APM Vaslui avertizează: „Este interzisă arderea miriştilor și a resturilor vegetale!”

APM Vaslui îi avertizează pe cei care dau foc la miriști și la resturile vegetale de pe câmp în vederea curățării terenurilor agricole că este interzis, întrucât incendiile provocate pot pune în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală. Persoanele prinse în această situație riscă închisoare de la 3 luni la un an sau amendă. Avertismentul autorităților vine în contextul în care temperaturile caniculare din ultimele luni au făcut ca incendiile izbucnite să fie mult mai greu de controlat.

În plin sezon estival, cu temperaturi foarte ridicate, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui atrage atenția cetățenilor asupra faptului că arderea miriştilor și a resturilor vegetale este interzisă și că persoanele prinse făcând acest lucru riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la un an sau amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

„Atenţie! Este interzisă arderea miriştilor și a resturilor vegetale! Având în vedere că, în ultima perioadă, a fost înregistrat un număr îngrijorător de incendii provocate de arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale, riscând să devină o «practică» cu consecinţe grave asupra comunităţii prin producerea de pagube materiale, afectarea mediului înconjurător și posibil pierderi de vieţi omeneşti, vă reamintim că protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, cu aplicare permanentă, inclusiv în weekend. Conform OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii și deținătorii legali de terenuri, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Încălcarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor legali de terenuri de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul Agenției pentru Protecţia Mediului Vaslui şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă”, avertizează reprezentanții APM Vaslui.

„Totodată, atragem atenția că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală și se sancționeză cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. De asemenea, vă informăm că fermierii au obligaţia de a respecta normele de ecocondiţionalitate GAEC 6.2. (GAEC – Good Agriculture and Environment Condition), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi directe şi ale ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă. Astfel, proprietarii care recurg la incendierea terenurilor pentru a le curăţa riscă să rămână fără subvenţiile pe care le primesc de la APIA, deoarece ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, aceasta instituție a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens”, au mai subliniat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.