Fostul primar de Pogana, arestat pentru 30 de zile! A încercat să mituiască doi polițiști cu 3.000 de lei

Început de campanie electorală „în forță” pentru unii dintre candidații la primăriile de comună din județ! Maricel Gîfu, fost primar al comunei Pogana și actual candidat la același fotoliu din partea PSD, a fost trimis după gratii pentru următoarele 30 de zile sub acuzația de dare de mită. Potrivit anchetatorilor, fostul edil a fost prins în flagrant în timp ce oferea o mită de 3.000 de lei pentru doi polițiști. Evident, conducerea Organizației Județene a PSD Vaslui a decis suspendarea din partid a lui Gîfu până la clarificarea situației.

Reprezentanții Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Vaslui au transmis luni, 20 mai 2024, un comunicat de presă referitor la reținerea unei persoane pentru infracțiune de dare de mită. Concret, doi ofițeri de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au respins mita oferită de un lucrător economic cu ocazia unui control și au formulat denunț la DGA – SJA Vaslui privind săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

„Ca urmare a acestei situații, duminică, 19 mai 2024, ofițerii de poliție judiciară ai DGA – SJA Vaslui, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, au organizat și prins în flagrant un bărbat în timp ce oferea suma de 3.000 de lei celor doi ofițeri de poliție. În fapt, în cursul zilei de ieri (duminică, n.r.), în jurul orei 11.40, polițiștii au efectuat un control la o societate comercială situată în comuna Pogana, județul Vaslui, administrată de soția celui în cauză, iar pentru a nu se lua măsurile legale față de neregulile constatate, acesta a promis că le va remite polițiștilor suma de 2.000 de lei. În urma activităților desfășurate, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de persoana prinsă în flagrant pentru dare de mită și reținerea acesteia pentru 24 de ore. Cercetările continuă pentru documentarea întregii situații infracționale”, au transmis reprezentanții SJA Vaslui.

Cum bărbatul reținut pentru dare de mită este nimeni altul decât Maricel Gîfu, fostul primar al comunei Pogana și actual candidat din partea PSD pentru un nou mandat, conducerea Organizației Județene a PSD Vaslui a dispus „pe repede înainte” suspendarea lui din partid până când situația sa jurifică va fi clarificată.

„În urma ședinței Biroului Permanent Județean al PSD Vaslui de astăzi, 20 mai 2024, în conformitate cu prevederile statutare, am luat decizia suspendării din partid a domnului Gîfu Maricel, candidat la funcția de primar al comunei Pogana, până la clarificarea situației juridice a acestuia. Sperăm ca principiul constituțional al nevinovăției până la proba contrarie să funcționeze inclusiv în acest caz și justiția să clarifice aspectele care au condus la această situație”, a transmis deputatul Adrian Solomon, președintele Organizației Județene a PSD Vaslui.

Trimis în arest preventiv

În ceea ce îl privește pe fostul edil de Pogana, se pare că acesta va rata scrutinul din acest an. Cu atât mai mult cu cât, în cursul după-amiezei de luni, judecătorii vasluieni au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, adică până după alegerile locle din 9 iunie.

„În temeiul art. 226 Cod de procedură penală, admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui (dosar u.p. 103/265/P/2024). În baza art. 202 alin. 1, 3, 4, art. 223 alin. 2, art. 224 şi art. 233 Cod de procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului GÎFU MARICEL, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290 alin. 1 Cod penal, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 20.05.2024 şi până la data de 18.06.2024, inclusiv. În baza art. 230 Cod procedură penală dispune emiterea, de îndată, a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul GÎFU MARICEL. Respinge cererea inculpatului, prin apărător, de luare a unei măsuri preventive mai uşoare, respectiv a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Ia act că inculpatul a fost asistat de apărător ales. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru reprezentantul Ministerului Public. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 20.05.2024, ora 17.30”, este soluția pe scurt a magistraților Tribunalului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.