Negrești, Vaslui și Bârlad, în topul orașelor cu proiecte de tip „smart city”

Orașul Negrești și municipiile Vaslui și Bârlad se numără printre cele 124 de orașe și comune din întreaga țară incluse într-un clasament al localităților ce au implementat proiecte de tip „smart city” (oraș inteligent). Topul a fost alcătuit de Vegacomp Consulting SRL, pe baza informațiilor obținute de la primăriile din țară.

Pentru al cincilea an consecutiv, Vegacomp Consulting SRL, o companie ce oferă servicii de consultanță pentru industriile telecomunicațiilor și energiei legat de soluții inovatoare pentru tehnologii de comunicare sau energie pentru orice tip de echipamente sau clădiri, a alcătuit clasamentul orașelor care au implementat proiecte de tip „smart city”. Dacă, în 2019, topul cuprindea doar 45 de orașe din țară, iar clasamentul din 2020 a cuprins 87 de orașe, în acest an, numărul orașelor din top a ajuns la 124, cu un total de 860 de proiecte.

Din județul Vaslui, în clasamentul din 2021 au fost incluse orașul Negrești și municipiile Vaslui și Bârlad. Cel mai sus în top este prezent Negreștiul, respectiv pe locul 20, la egalitate cu următoarele localități: Alexandria, Beiuș, Bicaz, Brăila, Gheorgheni, Horezu, Mizil, Odobești, Petroșani, Roman, Sebeș, Simeria, Sovata și Topoloveni. Toate au câte trei proiecte de tip „smart city” implementate.

„La începutul lunii iunie, Vegacomp Consulting SRL a publicat a V-a ediție a «Radiografiei Smart City în România», radiografie pe care o realizează începând cu anul 2018. Anul acesta, publicația cuprinde 124 de localități printre care și orașul Negrești. Pe primele locuri, cu cele mai multe soluții «smart city» implementate, sunt localități mari precum Alba Iulia, Cluj Napoca, Iași și București. În ceea ce privește orașul Negrești, se poate observa că, la nivelul județului Vaslui, cu cele trei proiecte implementate, se află înaintea municipiilor Vaslui și Bârlad care au câte două, respectiv un proiect. Proiectele cu care orașul Negrești a intrat în categoria orașelor «smart» sunt: • Plata online a taxelor și impozitelor locale (https://www.ghiseul.ro), implementat începând cu anul 2019; • Portalul e-Guvernare, ce oferă servicii precum formulare electronice, posibilitatea de a transmite sesizări, programări online, verificare stadiu solicitare, Monitorul Oficial Local, implementat în anul 2021; • Wi-Fi gratuit în 12 locații din orașul Negrești și localitățile componente, implementat în anul 2021”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Negrești.

Municipiul Vaslui se află pe locul 21 în topul alcătuit de Vegacomp Consulting SRL, la egalitate cu Agnița, Băilești, Balș, Beclean, București Sector 5, Câmpia Turzii, Chitila, Curtea de Argeș, Dorohoi, Gura Humorului, Iernut, Măgurele, Talmaciu, Târgu Neamț, Târnăveni, Tulcea și Urziceni. Fiecare are câte două proiecte,Vasluiul figurând cu proiecte la categoriile Smart Mobility și Smart Governance.

Nu în ultimul rând, municipiul Bârlad figurează în top, pe locul 22, cu un singur proiect implementat (categoria Smart Governance), respectiv „Dezvoltarea Capacității Administrative a municipiului Bârlad”, ce și-a propus simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației. Proiectul a fost finanțat cu fonduri UE (valoare totală 3.143.694 lei) și are trei componente: achiziționarea de echipamente IT de ultimă generație; achiziționarea de programe informatice; formare profesională a salariaților primăriei.

La egalitate cu Bârladul se află și următoarele localități: București Sector 6, Bumbești-Jiu, Bușteni, Comănești, Cugir, Curtici, Fălticeni, Gherla, Huedin, Isaccea, Lugoj, Lupeni, Mangalia, Mărășești, Marghita, Miercurea Ciuc, Miercurea Nirajului, Miercurea Sibiului, Mioveni, Moreni, Oltenița, Orăștie, Pașcani, Pecica, Predeal, Recaș, Reghin, Rovinari, Saliște, Ștefănești, Târgoviște, Târgu Bujor, Târgu Lăpuș, Târgu Secuiesc și Vatra Dornei.

Primele zece poziții ale clasamentului sunt ocupate de următoarele orașe: Alba Iulie (106 proiecte) – loc 1; Cluj Napoca (58) – loc 2; Iași (56) – loc 3; București (39) – loc 4; București Sector 4 (35) – loc 5; Arad (29) – loc 6; Sibiu (27) – loc 7; Oradea și Timișoara (26) – loc 8; Brașov (18) – loc 9; Botoșani, Deva, Hunedoara și Piatra Neamț (15 proiecte) – loc 10.

„Versiunea prezentă, a cincea ediție a raportului «Radiografia Smart City în România», cumulează, deja, informațiile despre 124 de orașe mari, medii și mici din țară care au în prezent, în faza de plan, în derulare sau deja finalizate, 860 de proiecte tip «smart city». Considerăm o marjă de eroare de 10% în colectarea datelor noastre – mai exact, estimăm că, în realitate sunt mai multe proiecte de «smart city», cu circa 10% faţă de cele identificate de noi – pentru că, în prezent, proiectele de «smart city» sunt derulate de primării ne-centralizat şi observăm, în timp, și o lipsă de comunicare între departamente. Proiectele «smart city» identificate își păstrează clasificarea, în aceleași șase verticale «smart city» – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, verticale care sunt în concordanță cu raportările Uniunii Europene. Am inclus, în această Radiografie, proiectele care au următoarele caracteristici: • sunt destinate locuitorilor unui oraș; • sunt realizate în parteneriat cu primăria; • realizează cel puțin trei funcțiuni simultane – de exemplu, schimbarea unui corp de iluminat vechi cu unul bazat pe LED nu este o soluție «smart city», decât dacă proiectul include și tele-gestiune și opțiuni de comandă de la distanță ale corpurilor LED; • aduc o îmbunătățire clară față de soluțiile tradiționale, pentru confortul locuitorilor; • este integrabilă – poate fi adăugată în aplicații ale primăriei sau ale terților; • este scalabilă – poate fi replicată rapid și ușor și în alte primării”, se arată în raportul întocmit de Vegacomp Consulting SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.