Vasluienii nu au nicio șansă la slujbe bine plătite

Nici în mediul online, nici prin firme specializate și nici prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă vasluienii nu au șansa de a-și găsi o slujbă bine plătită în mediul privat. Cu cea mai mare rată a șomajului din țară, cele mai multe salarii minime, dar și cu statul ca cel mai mare și bun angajator, un vasluian nu are dreptul să viseze măcar la un salariu mai mare de 3.400 de lei.

În județul care ocupă primul loc la rata șomajului, în județul cu cele mai multe salarii minime pe economie și în care statul este cel mai puternic și mai bn angajator, niciun vasluian care dorește să aibă o slujbă bună nu are o asemenea șansă, oricât de pregătit și determinat ar fi, dacă nu se angajează la stat.

Piața muncii în România se diversifică, și odată cu asta și numărul de aplicanți care își caută un loc de muncă în mediul online. Cu toate acestea, vasluienilor nu li se oferă prea multe șanse nici în mediul online, cum nu se întâmplă nici în „viața reală”. O slujbă oferită vasluienilor pe platformele de profil diferă de aceeași slujbă oferită unui bucureștean, chiar dacă presupune aceleași sarcini și responsabiilități. Diferă în ceea ce privește retribuirea sa, și asta doar din cauza locației. Pentru același job la care un bucureștean aplică pentru un salariu de 5.000 de lei, vasluianului nu i se oferă mai mult de 3.400 de lei.

Județul Vaslui ocupă ultimul loc în clasamentul judeţelor în care se câştigă cel mai puţin, la începutul acestui an, întocmit de platforma de recrutare a forței de muncă eJobs. În județene Vrancea, Vâlcea, Galaţi, Suceava şi Vaslui mediile salariale variază între 3.000 şi 3.400 de lei/net/lună. În condițiile în care Bucureşti are, în aceeași statistică, o medie salarială netă de 5.000 de lei (comparativ cu 4.500 de lei, în 2022), Cluj – cu 4.800 de lei (4.100 de lei, anul trecut), Timiş – 4.700 de lei (față de 4.000 anul trecut) şi Sibiu – 4.500 de lei (faţă de 3.500 lei).
Numărul de aplicări pentru un loc de muncă a crescut uşor, în primele trei luni ale acestui an, până la 2,1 milioane, de la 2,08 milioane cât se consemna în aceeaşi perioadă din 2022, arată datele publicate, joi, de platforma de recrutare online.

„Din perspectiva domeniilor, lucrurile sunt mult mai stabile, însă doar în sensul succesiunii lor în ierarhie pentru că, altfel, şi aici vorbim despre creşteri salariale faţă de anul trecut. Cu alte cuvinte, IT-ul continuă să fie cel mai bine plătit domeniu din România, cu câştiguri medii nete de 7.020 de lei pe lună (versus 6.000 de lei, în 2022)”, afirmă Bogdan Badea, CEO eJobs.

Potrivit Salario, pentru locurile de muncă din afara ţării, media salarială netă este de 10.000 de lei, pe lună.

Lansată în anul 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România, iar din 2012 a devenit parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 28.000 de locuri de muncă, în timp ce mai mult de 550.000 de specialişti şi-au menţionat veniturile în Salario.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.