„Nu ne oprim aici cu protestele!”

Fermierii vasluieni sunt hotărâți să nu încheie protestele. Cea mai mare doleanță a lor este legată de cerealele din Ucraina, care au invadat piața românească și le fac o concurență neloială. În loc să se dezvolte, spun că sunt mai săraci decât în urmă cu 4 ani, după doi ani de secetă având surpriza să constate că Guvernul  României sprijină producători străini, în detrimentul lor. Mai mult, acești guvernanți le-au mărit taxele. „Nouă ne pun biruri pe cap și noi ar trebuie să batem din palme?!”, întreabă Viorel Humă, fermieri din zona Vulturești.

Fermierii vasluieni sunt hotărâți să își continue participarea la protestul național, alături de transportatori. Deși aderă la toate revendicările mișcării naționale de protest, care cuprinde 74 de revendicări, unele cu caracter economic, altele cu caracter administrativ (precum reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum s-a decis prin referendum), principalele nemulțumiri ale fermierilor din zona noastră se referă la importurile de cereale din Ucraina și invadarea pieței românești cu aceste produse, care le crează o concufență neloială și, în consedință, pierderi uriașe. Mai mult, bomboană de pe  colivă: guvernanții au venit cu taxe mai mari.

Participant la protestul din județ, Viorel Humă, fermier în zona Vulturești, așteaptă să vadă cum vor decurge discuțiile cu guvernanții, dar este hotărât să continue protestul alături de ceilalți fermieri.

„Susținem platforma de revendicări, dar cea mai mare problemă a noastră, a fermierilor, este Ucraina. Domnul premier spune că va trebuie să-i ajutăm. Eu înțeleg că trebuie să-i ajutăm, dar nouă de ce ne dau în cap?! Nu mi se pare corect! Cerealele lor se opresc la noi și se crează o concurență neloială, ei nu plătesc nici taxe vamale. Trailerii iau cereale de la ei, pentru că sunt mai ieftine, iar în timpul ăsta nouă guvernanții ne pun alte biruri, pentru că acum au venit cu alte taxe. Nouă ne pun biruri pe cap și noi ar trebuie să batem din palme?!”, spune, cu năduf, fermierul.

Fermierii încearcă să explice opinieri publice dificultățile în care se află, dar și faptul că Guvernul pare să favorizeze producătorii străini, dar o fac în detrimentul celor autohtoni.

„Suntem mai săraci decât acum 4 ani. Atunci a fost un an promițător, ne-am achiziționat utilaje, am făcut credite, pentru că existau anumite dobânzi și un regim fiscal pe care îl cunoașteam. Apoi am avut doi ani de secetă și acum avem această problemă cu cerealele ucrainene. Cu ce să le achităm?! De aici pleacă toate doleanțele. Să vedem ce se va hotărî, ce vor hotărî și colegii, dar noi nu ne oprim aici cu protestele. Acasă nu vom sta!”, a mai spus Viorel Humă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.