Monoxidul de carbon ucide!

Monoxidul de carbon este cunoscut ca ucigașul tăcut: este un gaz extrem de toxic, fără culoare, miros sau gust, care se produce prin arderea incompletă a gazelor naturale. Intoxicația cu monoxid de carbon este cea mai frecventă cauză de otrăvire accidentală iar statisticile anuale ale distribuitorilor de gaze din România confirmă faptul că un număr important de persoane își pun viața în pericol, neglijența sau lipsa de informare fiind, de multe ori, fatale.

Una din principalele surse de expunere la monoxidul de carbon o reprezintă sistemele de încălzire din locuințe (aragaze, boilere, șeminee etc.) care nu sunt bine întreținute. Folosirea aragazului pentru încălzirea locuinței, racordurile neetanșe la sistemul de evacuare a gazelor arse al centralelor termice şi al sobelor, coșuri de fum colmatate sau defecțiuni la sobe (plite crăpate, sobe de teracotă neetanşe) sunt principalele cauze ale intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.

Printre factorii care împiedică evacuarea în totalitate a gazelor arse se numără:

– tirajul insuficient al coșului sau canalului de fum din cauza construcției necorespunzatoare (înălțime și secțiune subdimensională);

– traseul coșului sau al canalului de evacuare blocat de corpuri străine sau de cuiburi de păsări;

– îmbinarea burlanelor între ele și cu elemente de construcție necorespunzătoare;

– prezența unor sibare (organe de obturare) pe traseul de evacuare a gazelor arse;

– lipsa dispozitivelor contra obturării sau depresiunii în cazul vânturilor puternice, pe partea superioară a coșului de fum.

Tragediile cauzate de acumularea monoxidului de carbon pot fi evitate iar compania GAZ EST S.A. ia măsuri concrete în acest sens:

✓ modernizarea instalațiilor de ardere a gazelor naturale;

✓ sensibilizarea factorilor locali privind dinamizarea activităților de coșărit;

✓ coordonarea activității de coșărit cu cea de verificări-revizii ale instalațiilor de utilizare;

✓ informarea cetățenilor cu privire la o utilizare corectă a gazelor naturale pentru a crește gradul de conștientizare şi responsabilizare a populației privind pericolul la care sunt expuși dacă instalațiile de utilizare și, în special, cele de ardere și evacuare a gazelor arse nu corespund din punct de vedere tehnic;

✓ informarea cetățenilor cu privire la necesitatea instalării la domiciliu a senzorilor cu electrovalvă pentru detectarea emisiilor de gaz metan (detectoarele automate de gaze naturale);

✓ controale periodice la abonații casnici pentru a-i determina să respecte instrucțiunile de utilizare a gazelor naturale.

PREVENIȚI INTOXICAȚIILE CU MONOXID DE CARBON:

Asigurați-vă că bucătăria are canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior!

Verificați coșurile de fum și hornurile – ele trebuie curățate anual, numai de către persoane autorizate!

Nu folosiți aragazul pentru încălzirea locuinței!

Nu lăsați copiii nesupravegheați în încăperi cu mijloace de încălzire!

Realitatea alarmantă impune respectarea riguroasă a regulilor privind utilizarea surselor de energie de către consumatori şi, nu în ultimul rând, sancționarea celor care apelează la instalații improvizate sau la serviciile unor furnizori neautorizați.

CONDUCEREA GAZ EST

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.