Dacă, în cursul anului 2021, pompierii vasluieni s-au confruntat cu 195 de incendii de vegetație uscată și mărăciniș, adică un incendiu la fiecare două zile, în intervalul 1 ianuarie – 20 martie 2022, aceștia au fost solicitați să intervină pentru stingerea a nu mai puțin de 295 de incendii de vegetație uscată, adică o medie de 3,69 incendii / zi. Numai în week-endul 19-20 martie, echipajele ISU au intervenit pentru lichidarea a 37 de incendii de vegetație uscată.
„Stop incendiilor de vegetație uscată! Fiți responsabili!” este avertismentul făcut de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” al Județului Vaslui, care atrag atenția că incendiile din această categorie sunt periculoase întrucât produc victime omenești sau pagube materiale însemnate și că persoanele care recurg la incendierea miriștilor riscă amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei. Avertismentul vine în contextul în care, în ultimul timp, pompierii din județ au fost solicitați să intervină în extrem de multe cazuri de acest gen.
„Record absolut: 295 de incendii de vegetație uscată în 80 de zile! În fiecare an, cam în aceleași intervale calendaristice, ne confruntăm cu un număr considerabil de incendii de vegetație uscată și mărăciniș, cele mai multe dintre acestea fiind generate de către unii cetățeni care nu conștientizează pericolul la care se expun ei înșiși, dar și semenii lor. Numai în ultimele 48 de ore, pompierii vasluieni au intervenit pentru limitarea și lichidarea a 37 de incendii de vegetație uscată, în acest moment (luni, 21 martie, n.r.) fiind în desfășurare zece intervenții, cea mai amplă acțiune desfășurându-se chiar în acest moment, în comuna Pușcași, acolo unde pompierii trebuie să controleze un incendiu care a cuprins până acum peste 30 de hectare de vegetație. Dacă, în anul 2021, ISU Vaslui a intervenit pentru lichidarea a 195 de incendii de vegetație uscată și mărăciniș, în primele 80 zile ale acestui an, pompierii militari au lucrat pentru stingerea a 295 astfel de incendii. Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omenești este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat și se manifestă în apropierea locuințelor, a căilor rutiere sau a fondurilor forestiere”, au avertizat reprezentanții ISU Vaslui.
„Rugăm cetățenii să fie mai responsabili și să respecte următoarele măsuri de prevenire atunci când desfășoară activități de igienizare: – condiţii meteorologice fără vânt; – colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; – executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; – curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o rază de minim cinci (5) metri; – desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; – asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii; – stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; – interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor. Totodată, atragem atenția că, potrivit HG nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei următoarele fapte: • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi”, mai precizează reprezentanții ISU Vaslui.