Ultimatum pentru medici și pompieri: vaccinare sau suspendare!

În scurt timp, certificatul digital UE privind COVID-19, obligatoriu în prezent în localitățile cu o rată de infectare cuprinsă între 3 – 6 la mia de locuitori și doar pentru accesul la la cinema, concerte, restaurante, baruri, piscine, nunți, va fi obligatoriu și pentru medici și pompieri. Potrivit unui proiect de lege aflată în dezbatere publică, cei care nu vor prezenta respectivul document la serviciu vor plăti din propriul buzunar costul testării, iar în cazul în care nu îndeplinesc una din condiții (nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția SARS-CoV-2), li se va interzice accesul la locul de muncă, urmând să li se suspende contractul timp de 30 de zile.

Astăzi, 27 septembrie, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă,  pentru personalul din cadrul unor unități publice și private. Concret, actul normativ face referire la obligativitatea prezentării de către mai multe categorii de personal a certificatului digital UE privind COVID-19 la locul de muncă. După cum se arată la art. 1, este vorba despre angajații din cadrul unităților sanitare, publice și private, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar și din cadrul laboratoarelor de analize medicale.

Astfel, categoriile de personal enumerate mai sus sunt obligate să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiții: a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete; b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2; c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

În cazul în care salariații nu sunt nici vaccinați și nici nu au trecut prin boală, dar nici nu prezintă un rezultat negativ la testare, aceștia sunt obligați să-și plătească singuri testul RT-PCR sau testul antigen rapid. Excepție fac doar cei care fac dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare. În cazul lor, angajatorul plătește activitatea de testare.

„Conducerea unităților publice și private ia măsurile necesare în vederea verificării certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicației mobile «Check DCC», precum și în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplinește una din cele trei condiții enumerate mai sus. În situația prevăzută la alin. (1), contractele în baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private se suspendă de drept, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea dispusă în condițiile alin. (2) încetează la data la care personalul prezintă certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din condițiile prevăzute la art. 1 alin. (1). În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept”, se arată în proiectul de lege.

În continuare, se menționează că nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, aplicată conducătorului unității respective. Adică, în cazul în care angajatorul nu verifică certificatele salariaților va fi pasibil de o amendă usturătoare aplicată de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică.

Persoanele care doresc să afle mai multe informații pot accesa link-ul http://www.ms.ro/acte-normative-in-transparenta/, unde vor găti atât proiectul de lege, cât și expunerea de motive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.