.00, se va efectua un tratament de dezinsecție aeriană, pe toată raza municipiul Vaslui, prin pulverizare din elicopter a soluției de insecticid SOLFAC TRIO EC 140 NF, produs avizat de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, nr. aviz 5645BIO/18/12.24.

În cazul în care condițiile meteorologice vor împiedica desfășurarea acestei acțiuni, perioada de efectuare a dezinsecției va fi reprogramată.

Lucrările de dezinsecție vor fi efectuate de către operatorul SC Goscom Vaslui SA, care desfășoară astfel de activități în baza Autorizației Sanitar – Veterinare nr. 111 din 25.07.2012.

„Atenționăm crescătorii de albine și pasionații de sericicultură de pe raza municipiului Vaslui (inclusiv Gura Bustei, Bahnari, Moara Grecilor), dar și a localităților învecinate (Pușcași, Muntenii de Sus și Muntenii de Jos) și recomandăm luarea de măsuri de protejare, deoarece insecticidul utilizat poate fi periculos pentru familiile de albine și viermii de mătase”, anunță, într-un comunicat, Primăria municipiului Vaslui.

În general, acest insecticid, SOLFAC TRIO EC 140 NF, nu este periculos pentru om sau animale, însă inhalarea ori contactul direct al pielii ori ochilor cu această substanță poate induce unele efecte adverse, în anumite cazuri, chiar periculoase.

În aceste condiții, reprezentanții Primăriei și cei ai Goscom SA recomandă următoarele MĂSURI DE PRIM AJUTOR: „Ca indicații generale, în caz de contact cu insecticidul, primul lucru care trebuie făcut este de a se ieși din zona periculoasă. Așezați și transportați victima într-o poziție laterală stabilă. Scoateți imediat hainele contaminate și depozitați-le în siguranță. În caz de inhalare, se va ieși la aer curat. Se va culca persoana respectivă și se va ține la căldură. Se va anunța imediat un medic sau spitalul de urgență. Dacă insecticidul intră în contact cu pielea, se va spăla imediat cu apă și săpun. Dacă simptomele persistă se va chema un medic.

În cazul în care substanța intră în contact cu ochii, se va clăti imediat și din abundență cu apă, inclusiv sub pleoape, timp de cel puțin 15 minute. Scoateți lentilele de contact, dacă există, după primele 5 minute și continuați să clătiți cu apă. Se va acorda asistență medicală dacă iritația crește și persistă. În caz de ingerare, NU se va induce stare de vomă. Se va clăti gura. Se va anunța imediat un medic sau spitalul de urgență”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Primăriei municipiului Vaslui.

3 COMENTARII

  1. Ce măsuri ar trebui luate pentru a minimiza impactul dezinsecțiilor aeriene asupra ecosistemului local și a apiculturii? Este suficientă informarea crescătorilor de albine și a pasionaților de sericicultură sau ar trebui luate în considerare alte soluții mai sigure pentru mediu? Cum poate fi asigurat un echilibru între necesitatea de combatere a insectelor și protecția mediului înconjurător în astfel de situații?

  2. Este de apreciat că Primăria Vaslui ia măsuri pentru combaterea țânțarilor, dar de ce astfel de acțiuni nu sunt programate într-un mod care să minimizeze riscurile pentru crescătorii de albine și pasionații de sericicultură? Cum pot aceștia să se protejeze eficient într-un timp atât de scurt? Nu ar fi fost mai bine să existe o comunicare mai detaliată și măsuri preventive cu mai mult timp înainte de acțiunea de dezinsecție?

  3. Este lăudabil că Primăria municipiului Vaslui ia măsuri pentru combaterea țânțarilor prin dezinsecție aeriană. Totuși, mă întreb cât de eficientă și sigură este această metodă pentru cetățeni și mediul înconjurător? În special, crescătorii de albine și pasionații de sericicultură sunt expuși riscurilor, iar recomandările de prim ajutor indică posibile efecte adverse asupra sănătății. Oare nu ar fi mai bine să se caute alternative mai puțin periculoase și mai prietenoase cu mediul? Voi ce părere aveți despre această acțiune?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.