În condițiile unei scăderi semnificative a numărului de donatori, Direcția de Sănătate Publică Vaslui a făcut apel către vasluieni pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bârlad.

Donarea de sânge la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad, din strada Mihail Kogălniceanu, nr. 11, se poate face de luni până vineri, în intervalul orar 8-11.
„Pentru asigurarea stocului de sânge necesar spitalelor este nevoie de o donare regulată de sânge deoarece acesta poate fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. Datorită faptului că sângele este perisabil, este nevoie de donări constante pentru a dispune de sânge oricând şi oriunde este nevoie”, transmite Direcția de Sănătate Publică (DSP)Vaslui într-un apel prin care îi îndeamnă pe vasluieni să meargă să doneze, precizând că donarea de sânge la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad, din strada Mihail Kogălniceanu, nr. 11, se poate face de luni până vineri, în intervalul orar 8-11.
„Recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril și de unică folosință, deci nu prezintă risc de îmbolnăvire.
Se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârste cuprinse între 18-60 ani, cu greutatea corporală peste 50 de kg (în funcție de indicele corporal). Donarea de sânge se face la un interval de minimum două luni, fără a depăși 5 donări pe an pentru barbați și 4 donări pe an pentru femei”, mai precizează DSP.
DSP transmite și alte informații de care vasluienii au nevoie atunci când iau decizia de a deveni donatori: „Cine are nevoie de transfuzii de sânge?
– femeile cu complicaţii ale sarcinii: avort, sarcină extrauterină, hemoragii declanşate înainte, pe parcursul sau după naştere;
– copiii cu anemie severă, adesea determinată de malnutriţie;
– persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente;
bolnavii de cancer;
– persoanele care sunt supuse unor intervenţii chirurgicale;
– bolnavii suferinzi de talasemie (boală hematologică cu transmitere genetică în care organismul produce prea puţină hemoglobină) şi hemofilie (boală hematologică cu transmitere genetică care apare prin moştenirea unor factori de coagulare anormali)”.
Donatorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani (între 50 și 60 de ani este necesară adevarință de la medicul de familie și EKG);
– greutate peste 50 kg (în funcție de indicele corporal);
– puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
– tensiune arterială sistolică între 120 şi 180 mmHg;
– să nu fi avut vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni;
– daca ești femeie, să nu fii: însărcinată, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării;
– să nu urmezi tratamente pentru anumite afecțiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice,boli endocrine.
Nu poți să fii donator dacă ai sau ai avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.
PREGĂTIREA PENTRU DONARE:
cu 24 ore înainte de donare sânge nu se consumă alcool, grăsimi, odihnă 8 ore înainte de donare;
în ziua donării (înainte) se poate consuma un ceai dulce, o cafea, covrigi, dulceață, miere de albine;
nu se fumează înainte de donare și după donare (o oră);
donatorul trebuie să prezinte cartea de identitate sau pașaportul.
Drepturile donatorului de sange:
În conformitate cu H.G. nr. 1364/2006, fiecare donator primește:
– CARD (7 tichete de masă) în valoare de 66,99 lei;
– o adeverință scutire donator (o zi liberă la serviciu în ziua donării).