Deputatul Adrian Solomon a explicat noua Lege a Pensiilor

În calitate de președinte al Comisiei pentru muncă și protecție sociale din Camera Deputaților, deputatul PSD Adrian Solomon, a venit la Vaslui, pentru a explica principalele noutăți aduse de Legea pensiilor recent adoptată de Parlament. El a spus că legea va elimina inechitățile și va valorifica toate sporurile. Solomon a garantat că se vor găsi bani la bugetul de stat pentru mărirea pensiilor.

„Pe lângă o creștere substanțială, începând cu 1 octombrie 2024, după cea de 13,8% acordată de la 1 ianuarie anul viitor, noua Lege a pensiilor va elimina inechitățile actuale existente între cuantumul primit de diverse categorii de beneficiari: pentru stagiu de cotizare egal, pensii egale. Noua lege va valorifica toate sporurile nepermanente, inclusiv sporul de acord global sau individual de muncă, orele suplimentare sau salariile obținute în urma plății cu ora, pentru care, deși s-au plătit contribuții, nu erau luate în calcul la stabilirea pensiei. De asemenea, până în 2035, se vor egaliza, la 65 de ani, vârstele de ieșire la pensie între femei și bărbați, cu acordarea unor reduceri pentru mame, pentru creșterea copiilor, inclusiv în cazul celor adoptați”, a explicat deputatul Adrian Solomon, în cadrul unei conferințe de presă organizată, la sfârșitul săptămânii trecute, la sediul Organizației Județene a PSD Vaslui.

„Adoptarea de către Parlament a Legii Reformei Pensiilor era nu doar necesară pentru îndreptarea actualelor inechități din sistemul public de pensii, ci și obligatorie, fiind asumată prin PNRR și, totodată, reprezentând o promisiune a Partidului Social Democrat. Actualul act normativ recent adoptat îmbunătățește Legea 127/2019 promovată tot de PSD dar care, din cauza guvernărilor de dreapta ulterioare, nu a avut șansa să fie pusă în aplicare”, a spus Solomon

„În primul rând, toate pensiile aflate în plată vor fi recalculate, astfel încât primele pensii mărite datorită acestei legi să intre în plată de la 1 octombrie 2024. De la acea dată, pensionarii vor primi o majorare suplimentară, care o va completa pe cea de 13,8% ce se va acorda din luna ianuarie a anului viitor. Noua lege a reformei pensiilor a fost făcută pe principiul egalității și contributivității, prin condiționarea dreptului la pensie de îndeplinirea stagiului minim de cotizare și a celui complet de cotizare cu vechime integrală în muncă realizat efectiv. Apare pentru prima dată și principiul stabilității în muncă, prin acordarea unui punctaj suplimentar după îndeplinirea stagiului de 25 de ani de muncă, în funcție de vechimea acumulată, acest punctaj suplimentar va fi de 0,25 puncte, până la 30 de ani, cu 0,75 puncte, până la 35 de ani și cu un punct pentru fiecare an în plus până la 40 de ani. De asemenea, apare pentru prima dată și pensia anticipată pentru 40 de ani de muncă: indiferent de vârstă, se poate ieși anticipat la pensie. Totodată, apare valoarea punctului de referință care se înmulțește cu numărul total de puncte realizate într-o carieră contributivă și dispare punctajul mediu anual, cel care aducea cele mai multe inechități. Exemplificând, un bărbat care muncea același număr de ani și cotiza aceeași valoare ca o femeie are acum pensia mai mică pentru că contribuția acumulată se împarte la un stagiu de cotizare mai mare, de 35 de ani, pe când la femei era de 32 sau 33 de ani. Paradoxul ca doi profesori, soț și soție, care au muncit același număr de ani într-o școală, să aibă pensii diferite, va dispărea, odată cu recalcularea din septembrie, anul viitor”, a explicat deputatul.

Solomon a spus că prin noua lege vor fi valorificate toate sporurilor nepermanente acordate prin acordurile cadru colective sau individuale pe parcursul anilor de muncă, sporuri care până acum nu au fost luate în calcul la stabilirea dreptului de pensie: depășiri de plan, ore suplimentare sau salariile obținute în urma plății cu ora. „Categoriile de salariați, cum ar fi cei din industria ușoară, construcții sau minerit, care nu aveau trecut în cartea de muncă decât salariul de bază, nu și aceste prime și sporuri nepermanente, erau cele mai dezavantajate de legile anterioare. Îi rog pe toți cei care au primit astfel de sporuri sau prime, care au astfel de adeverințe și acte doveditoare să le depună la casele de pensii până la 1 septembrie, pentru a-și primi, prin recalculare, drepturile suplimentare începând cu data intrării în vigoare a noii legi, 1 octombrie 2024. Cine nu are astfel de acte, să le ceară de la companiile unde au lucrat sau de la societățile care păstrează arhivele respectivelor companii și să le depună, pentru a fi luate în calcul”, a spus președintele Comisiei pentru muncă și protecției sociale din Camera Deputaților.

Până în 2035, vor fi egalizate vârstele de pensionare la 65 de ani, și în cazul bărbaților, dar și al femeilor, cu unele excepții, pecum cea a mamelor care au crescut unul sau mai mulți copii, care vor primi o reducere de câte 6 luni la vârsta de pensionare, dar nu mai mult de 3 ani și jumătate. Reducerile vor fi valabile și în cazul copiilor adoptați, dacă au fost crescuți minim 13 ani.

Prin noua lege se păstrează principiul cumpărării de vechime, maxim 6 ani pentru perioadele necontributive din urmă. Va fi păstrată pensionarea anticipată, cu aplicarea unui procent de penalizare, pentru cei cu peste 35 de ani vechime în muncă, iar pensiile pentru dizabilitate vor fi păstrate și ele, conform prevederilor din legile anterioare.

„Cât despre măririle de pensii, acestea sunt cele deja anunțate, respectiv cu 13,8%, de la 1 ianuarie 2024, și o a doua, de la 1 octombrie, atunci când, pentru toți pensionarii din sistemul public se va aplica noua valoare, majorată la 81 de lei, a punctului de pensie, care se va înmulți cu totalitatea punctelor acumulate conform principiilor enunțate mai sus. Vor beneficia de majorări și beneficiarii de pensii cu un cuantum sub indemnizația socială minimă, pensii care practic se vor dubla de la 1 octombrie 2024, în timp ce persoanele cu un stagiu minim de cotizare vor avea o pensie egală cu această indemnizație socială minimă. De altfel, toate prestațiile sociale care depind de Indicatorul Social de Referință (ISR), vor crește, prin creșterea, anul viitor, a acestui ISR”, a mai explicat deputatul Adrian Solomon.

„Dacă acoperirea plății tuturor pensiilor nu se va face din contribuțiile strânse de la sigurați, atunci, Guvernul României va interveni și va asigura fondurile necesare de la bugetul de stat. La o adică, dacă fostul Guvern Câțu a știut să cheltuie peste 1 miliard de euro pentru niște vaccinuri, doar ca să le arunce la gunoi, putem și noi cheltui bani de la bugetul de stat pentru pensiile părinților și bunicilor noștri!”, a încheiat Adrian Solomon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.