Colectă mobilă de sânge la Vaslui și Huși

Centrul de Transfuzie Sanguină de la Bârlad anunță noi colecte mobile de sânge în Vaslui, miercuri, 22 mai 2024, și în Huși, pe 29 mai. Programările se pot face la numărul de telefon 0335.414.490, după ora 11,00.

Centrul de Transfuzie Sanguină de la Bârlad anunță o nouă colectă de sânge care va avea loc miercuri, pe 22 mai 2024, la Vaslui, și miercurea următoare, pe 29 mai, la Huși. Doritorii de a dona trebuie să se programeze apelând numărul de telefon 0335.414.490, după ora 11,00.

„Pentru asigurarea stocului de sânge necesar spitalelor este nevoie de o donare regulată de sânge deoarece acesta poate fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. Datorită faptului că sângele este perisabil este nevoie de donări constante pentru a dispune de sânge oricând şi oriunde este nevoie. Recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril și de unică folosință, deci nu prezintă risc de îmbolnăvire”, explicau, în trecut, cei de la Direcția de Sănătate Publică Vaslui.

Cine are nevoie de transfuzii de sânge?

– femeile cu complicaţii ale sarcinii: avort, sarcină extrauterină, hemoragii declanşate înainte, pe parcursul sau după naştere;

– copiii cu anemie severă, adesea determinată de malnutriţie;

– persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente;

– bolnavii de cancer;

– persoanele care sunt supuse unor intervenţii chirurgicale;

– bolnavii suferinzi de talasemie (boală hematologică cu transmitere genetică în care organismul produce prea puţină hemoglobină) şi hemofilie (boală hematologică cu transmitere genetică care apare prin moştenirea unor factori de coagulare anormali).

Poţi dona sânge dacă îndeplineşti următoarele condiţii:

– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani (între 50 și 60 de ani este necesară adevarință de la medicul de familie și EKG);

– greutate peste 50 kg (în funcție de indicele corporal);

– puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;

– tensiune arterială sistolică între 120 şi 180 mmHg;

– să nu fi avut vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni;

– dacă ești femeie să nu fii: însărcinată, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

– să nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării;

– să nu urmezi tratamente pentru anumite afecțiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice,boli endocrine.

Nu poți să fii donator dacă ai sau ai avut următoarele boli: 

hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer. 

PREGĂTIREA PENTRU DONARE:

– cu 24 ore înainte de donare sânge nu se consumă  alcool, grăsimi, odihnă 8 ore înainte de donare;

– în ziua donării (înainte) se poate consuma un ceai dulce, o cafea, covrigi, dulceață, miere de albine;

– nu se fumează înainte de donare și după donare (o oră);

– donatorul trebuie să prezinte cartea de identitate sau pasaportul

Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:

a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;

b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor

c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul in care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o luna.

Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual,gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate.

Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge.

Examenul se efectuează la recomandarea instituţiei de profil la care persoana este înregistrată ca donator, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge.

Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate.

Toate rezultatele rămân confidențiale. Aceste rezultate servesc la calificarea biologică a sângelui. Ele arată dacă sângele, un țesut viu, este sănătos și poate fi utilizat ca produs terapeutic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.