Municipiul Huși, gazda Olimpiadei Naționale de Matematică

Olimpiada Naţională de Matematică pentru clasele a VII-a și a VIII-a se desfăşoară, în perioada 2 – 7 aprilie, în judeţul Vaslui. Participă peste 200 de elevi și cadre didactice. Festivitatea de deschidere a avut loc, marţi, 2 aprilie 2024, la Cinematograful „Dacia” din Huşi, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale.

Cea de-a 74-a ediție a Olimpiadei naționale de matematică se desfășoară în județul Vaslui. Participă peste 200 de elevi și 80 de cadre didactice însoțitoare și membre ale Comisiei Centrale de organizare.

La deschidere, participanții au participat la un Marș pentru Pace, după care au luat parte la deschiderea primei Galerii de Artă din Huși, cu o expoziție de uleiuri si acuarelă a pictorilor Anatolie Gherasimov și Mădălin Țibichi.

Festivitatea de deschidere a avut loc în prezența Preasfinției Sale Ignatie, episcopul Hușilor, a primarului municipiului Huși, Ioan Ciupilan, și a vicepreședintelui Consiliului Județean Vaslui, Ciprian-Ionuț Trifan.

În cadrul ceremoniei, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, Radu Gologan, le-a transmis elevilor calificaţi la această competiţie să creadă în visele lor: „Eram de vârsta voastră, poate puţin mai mare, pentru că pe vremea aceea nu exista olimpiada naţională la clasele mici şi eram entuziasmat să văd personalităţi ale matematicii româneşti care într-un fel coordonau olimpiada şi uneori mă gândeam dacă o să ajung şi eu aşa. Am visat şi uite că s-a întâmplat, deci asta vreau să vă transmit: „Visaţi şi munciţi pentru acest vis al vostru, pentru că în general visele frumoase şi făcute prin muncă, se realizează!””, a transmis Radu Gologan.

El a spus că alegerea municipiului Huşi drept centru al olimpiadei pentru clasele a VII-a şi a VIII-a nu este întâmplătoare, ci se datorează faptului că acest loc al Moldovei a dat numeroase personalităţi importante.

Într-o intervenţie online, cosmonautul Dumitru Prunariu, fost olimpic la matematică şi fizică, le-a vorbit elevilor despre importanţa matematicii în viaţă, indiferent de domeniul pe care îl vor urma pe viitor.

„Deşi poate părea o materie dificilă sau chiar enervantă pentru unii, matematica reprezintă mult mai mult decât simple ecuaţii şi formule, ea este o limbă universală, o unealtă puternică. Matematica vă ajută să dezvoltaţi gândirea analitică şi să găsiţi soluţii eficiente indiferent dacă lucraţi în domeniul ştiinţific, artistic sau în afaceri”, spus Dumitru Prunariu.

Olimpiada Naţională de Matematică pentru clasele a VII-a și a VIII-a este organizată de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Societatea de Ştiinţe Matematice – filiala Vaslui.

Competiţia pentru clasele a VII şi a VIII-a va avea loc la Colegiul Naţional „Cuza Vodă” din municipiul Huşi, în perioada 1 – 7 aprilie, iar reprezentanţii claselor a V-a şi a VI-a vor susţine proba la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din municipiul Vaslui, în perioada 9-12 mai.

La cele două secţiuni ale olimpiadei vor participa circa 400 de elevi şi 150 de profesori din toată ţara, judeţul Vaslui fiind reprezentat de un lot format din şase elevi.

Totodată, în perioada 2 – 7 aprilie, are loc la Târgu Mureş etapa naţională a Olimpiadei de Matematică pentru elevii de liceu, competiţie în cadrul căreia judeţul Vaslui este reprezentat de şapte elevi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.