Trei comune vasluiene vor primi fonduri PNRR pentru proiecte privind educația timpurie complementară

Ministerul Educației a dat publicității lista proiectelor admise pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare. Din totalul celor 99 de proiecte ce vor fi finanțate în întreaga țară, trei vor fi implementate de autoritățile locale din județul Vaslui.

În urma încheierii etapelor de evaluare a eligibilității solicitanților și a celor de evaluare calitativă a proiectelor, Ministerul Educației a dat publicității, pe 13 iunie, lista inițială cu proiectele admise în vederea finanțării din cadrul apelului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare”. Este vorba despre investiții ce vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C15 – Educație.

Lista cuprinde 99 de proiecte ce vor fi implementate la nivel național, dintre care trei au fost depuse de autoritățile din județul Vaslui. Acestea sunt: • „Înființarea de servicii complementare de educație timpurie de tip ludotecă în comuna Gherghești, sat Gherghești și sat Chetrosu”; • „Dezvoltarea serviciului de educație timpurie complementară în comuna Vinderei”; • „Dezvoltarea serviciului de educație timpurie complementară în comuna Fruntișeni”.

„A fost emisă decizia de finanțare pentru proiectul «Dezvoltarea serviciului de educație timpurie complementară în comuna Vinderei»! Valoarea finanțării PNRR obținute prin componenta C15 – Educație este de 1.073.474 lei. Acest proiect se adresează grupului țintă compus din 40 de copii din familii vulnerabile și 40 de părinți, ce vor beneficia de serviciul complementar, hrană, servicii de consiliere pentru o perioadă de 12 luni. Astfel, clădirea școlii din satul Obârșeni urmează să beneficieze de reparații și igienizare, pentru ca ulterior să fie dotată cu echipamente digitale, mobilier, materiale didactice și loc de joacă pentru copii. Investim în viitorul copiilor noștri!”, a anunțat Ionuț Ghiur, primarul comunei Vinderei, după publicarea listei cu proiectele admise la finanțare.

Așa cum a fost lansat la începutul lunii februarie, apelul „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare” prevede alocarea sumei de 103 milioane de euro pentru a crește capacitatea sistemului și a calității serviciilor de educație timpurie, a îmbunătăți ratele de participare, atât la nivel antepreșcolar, cât și la nivel preșcolar, prin deservirea de până la 20.000 de copii, provenind din grupuri defavorizate. Prioritare sunt proiectele care se vor implementa în comunități rurale izolate, defavorizate din punct de vedere economic sau care vizează grupuri vulnerabile de copii. Valoarea maximă a grantului per proiect este de 250.000 de euro (fără TVA), valoare eligibilă PNRR.

„Fiecare proiect va urmări înființarea de servicii complementare, care să deservească de la minimum 16 copii până la maximum 50 de copii. Bugetele proiectelor se vor utiliza pentru: • amenajarea, igienizarea și dotarea a minimum două săli pentru activități cu copiii, achiziționarea de mobilier, echipamente și materiale necesare amenajării spațiilor serviciilor complementare nou înființate; • achiziționarea materialelor didactice, a hranei, precum și a transportului pentru copii, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni; • servicii de informare, consiliere și sprijin pentru părinții / reprezentanții legali / persoana în grija căreia se află copilul”, spuneau, în februarie, oficialii Ministerului Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.