Termenul de depunere a cererilor pentru burse școlare a fost prelungit până pe 14 februarie

Perioada de depunere a cererilor de bursă se prelungeşte până pe data de 14 februarie, prevede un ordin al ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, privind condiţiile de acordare. Lista documentelor a fost doveditoare a fost simplificată.

Toţi elevii care au beneficiat de burse sociale în semestrul I le vor primi în continuare într-un cuantum dublat, de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educaţiei.

Lor li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei) faţă de valoarea valabilă pentru anul 2021 (1.386 lei).

Conform comunicatului, a fost simplificată lista documentelor doveditoare, iar în situaţia în care acestea au fost depuse în primul semestru îşi păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului şcolar.

De bursă socială beneficiază elevii orfani, elevii aflaţi în întreţinerea unui singur părinte şi elevii abandonaţi de părinţi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecţie specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgenţă. Pentru aceşti elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.

Ordinul mai prevede că elevii din mediul rural şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază, de asemenea, de bursă socială, care nu este condiţionată de limite de venit.

„A fost clarificată/detaliată sintagma ‘revizuire semestrială a listelor de beneficiari’. Obiectivul permanent al Ministerului Educaţiei este încurajarea, motivarea elevilor pentru învăţare, dar şi susţinerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile. Precizăm faptul că, fără excepţie şi fără întrerupere, începând cu anul 2011, bursele au fost acordate în fiecare an pe baza mediei generale din anul şcolar precedent, cu excepţia elevilor din clasa a V-a şi din clasa a IX-a”, se explică în comunicat.

Conform Ministerului Educaţiei, prin noul ordin a fost instituită în premieră posibilitatea de acordare a burselor în primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a.

„Pentru aplicarea unitară la nivelul tuturor şcolilor ş liceelor de stat din România şi pentru a se asigura plata cuantumului minim garantat prin Hotărârea de Guvern 1094/2021, Ministerul Educaţiei va propune la proxima rectificare bugetară să-şi asume responsabilitatea de plată a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul de stat, prin bugetul propriu al ministerului”, se mai precizează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.