Pârâul Valea Seacă din Bârlad, sursă inepuizabilă de amenzi

Timp de aproape o lună, polițiștii locali bârlădeni care acționează pe linia protejării mediului au făcut numeroase controale în zona pârâului Valea Seacă și a canalelor deschise din Bârlad pentru a vedea dacă se respectă obligațiile de mediu și protecția surselor de apă. La final, au aplicat 3 avertismente și 28 de amenzi contravenționale în valoare totală de 17.200 lei.

În perioada 23 februarie – 17 martie, polițiștii locali bârlădeni au acționat zilnic cu cel puțin doi agenți, urmărind cu prioritate identificarea cetățenilor care au construit ilegal canale de evacuare a apelor uzate în Pârâul Valea Seacă, determinarea lor pentru a le desființa, precum și informarea acestora cu privire la obligația legală de a încheia contracte pentru servicii de furnizare a apei și servicii de canalizare cu operatorul economic autorizat.

Controalele au fost decise după ce, pe 23 februrie, primarul Bârladului a dispus constituirea unei comisii de verificare a modului în care cetățenii ce locuiesc în zona Pârâului Valea Seacă și a canalelor deschise din oraș respectă obligațiile de mediu și protecția surselor de apă. Respectiva comisie a avut în vedere indentificarea locurilor în care se depozitează abuziv deșeuri în zona de protecție a apelor, precum și descoperirea racordurilor prin care se evacuează apa uzată de pe proprietatea cetățenilor în Pârâul Valea Seacă și identificarea construcțiilor executate ilegal în zona de protecție a Pârâului Valea Seacă și a canalelor deschise. Activitatea a fost coordonată de viceprimărița Ana-Maria Vintilă.

Astfel, în cooperare cu personalul desemnat din cadrul primăriei, un reprezentant al Administraţiei Naţionale a Apelor Române – Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui și angajați ai SC Aquavas SA Vaslui, au fost efectuate verificări pe albia Pârâului Valea Seacă, începând din cartierul Cotu Negru, de la podul ce leagă străzile Gheorghe Emandi și Plevnei, până în zona centrală, la Podul Pescăriei.

„De la data emiterii deciziei și până la 17 martie, Poliția Locală Bârlad a acționat zilnic cu cel puțin doi polițiști locali, urmărind cu prioritate identificarea cetățenilor care au construit ilegal canale de evacuare a apelor uzate în Pârâul Valea Seacă, determinarea lor pentru a le desființa, precum și informarea acestora cu privire la obligația legală de a încheia contracte pentru servicii de furnizare a apei și servicii de canalizare cu operatorul economic autorizat. Au fost descoperite 32 de canale de evacuare construite ilegal. În consecință, s-au întocmit • 27 de procese verbale de informare a cetățenilor, prin care s-au adus la cunoștință prevederile Legii nr. 241/2006, respectiv art. 31, pct. 14: «Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou înființate»; • 20 de procese verbale de informare, prin care s-au adus la cunoștință prevederile art. 3, pct. 2, din anexa 2 a Regulamentului Serviciilor de Salubritate la nivelul județului Vaslui: «Lipsa contractului pentru colectarea și transportul deșeurilor municipale cu operatorii licențiați din aria de delegare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 până la 600 lei». Cu ocazia discuțiilor purtate, au fost prezentate și prevederile art. 21, lit. c din HCLM nr. 22/2002: «aruncarea de materiale, obiecte, cadavre de animale și păsări, deșeuri de orice natură pe domeniul public și privat al municipiului constituie contravenție și se sancționeaza cu amendă de la 500 până la 1.500 lei”, au precizat reprezentanții Poliției Locale Bârlad.

Aceștia au subliniat că polițiștii au luat măsuri împotriva persoanelor care nu au respectat termenul stabilit pentru desființarea canalelor construite ilegal și ecologizarea albiei Pârâului Valea Seacă, în zona proprietăților ce le dețin. În total, au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale, dintre care 3 avertismente și 28 de amenzi în valoare de 17.200 lei. Dintre sancțiuni, 2 avertismente și 25 de amenzi (valoare 16.000 lei) au vizat nerespectarea HCLM nr. 22/2002 privind stabilirea obligațiilor și răspunderilor ce revin instituțiilor publice, agenților economici, celorlalte persoane juridice, precum și cetățenilor în domeniul gospodăririi Bârladului. Un avertisment și 2 amenzi (valoare 1.100 lei) au vizat nerespectarea HCLM nr. 189/2015 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare pe teritoriul Bârladului. Nu în ultimul rând, o amendă (valoare 100 lei) a vizat nerespectarea Regulamentului Serviciuliu Public de Salubrizare a Localităților din județul Vaslui emis în 2019.

„Primăria Bârlad și Poliția Locală Bârlad solicită cetățenilor să înțeleagă importanța protejării surselor de apă și a mediului înconjurător. Acțiunile de întreținere și salubrizare a zonelor de protecție a surselor de apă din oraș se realizează prin costuri și eforturi foarte mari, fapt pentru care populația este rugată să respecte prevederile legislației referitoare la protejarea mediului. Executarea construcțiilor de orice fel în albiile cursurilor de apă este interzisă. Sunt permise numai acele construcții pentru care există avizul primarului şi al autorităților de gospodărire a apelor”, menționează conducerea Poliției Locale Bârlad.

1 COMENTARIU

  1. Politia Locala si Primaria sa dea amenzi si sa-i oblige pe toti cei care au garduri pe domeniul public sa le de-a jos , cei care au wc pe malul paraului , sau canalizari sa le desfiinteze. Este o mare mizerie si un mare pericol pentru mediul inconjurator , incepand de la Podul Verde si pana in capatul cartierului Cotu-Negru . D-na Vintila daca cititi acest comentariu faceti controale in zona indicata si o sa descoperiti incalcari grave ale propietatii domeniului statului , poluarea surselor de apă și a mediului înconjurător .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.