Liceul Pedagogic Bârlad, 153 de ani de existență

Pe 29 noiembrie, Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, una dintre cele mai vechi școli de profil din țară, sărbătorește 153 de ani de la înființare. Pentru a marca așa cum se cuvine evenimentul, conducerea unității a pregătit o serie de manifestări aniversare, derulate pe parcursul a trei zile.

Ziua de luni a fost dedicată unui concert de muzică pop-rock susținut de elevi ai unității, unei expoziții de grafică și uneia de pictură realizate tot de liceeni, manifestării „La mulți ani, școală! La mulți ani, România!” și prezentării proiectelor realizate de clasa a X-a P1 în colaborare cu Casa Corpului Didactic Vaslui.

Pentru astăzi, au fost pregătite un concurs de tastare rapidă, activitatea „Mesajul meu pentru liceu”, concursul „Ioan Popescu – ctitorul liceului”, prezentarea concursurilor de matematică „Incursiuni în istoria matematicii” și „Prietenii matematicii”, dar și un meci demonstrativ de volei între echipele Liceului Pedagogic „Ioan Popescu” și Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.

Miercuri, în ziua aniversară, vor avea loc: programul artistic „Micii românași”, reprezentația piesei în limba engleză „The weirdest honeymoon ever”, prezentarea proiectelor europene „Suntem cetățeni ai Europei” și Erasmus+, expoziția de artă – „Mail Art”, recitalul de poezie şi muzică din repertoriul clasic „Între melos şi logos” și expoziția tematică cu activităţi interactive „La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”. Toate activitățile au fost coordonate de profesorii liceului și realizate de elevi.

„Liceul Pedagogic «Ioan Popescu» Bârlad, una dintre cele mai vechi instituţii pedagogice din ţară, împlinește în această perioadă 153 de ani de existență și de tradiție în formarea și educarea tinerilor. Chiar dacă menirea cea dintâi dată de însuși întemeietorul Ioan Popescu a fost aceea de a forma dascăli care să îndrume tânăra generație pe drumul cunoașterii, de mai bine de douăzeci de ani, pe lângă acest rol, îl îndeplinește și pe acela de a dezvolta o varietate de competențe artistico-plastice, muzicale și sportive. Demonstrând o extraordinară capacitate de adaptare la noile cerințe ale societății, se evidenţiază unicitatea liceului prin diversitatea profilurilor și specializărilor, care oferă un mediu educațional de calitate pentru valorificarea aptitudinilor individuale ale fiecărui beneficiar”, ne-a declarat prof. dr. Daniela Marinescu, directorul unității de învățământ.

Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad a fost inaugurat pe 29 noiembrie 1870, după Școlile Normale din Iași (1855), București (1867), Ploiești (1868) și Focșani (1870). În existența sa, Școala Normală din Bârlad a purtat două nume: „Principele Ferdinand” și „Alexandru Vlahuță”, ultimul fiind conferit, prin decret al Consiliului de Stat, în 1970, cu ocazia sărbătoririi centenarului. Din 1944 și până în 1958, a funcționat în incinta mai multor școli din oraș, iar de pe 7 decembrie 1958 și până în august 2001, a funcționat în același local împreună cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Din 15 septembrie 2001, Liceul Pedagogic își desfășoară activitatea în localul construit special în acest scop, iar din anul 2013, prin hotărâre de Consiliu Local, denumirea „Alexandru Vlahuță” i-a fost schimbată cu „Ioan Popescu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.