Ajutor financiar de trei milioane de lei pentru 11 comune și orașul Murgeni

11 comune și orașul Murgeni vor beneficia de un spirjin financiar cumulat de 3 milioane de lei din partea Consiliului Județean Vaslui. La cererea primarilor, comunele Boțești, Ciocani, Coroiești, Fălciu, Miclești, Mălușteni, Poienești, Puiești, Ștefan cel Mare, Voinești, Vulturești și orașul Murgeni vor primi sume între 75 de mii și un milion de lei.

Odată cu rectificarea bugetului local al județului, care va fi aprobată de consilierii județeni în ședința de astăzi, conducerea Consiliului Județean vrea să răspundă și solicitărilor primariilor unor unități administrativ-teritoriale din județ care se găsesc în dificultate. A doua rectificare a bugetului prevede, la capitolul „alte servicii publice generale”, diminuarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția autorităților locale cu suma de 3.000.000 lei, iar transferurile între unități ale administrației publice se suplimentează cu 3.000.000 lei.

Astfel, din fondul de rezervă bugetară se repartizează către următoarele unități administrativ-teritoriale: Comuna Boțești – 75.000 lei; Comuna Ciocani – 300.000 lei; Comuna Coroiești – 300.000 lei; Comuna Fălciu – 75.000 lei; – Comuna Miclești – 200.000 lei; – Comuna Mălușteni – 50.000 lei; Comuna Poienești – 300.000 lei; Comuna Puiești – 250.000 lei; Comuna Ștefan cel Mare – 100.000 lei; Comuna Voinești – 1.000.000 lei; Comuna Vulturești – 50.000 lei; Orașul Murgeni – 300.000 lei.

„Rectificarea bugetului local al județului se impune ca urmare a primirii de către Consiliul Județean Vaslui a unor solicitări de fonduri din parte UAT-urilor din județ în vederea echilibrării bugetelor locale. Rezerva bugetară constituită la nivelul bugetului local al județului poate fi repartizată către UAT-urile din județ aflate în situaţii de extremă dificultate”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

Municipiul Huși va primi, de asemenea, de la CJ Vaslui ultima sumă din impozitul pe venit pe care o are la dispoziție în fondul de rezervă. CJ Vaslui are la dispoziție, din impozitul pe venit, suma de 36.829 mii lei care se repartizează în anul 2024 comunelor, orașelor și municipiilor. Suma, care reprezintă 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2024, se repartizează unităților administrativ-teritoriale pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

„Având în vedere numeroasele probleme financiare cu care se confruntă municipiul Huși și multitudinea de proiecte de investiții pe care le are în implementarea, se propune ca suma din impozitul pe venit de 1.000 mii lei rămasă nerepartizată, să fie alocată acestei unități administrativ-teritoriale”, se arată în raportul la proiectul de hotărâre.

2 COMENTARII

  1. Este o veste excelenta pentru localitatile amintite, precum si pentru orasul Murgeni, ca vor primi un sprijin financiar foarte necesar din partea Consiliului Judetean Vaslui. Acest ajutor va ajuta la echilibrarea bugetelor locale si la sustinerea programelor de dezvoltare si de infrastructura, care sunt vitale pentru comunitatile noastre. Este incurajator sa vedem ca administratia judeteana este preocupata de nevoile primarilor si cetatenilor, iar aceasta rectificare bugetara este un pas inainte in solutionarea problemelor financiare cu care se confrunta multe localitati din judetul Vaslui. Speram ca si in viitor, CJ Vaslui va continua sa ofere sprijin si sa investeasca in dezvoltarea comunitatilor locale. Felicitari pentru acest demers!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.