Protest al dascălilor în centrul Vasluiului

Protestele cadrelor didactice iau amploare, greva generală, declanșată luni, nu doar că continuă, dar este întărită și de mitinguri ori demonstrații ale profesorilor în toate marile orașe. Inclusiv la Vaslui, unde câteva sute de profesori veniți din întregul județ și-au strigat, în fața clădirii Instituției Prefectului, nemulțumirea în legătură cu nepăsarea guvernanților.

Centrul Civic al municipiului Vaslui, în fața Instituției Prefectului, a fost scena protestelor cadrelor didactice, angajați ai statului care și-au strigat nemulțumirea față de felul în care sunt tratați de guvernanți. „Demnitate”, „Grevă generală” ori „Ai carte – n-ai parte: România educată!” au fost doar o parte din lozincile strigate de către manifestanții veniți din toate colțurile județului, la fel cum au făcut colegii lor și în alte orașe din țară, incluisiv în București. Manifestanții au purtat și pancarte: „Educația se face cu salarii decente”, „Plini de eleganță, ne-ați mințit pe față”, „Stop umilinței”, dar și „Fără pensii speciale, vom avea și noi salarii”.

Cadrele didactice au revendicări de natură salarială și profesională, dar sunt indignați și de lipsa de comunicare a guvernanților și modul în care sunt tratați de guvernanți, care le-au transmis că rezolvarea situației lor se va face prin viitoarea lege a salarizării, care ar urma să fie discutată începând cu jumătatea lunii iulie.

Până la aprobarea acesteai, în viitoarea sesiune parlamentară, guvernanții nu au promis decât o sumă forfetară de 1.000 lei, iar în luna octombrie, alți 1.500 de lei, bani destinați inclusiv susținerii activității didactice și a activității curente de lucru. Propunerea a fost respinsă de reprezentanții celor trei mari sindicate din învățământ, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, care au declanțat greava generală.

Reamintim revendicările sindicaliștilor din educație:

– Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

– Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

– Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

– Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.