După ce, în ultimii trei ani, transport public local de persoane prin curse regulate în Bârlad a fost asigurat de SC Unistil SRL, din cea de-a doua zi de Paște, gestiunea serviciului de transport public local de persoane va fi preluată de SC CUP SA, societate acționariată de Consiliul Local Bârlad. În primă fază, cele cinci trasee existente în oraș vor fi acoperite cu patru autobuze la mâna a doua și patru microbuze noi, cumpărate de municipalitate tocmai în acest scop, după care vor fi completate cu alte trei autobuze la mâna a doua. În final, vor fi „angajate” în trafic și cele zece autobuze electrice achiziționate cu fonduri UE ce urmează să fie livrate în lunile viitoare.

Pe data de 25 aprilie, exact în a doua zi de Paște, transportul public de persoane din Bârlad ce se desfășoară pe cele cinci trasee existente în prezent va fi asigurat de SC CUP SA Bârlad. Măsura a fost aprobată de Consiliul Local Bârlad încă din ianuarie 2021, când se știa că implementarea proiectului finanțat cu fonduri UE ce prevede achiziționarea a zece autobuze electrice era condiționată de preluarea gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate în Bârlad de către municipalitate sau de o firmă acționariată de Consiliul Local Bârlad. Iar SC CUP SA este deținută de Consiliul Local Bârlad.
Până la livrarea autobuzelor electrice, transportul va fi asigurat de patru autobuze marca Volvo, second-hand, de capacitate mare, nu mai vechi de anul 2010, și de patru microbuze noi, fabricate în 2021, marca Mercedes Benz, cu o capacitate de minimum 19 locuri și cu două uși pe partea dreaptă. Acestea au fost cumpărate de municipalitate prin licitație publică, au fost livrate în februarie și, deja, au fost scoase pe trasee pentru probe, astfel încât să poată prelua călători chiar de luni. Cel mai probabil, în perioada următoare, vor fi livrate încă trei autobuze second-hand cumpărate de Primăria Bârlad în urma unei noi licitații, în aceste zile definitivându-se procedura de atribuire a contractului firmei câștigătoare.
Potrivit caietului de sarcini aprobat în aceeași ședință din ianuarie 2021, odată ce CUP SA va intra pe traseu, municipalitatea va trebui să suporte 100% din gratuitățile acordate pensionarilor cu pensii sub 1.000 lei (în limita a 30 de călătorii/lună), donatorilor de sânge (în limita a 60 de călătorii/lună), persoanelor cu handicap (în limita a 40 de călătorii/lună), asistenților personali (în limita a 40 de călătorii/lună) și persoanelor persecutate politic (în limita a 30 de călătorii/lună). Se menționează, de asemenea, că SC CUP SA va plăti municipalității o redevență de 5.000 lei/lună, respectiv 60.000 lei/an.

În ceea ce privește traseele pe care noul operator va executa transportul de persoane din oraș, în prezent sunt cinci astfel de trasee. Acestea sunt: • SC Rulmenți SA – Liceul „Mihai Eminescu” (lungime 6,5 km, tur – 13 stații, retur – 13 stații); • SC Rulmenți SA – Gară (lungime 5 km, tur – 9 stații, retur – 11 stații); • SC Rulmenți SA – Podeni (lungime 7 km, tur – 15 stații, retur – 12 stații); • Gară – Cartier Deal (tur – lungime 5 km, 10 stații, retur – lungime 2 km, 7 stații); • SC Rulmenți SA – cartier Deal (Școala 10) extins în cartierul Deal II (str. Ciprian Porumbescu) – lungime – 7,5 km, tur – 14 stații, retur – 14 stații;
Odată ce vor fi livrate și autobuzele electrice (primul după trei luni de la ordinul de livrare și celelalte nouă în următoarele șapte luni), vor fi înființate încă două trasee, respectiv Autobaza – Restaurant Galamar (lungime 15,36 km, tur – 25 stații) și Autobaza – Restaurant Galamar (lungime 15,4 km, tur – 27 stații). Acestea vor cuprinde străzile General Vasile Milea – Mihai Viteazu – Colonel Simionescu Sava – Paloda – Ioan Popescu – Vasile Pârvan – Căpitan Grigore Ignat – Bulevardul Republicii – Restaurant Galamar și Restaurant Galamar – Bulevardul Republicii – Bulevardul Epureanu – Constantin Hamagiu – Nicolae Bălcescu – Dragoș Vodă – Mihai Eminescu.
si nu se spune un program. cum or sa circule, din ora in ora, 1 data la 2 ore?!