„A fost un an foarte bun”, a spus Sorin Braniște, apicultor vasluian, care adaugă că anul acesta s-au obținut producții de peste 20 de kilograme de miere la familia de albine. Piața românească și nu numai a fost însă inundată de miere din Ucraina, ieftină și de proastă calitate, iar producătorii vasluieni au rămas cu mierea pe stoc sau o vând foarte ieftin.

„Am rămas cu mierea pe stoc, producem pe stoc”, descrie situația apicultorilor vasluienilor unul dintre cei care este pasionat de acest domeniu de activitate. Sorin Braniște despre acest an ca unul extraordinar de bun pentru apicultură, dar nu și pentru apicultori. La toate culesurile de până acum (rapiță, polifloră și tei) producțiile au fost foarte bune. Practic, la o familie de albine s-a obținut o producție de 20 de kilograme de miere.
Cu toate cheltuieli, apicultorii, care pentru a întreține un stup trebuie să se asigure că albinele sunt sănătoase, bine hrănite și trebuie să facă tratamentele împotriva diferitelor boli, nu au ieșit pe plus, în ciuda producțiilor foarte bune.
Anul 2023 este unul foarte bun, însă războiul din țara vecină, care a afectat, prin consecințe, toți fermierii vasluieni și români, nu îi lasă pe crescătorii de albine să se bucure.
„Cu toată producția bună nu avem unde să ne vindem marfa. A intrat pe piața locală foarte multă miere de albine din Ucraina, care se achiziționează la un preț de 7 lei/kilogram. Mierea obținută de noi, care este mult mai bună din punct de vedere calitativ, se vinde cu 11 lei kilogramul/miere polifloră, 14 lei kilogramul/miere de tei, 20 de lei kilogramul/miere de salcâm. Astfel, s-a ajuns ca procesatorii locali să cumpere miere din Ucraina, iar apicultorii vasluieni stau cu mierea pe stoc”, a spus Sorin Braniște, unul dintre apicultori vasluieni care își desface produsele inclusiv în mediul online.